Moje prvé čokoládové brownies na blogu. Jéj! S dvojitou čokoládou sú silno návykové. To mi môžete veriť.
Celý proces tvorby tohto receptu trval veľmi dlho.
Chcela som, aby boli brownies mäkkúčné, šťavnaté. Ideálne s mäkkším stredom. To sú totiž moje ideálne brownies.
Recept na brownies som kombinovala niečo vyše roka. Niektoré dopadli lepšie, iné o niečo horšie. Pred pár dňami mi dokonca Instagram vyhodil spomienku. Boli to moje prvé brownies, ktoré som kedy svetu ukázala.
Každý ich má rád inak, viem.
Niektorí preferujú tú „koláčovú“ vereziu, kedy je to skôr obláčiková konzistencia.
Ja naopak preferujem mäkkú striedku. Niečo podobné ako majú makarónky. Chrumkavé znovku, no määké vo vnútri.
Presne takéto sú aj tieto čoko brownies.
Aký majú brownies pôvod?
Čokoládové brownies, alebo brownies vo všeobecnosti sú dezert z USA. Vznikli v19. storočí. Populárnymi sa stali až neskôr. Zhruba v prvej polovici 20. storočia.
Ako som už písala, môžu byť rôzne. Viac ako koláčik, alebo viac tuhé, niečo ako karamelky. Či nadýchané.
Všetko závisí od pomeru surovín a dĺžky pečenia. Brownies pečieme v plechu s vysokým okrajom. Tak, aby krásne podrástli a udržali si tvar.
Väčšina z nás robí takzvaný základný recept. Kde necháme vyniknúť čokoládu a kakao. A následne môžeme robiť rôzne variácie brownies. Vtedy do cesta pridávame oriešky, alebo ďalšiu čokoládu. Či ovocie.
Opakom brownies sú blondies. Teda koláčiky veľmi podobné, no nie hnedé, ale bledé. Bez kakaa a vanilkové.
Ale k pôvodu brownies je to už asi všetko 🙂
Tipy na pečenie čokoládových brownies
Pečieme do polomäkka
Zvyčajne počas pečenia používame špáradlo. Kontrolujeme ním, či je koláč upečený. Špáradlo pichneme do koláča počas pečenia. Ak ho vytiahneme čisté, je upečený. Ak je naňom cesto, ešte potrebuje čas v rúre.
Tu nám to nebude veľmi platné. Respektíve.
Chceme, aby brownies ešte neboli úplne upečené. Tak im zabezpečíme krásne mäkký stred.
Preto špáradlom môžete skontrolovať, v akom stave sú. Ak vám však na špáradle ostane kúsok cesta, bude to v poriadku.
Vajíčka izbovej teploty
Ako vo väčšine receptov, vajíčka musia mať izbovú teplotu. To je pri pečení dobrý základ na to, aby sa koláč podaril.
Vajíčka vyberte z chladničky 20 – 30 minút pre pečením. V závislosti od ročného obdobia.
Ak náhodou zabudnete, vložte vajíčka do misky s teplou vodou. To by malo pomôcť.
Prečo je to dôležité, vám napíšem do samosatného článku.
Vanilková aróma alebo rum
Ja zbožňujem vanilkovú arómu. Ak ju však doma nemáte, použite rum. Prípadne rumovú arómu.
Môžete celý tento krok aj preskočiť. No odporúčam použiť aspoň jednu z alternatív 🙂
Na záver odporúčam papať brownies ešte teplé. Ako väčšina dezertov s kakaom sa hodia k mlieku.
Ak budete mať záujem o ďalšie brownies variácie, určite dajte vedieť do komentárov 🙂 Ja vám ich skúsim pripraviť.
Verím, že budú chutiť! 🙂
Ďalšie recepty na dezerty z blogu
Čokoládové brownies
Ingrediencie
- 200 G masla
- 60 G kryštálového cukru
- 100 G trstinového cukru
- 3 vajíčka
- 75 G kakaa
- 2 PL instantnej kávy
- 1 PL vanilkovej arómy
- 150 G hladkej múky
- extra čokoláda podľa chuti
Postup
- Maslo, kryštálový a trstinový cukor vložíme do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry. Zohrievame 30 sekúnd a vyberieme. Premiešame metličkou a vložíme naspäť. Tento proces opakujeme ešte 2krát.
- Po poslednom zohrievaní bude mať cukrová zmes karamelovú farbu a konzistenciu. Zmes prelejeme do väčšej misky a necháme vychladnúť.
- Do zmesi po jednom primiešame vajíčka.
- V tomto kroku pridáme kakao, instantnú kávu a vanilkovú arómu.
- V poslednom kroku pridáme múku a vmiešame do cesta vareškou.
- Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie.
- Extra čokoládu pokrájame na menšie kúsky a posypeme ňou brownies.
- Pečieme 20 minút pri 175°C