Táto čučoriedková domáca zmrzlina je tak výborná, že inú už ani robiť nebudete! A ak by ste chceli vyskúšať inú, môže to byť tá druhá, čo je na blogu 🙂
Na blog minulý rok pristála úplne základná vegánska zmrzlina. Recept na ňu vám prikladám sem: Moja prvá domáca vegan zmrzlina
A tento rok, to treba trošku obzvláštniť. Na rad prišla laktózová bomba! Kalorická bomba! A teda jedna vynikajúca domáca zmrzlina. Čučoriedková sezóna je v plnom prúde, leto ešte úplne neodišlo. Tak to ešte rýchlo spojme a tento zmrzlinový sen je na svete!
Na zmrzlinu budeme potrebovať
- Čučoriedky – aktuálne je sezóna! Ale či už použijete lesné, kupované v obchode či mrazené, nám je to jedno. Vyberajte si vždy tak, aby vám chutili. Uprostestnite kvalitu nad kvantitou, ak vám to okolnosti dovoľujú.
- Kryštálový cukor – 50 g je v tomto recepte až-až!
- Citrón – v tomto prípade použijeme len šťavu z citróna. A tiež nie z celého.
- Salko – a teda kondenzované mlieko. Klasická verzia, nie tá karamelová bude najlepšia. Salko pridá zmrzline na sladkosti a tiež trošku pomôže s konzistenciou.
- Šľahačkovú smotanu – tu opäť raz vsaďte to kvality! Kvalitná šľahačková smotana bude najlepšia voľba pre najlepšiu zmrzlinu!
Aká je táto čučoriedková domáca zmrzlina
- Jemne kalorická. No tak čo si budeme, nie je to žiaden ovocný sorbet.
- Sladučká. So salkom v recepte sa asi ani iné čakať nedalo.
- Ovocná. Ešteže tam idú tie čučoriedky a máme aspoň niečo zdravé v tejto zmrzke!
- Domáca. Ja som veľký zástanca domáceho varenia, pečenia a pochutnávania si. Takže keď sa nerozprávame o pravej talianskej zmrzline, tak (zatiaľ) si vyberám tu domácu.
- Jednoduchá na prípravu – žiaden špeciálny stroj na zmrzlinu nie je potrebný! Yes!
- Super pre návštevy – ak budete robiť ešte nejakú party tento, prípadne ten ďalší rok, toto bude veľmi cool! Kornútky si môžete kúpiť v cukrárni. Tie ešte sama robiť neviem! Prípadne tu je stále možnosť pripraviť zmrzlinový pohár, nie?
Pýtate sa koľko vydrží táto zmrzka?
Krátko. Veľmi krátko, lebo sa hneď zje! Ale ak by ste nááááhodou nemali takýto veľký apetít, tak si povedzme.
Zmrzku tesne pred podávaním (cca 5 minút) vyberieme z mrazničky. Trošku povolí a bude sa nám lepšie naberať. Keď naberieme všetky kopčeky, zmrzlinu vrátime naspäť do mrazničky.
V recepte to máte uvedené, ale je veľmi dôležité, aby bola nádoba uzatvárateľná. Inak by sa nám vytvorila na zmrzline jemná námraza a to je vlastne čistý ľad. Vyhnite sa tomu, ak môžete.
Čo ak nemám rád/a čučoriedky?
V pohode. Aj to zvládneme. Čučoeridky sa dajú nahradiť iným ovocím. Ideálne ak už nahrádzame, použime sezónne čerstvé ovocie. Ale vyskúšať môžete akékoľvek aké máte radi! Hlavne, nech chutí 🙂
Ďalšie lahodne sladké recepty z blogu Varenápečená.sk
Domáca čučoriedková zmrzlina
Potrebujeme
- Pekáč na pečenie chleba, prípadne iná hlbšia nádoba
- Papier na pečenie
- Mixér
Ingrediencie
- 500 G čučoriedok čerstvé, alebo mrazené
- 50 G kryštálového cukru
- 1/2 šťava z citróna
- 1 salko cca 400G
- 450 ML šľahačkovej smorany – 30%?
Postup
- Čučoriedky umyjeme a očistíme od stopiek.
- Čučoriedky vložíme do hrnca spolu s cukrom a 1/4 hrnčekom vody a na miernom plameni za občasného miešania uvaríme.
- Čučoriedky sú uvarené, keď majú konzistenciu podobnú džemu. Keď vareškou prejdete po dne panvice / hrnca, čučoriedková hmota sa rozdelí na dve a pomaly sa bude spájať. Vtedy je konzistencia správna. Nechajte vychladnúť.
- Do čo najväčšej misky (akú doma máte) vylejeme smotanovú šľahačku. Vyšľaháme na tuhú šľahačku a vložíme od chladničky, kým na ňu príde rad.
- Keď čučoriedky vychladnú, vylejeme do nich salko. Premiešame.
- Do vyšľahanej šľahačky vmiešame čučoriedkovú zmes pár pohybmi, aby šľahačka úplne nespľasla. Zmes nemusí byť 100% premiešaná.
- Pripravíme si formu na chlieb, prípadne inú nádobu ktorú viete uzavrieť a budeme v nej mraziť zmrzlinu. Do tejto nádoby si odstrihnite papier na pečenie tak, aby vám presahoval každú stranu nádoby / formy. Jednoduchý musí byť papier väčší ako nádoba.
- Zmrzlinu vylejete na papier na pečenie. Vložte do mrazničky na 6-12 hodín (podľa vašej mrazničky). Odporúčam po šiestich hodinách skontrolovať prvýkrát, ak zmrzlinu nerobíte cez noc.
- Zmrzlinu je možné naberačkou na zmrzlinu vytvarovať do kopčekov. Podávjte s čerstvým ovocím v pohári, alebo v kornútku.