Dnes si ukážeme, ako jednoducho a rýchlo pripravíme francúzsky toast. Je to jedlo, veľmi podobné chlebíku vo vajíčku. Ale je skôr na sladko. Pripravuje sa z pečiva a zmesi vajíčka, mlieka a korenia.
Používame naň pečivo, ktoré by sme už inak vyhodili do koša. Pretože napríklad stvrdlo. Zle sme ho skladovali a podobne.
Vyhadzovanie potravín je v tomto období niečo, čo si nemôžeme dovoliť. Mali by sme uvažovať ekologicky a ekonomicky. Je to správne nie len k ľuďom okolo nás. A tiež k našej vlastnej peňaženke.
Základom bude vianočka
Predpokladám, že aspoň pár z vás si doma pripravuje vianočku. Ak si ju aj nepripravujete, zrejme si ju kupujete v obchode.
U nás doma zväčsa neviem odhadnúť množstvo. Ničoho. A tak nám väčšinou ostane viac vianočky, ako stihneme zjesť.
Vianočka je síce domáca, ale jej životnosť tiež nie je nekonečná. Povedala som si, že jej teda vdýchneme nový život.
Vianočku si môžete pripraviť aj vy. Na tú z droždia je recept nižšie.
A späť k tomu zachraňovaniu.
Presne preto prišiel na rad recept na francúzsky toast. Je naozaj ľahký a rýchly. Jeho príprava vám nezaberie viac času, ako príprava bežných raňajok.
Tak čo teda vyskúšať niečo nové?
Kto vymyslel francúzsky toast?
Ťažko povedať.
Mnoho krajín má obdobný recept na francúzsky toast. Mnoho ľudí kedysi chcelo spotrebovať všetko jedlo. Všetko, ktoré si doma pripravili.
Francúzsky toast má svoje pomenovanie (poslovenčené) podľa francúzskeho pain perdu a teda zabudnuté pečivo.
V našich končinách poznáme maďarský pojem pre chlieb vo vajci alebo bundáskenyér. Tento recept má tiež napomôcť zabudnutému pečivu.
Rozdiel je však v tom, že chlieb vo vajci jeme skôr na slano. (Výnimkou je asi len moja sestra 😀 ).
Avšak francúzsky toast jeme na sladko. Prípadne v typickej „kanadskej kombinácii“. Tou je javorový sirup a pečená slaninka. Sladko slaná chuť s nádychom údeného.
To je na naše pomery expirementálne. A teda môžete začať zľahka. Toast a ovocie. Toast a džem. A podobne 🙂
Ako teda pripraviť franúczsky toast?
Tu som vám spísala celý recept.
Predpokladám, že väčšinu surovín máte doma. Ako pečivo použite ideálne vianočku. Ak nemáte, chlebík bude fungovať rovnako. Len nie taký plný slaných semienok. Hahá
Tak teda dobrú chuť a prikladám ďalšie inšpirácie na raňajkové recepty.
Franúczsky toast
Ingrediencie
- 4 ks vianočky krajce
- javorový sirup
- 1 PL masla na pečenie
Zmes na obaľovanie
- 250 ML mlieka
- 2 vajíčka
- 1 ČL škorica
- 1/4 ČL muškátový oriešok
- štipka soli
- 2 PL kryštálového cukru
Postup
- Staršiu vianočku nakrájame na krajce
Zmes na obaľovanie
- V miske vymiešame mlieko a celé vajíčka.
- Pridáme škoricu, soľ, muškátový oriešok a cukor.
- Kým sa na panvici roztopí maslo, každý kúsok obalíme v zmesy na obaľovanie. Necháme poriadne nasiaknuť. Pečieme na panvici asi minútu z každej strany alebo do zlatohneda.