Domáca vianočka z droždia

Nech je stav spoločnosti aktuálne akýkoľvek, nedeľné rána sú silno späté s čajom, maslom, džemom vajíčkami alebo vianočkou. No najmä tou vianočkou. Na Instagrame ste si mali možnosť vypýtať recept na vianočku. Domáca vianočka z droždia vyhrala nad tou kváskovou, tak si dnes ukážeme recept na tú jednoduchšiu.

Obláčiková vianočka

Na prípravu vianočky nepotrebujete nič špeciálne, len to drždie 🙂

Do misky nalejeme teplú vodu, rozmrvíme do nej droždie a posypeme cukrom.

Misku prikryjeme vlhkou utierkou a necháme odležať 15 minút. Po 15 minútach je zákvas pripravený.

Pridáme doň vajíčka, mlieko, cukor a múku. Ručne, alebo v mixéri vymiesime hladké cesto, ktoré sa musí odliepať od stien misky. Cesto opäť prikryjeme utierkou a necháme 1,5 hodiny kysnúť.

Po tom, čo cesto vykyslo ho rozdelíme na 6 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujeme dlaňou buchtičku, ktorú necháme ešte 20 minút podkysnúť pod celofánom.

Keď buchtičky podkysli, z každej z si spravíme valček. Tieto velčeky položíme veľa seba a zapletáme metódou popísanou nižšie. Po tom, čo je vianočka zapletená ju opäť zakryjeme a necháme hodinu podkysnúť.

Vianočku potrieme vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami (nemusíte). Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C 35-40 minút.

Ako sa pletie vianočka

Táto vianočka je zo 6 prameňov, no dá sa pripraviť aj z deviatich a to si tiež ukážeme.
Pripravila som taký rýchly prehľad ako sa to pletie, čo hádam raz doplním o fotky 🙂

Všetkých 6 prameňov si zoradíme na stole vedľa seba a spojíme konce všetkých prameňov na vrchu.
Pomyslene si pramene pomenujeme zľava do prava od A po F 

Pletieme: 
1. A prameň preniesieme za F prameň na koniec. 
2. F prameň prenesieme pred A prameň na začiatok. 
3. A prameň prenesieme medzi C a D 
4. B prameň prenesieme na koniec za všetky ostatné pramene. 
5. F premeň prenesieme medzi A a D Pokračujeme bodom 2 a opakujeme. 

Ovsená kaša
Ovsená kaša
Pozri recept
recept z ovsených vločiek
Moravské koláče s džemom
Domáce moravské koláče s džemom a posýpkou
Pozri recept
domace-kolace-s-posypkami

Recept – kysnutá vianočka

Zvyšok reeptu a celý postup nájdete v recepte nižšie 🙂

Táto domáca vianočka z droždia je naozaj jednoduchá a super dobrá, mäkkúčká, vláčna.

Na to, aby s vám podarila podľa predstáv, je naozaj dôležité nechať vianočku podkysnúť v každom kroku dosť dlho na to, aby z nej bola obláčiková vianočka. Verte mi, skúšala som tieto procesy kysnutia unáhliť a nikdy to nevyšlo.

Domáca vianočka z droždia

Domáca vianočka z droždia
Príprava1 hr 30 mins
Varenie/Pečenie35 mins
Kvasiť1 hr
Spolu3 hrs 5 mins
Chod: Raňajky
Kuchyňa: Slovenská
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Author: Simona

Ingrediencie

Zákvas

  • 2 HR teplej vody
  • 1 droždie sušené, alebo čerstvé
  • 1 PL cukru

Cesto

  • 3 vajíčka
  • 5 PL mlieka
  • 1/2 HR cukru
  • 8,5 HR hladkej múky
  • 1 vajíčko na potretie
  • mandľové lupienky

Postup

Zákvas

  • Do misky nalejeme teplú vodu, rozmrvíme do nej droždie a posypeme cukrom. Misku prikryjeme vlhkou utierkou a necháme odležať 15 minút.

Cesto

  • Po 15 minútach je zákvas pripravený. Pridáme doň vajíčka, mlieko, cukor a múku.
  • Ručne, alebo v mixéri vymiesime hladké cesto, ktoré sa musí odliepať od stien misky.
  • Cesto prikryjeme utierkou a necháme 1,5 hodiny kysnúť.
  • Po tom, čo cesto vykyslo ho rozdelíme na 6 rovnakých častí.

Pletenie vianočky

  • Z každej časti vytvarujeme dlaňou buchtičku, ktorú necháme eešte 20 minút podkysnúť pod celofánom.
  • Keď buchtičky podkysli, z každej z si spravíme valček.
  • Tieto velčeky položíme veľa seba a zapletáme metódou popísanou nižšie.
  • Po tom, čo je vianočka zapletená ju opäť zakryjeme a necháme hodinu podkysnúť.
  • Vianočku potrieme vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami (nemusíte)
  • Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C 35-40 minút.
  • Podávame s maslom, džemom alebo na slano.

Poznámky

Tipy 
1. Vianočku, alebo akékoľvek iné kysnuté pečivo nikdy neprekrávajte suchhou kuchynskou utierkou. Jej primárnou úlohou je vstrebať vlhkosť a to spraví aj s kysnutým cestom. To však počas kysnutia potrebuje vlhkosť, aby neobschlo. Prikrývajte misku buď vlhčenou utierkou, alebo zakryte tanierom. Ideálne na kysnutie používať rýchlokisku (nádobu na to určenú) 
2.  Pletenie vianočky je relatívne rýchly a jednoduchý proces, no vyžaduje trochu tréningu, aby vám to šlo od ruky. 
Všetky pramene si uložíme vedľa seba a pomyslene si ich pomenujeme zľava do prava od A po F 
Začiatok všetkých prameňov spojíme. 
Pletieme: 
1. A prameň preniesieme za F prameň na koniec.
2. F prameň prenesieme pred A prameň na začiatok. 
3. A prameň prenesieme medzi C a D 
4. B prameň prenesieme na koniec za všetky ostatné pramene. 
5. F premeň prenesieme medzi A a D 
Pokračujeme bodom 2 a opakujeme. 

Pridaj komentár