Overený recept na tak základný recept ako je ovsená kaša? Áno!
Ovsené vločky sú surovina, ktorej som sa veľmi dlho vyhýbala, pretože som vždy mala pocit, že tie vločky nemajú žiadnu chuť a vlastne ani konzistenciu.
A teda každá moja ovsená kaša bola hmota ako blato, ktorú som zjedla len s veľkým sebazaprením. Nefungovala pre mňa, nechutila mi. No problém bol v mojej príprave, čo som zistila až celkom neskoro.
Bo už asi rok, používam overený recept a moja ovsená kaša je geniálna, takže odporúčam všetkými desiatimi!
Toto je ovsená kaša a základný, no overený recept podľa mňa 🙂
Ovsené vločky a ich nutričné hodnoty
100g ovsených vločiek obsahuje
370 kalórií
Sacharidy 59g
Bielkoviny 14g
Tuky 7g
Cukry 0,7g
Vláknina 9g
Ovsené vločky obsahujú vitamíny B1, B6 a vitamín E.
Z minerálnych látok môžeme v osených vločkách nájsť najmä vápnik a železo. Už vyššie spomenutá ľahko rozpustná vláknina reguluje cholesterol a glukózu v krvi.
Presne pre všetko spoemnuté sa recepty z ovsených vločiek zaradzujú do stravovacích plánov pri redukčnej diéte, alebo vo svete fitness.
Viac si môžete prečítať o ovsených vločkách tu.
Ovsené vločky na raňajky
Kaša z ovsených vločiek má jedno tajomstvo.
Tým je pomer surovín, ktorý musí ostať rovnaký pri všetkých použitých surovinách. Základných surovín na prípravu nepotrebujeme veľa, esenciálne sú len 3 suroviny.
Vločky, mlieko a voda. Ovsené vločky s mliekom je možné pripraviť s laktózovým, bezlaktózovým, aj rastlinným, takže je vhodná pre všetko skupiny stravníkov vo vašej domácnosti. Áno, aj pre vegánov.
Toto som ja kedysi ani len netušila. Ani o použití mlieka, ani o pomerne surovín. No a presne v tom tkvie čaro toho, ako pripraviť ovsené vločky, respektíve kašu z ovsených vločiek, tak aby nám chutila.
Ďalej sú dôležité koreniny
Moja ovsená kaša obsahuje len a to maximálne dve koreniny.
Škoricu a perníkové korenie.
Je pravda, že presne s týmito koreninami sa hráme najviac v období vianoac a presne takto chutí aj táto ovsená kaša, ako vianoce.
Ďalšie recepty na ovsené kaše, a prípravu receptov z ovsených vločiek vám predstavím už čoskoro, aby ste znalosti, ktoré ste sa dnes dočítali, už čo najskôr mohli zúžitkovať vo vaších kuchiniach 🙂
Ďalšie raňajkové inšpirácie
Najlepší recept na palacinkové cesto



Ovsená kaša
Ingrediencie
- 1 odmerka ovsených vločiek
- 1 odmerka mlieka
- 1 odmerka vody
- 1 čl mletej škorice (nie škoricového cukru)
- 1 čl perníkového korenia
Postup
- 1 odmerku ovsených vločiek, vody a mlieka vložíme do hrnca.
- Varíme na miernom plameni za stáleho miešania.
- Pridáme 1 čl škorice a perníkového korenia.
- Kaša začne asi po 5tich minútach hustnúť a keď už v hrnci nie je žiadna tekutina, kašu odtsavíme.
- Ovsená kaša je pripravená na servírovanie s čímkoľvek, na čo máte práve chuť. Ovocie, oriešky, med alebo javorový sirup.
Postup na prípravu kaše z ovsených vločiek
1 odmerku ovsených vločiek, vody a mlieka vložíme do hrnca. Zmes varíme na miernom plameni za stáleho miešania. Pridáme 1 čl škorice a perníkového korenia. Kaša začne asi po 5tich minútach hustnúť a keď už v hrnci nie je žiadna tekutina, kašu odtsavíme.
Ovsená kaša je pripravená na servírovanie s čímkoľvek, na čo máte práve chuť. Ovocie, oriešky, med alebo javorový sirup.
Toto je overený recept na raňajky – ovsená kaša môže byť výborným začiatkom dňa pre každého, kto má doma aspoň trošku času na prípravu raňajok. Odporúčam a verím, že bude chutiť 🙂