Nech je stav spoločnosti aktuálne akýkoľvek, nedeľné rána sú silno späté s čajom, maslom, džemom vajíčkami alebo vianočkou. No najmä tou vianočkou. Na Instagrame ste si mali možnosť vypýtať recept na vianočku. Domáca vianočka z droždia vyhrala nad tou kváskovou, tak si dnes ukážeme recept na tú jednoduchšiu.
Obláčiková vianočka
Na prípravu vianočky nepotrebujete nič špeciálne, len to drždie 🙂
Do misky nalejeme teplú vodu, rozmrvíme do nej droždie a posypeme cukrom.
Misku prikryjeme vlhkou utierkou a necháme odležať 15 minút. Po 15 minútach je zákvas pripravený.
Pridáme doň vajíčka, mlieko, cukor a múku. Ručne, alebo v mixéri vymiesime hladké cesto, ktoré sa musí odliepať od stien misky. Cesto opäť prikryjeme utierkou a necháme 1,5 hodiny kysnúť.
Po tom, čo cesto vykyslo ho rozdelíme na 6 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujeme dlaňou buchtičku, ktorú necháme ešte 20 minút podkysnúť pod celofánom.
Keď buchtičky podkysli, z každej z si spravíme valček. Tieto velčeky položíme veľa seba a zapletáme metódou popísanou nižšie. Po tom, čo je vianočka zapletená ju opäť zakryjeme a necháme hodinu podkysnúť.
Vianočku potrieme vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami (nemusíte). Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C 35-40 minút.
Ako sa pletie vianočka
Táto vianočka je zo 6 prameňov, no dá sa pripraviť aj z deviatich a to si tiež ukážeme.
Pripravila som taký rýchly prehľad ako sa to pletie, čo hádam raz doplním o fotky 🙂
Všetkých 6 prameňov si zoradíme na stole vedľa seba a spojíme konce všetkých prameňov na vrchu.
Pomyslene si pramene pomenujeme zľava do prava od A po F
Pletieme:
1. A prameň preniesieme za F prameň na koniec.
2. F prameň prenesieme pred A prameň na začiatok.
3. A prameň prenesieme medzi C a D
4. B prameň prenesieme na koniec za všetky ostatné pramene.
5. F premeň prenesieme medzi A a D Pokračujeme bodom 2 a opakujeme.
Recept – kysnutá vianočka
Zvyšok reeptu a celý postup nájdete v recepte nižšie 🙂
Táto domáca vianočka z droždia je naozaj jednoduchá a super dobrá, mäkkúčká, vláčna.
Na to, aby s vám podarila podľa predstáv, je naozaj dôležité nechať vianočku podkysnúť v každom kroku dosť dlho na to, aby z nej bola obláčiková vianočka. Verte mi, skúšala som tieto procesy kysnutia unáhliť a nikdy to nevyšlo.
Domáca vianočka z droždia
Ingrediencie
Zákvas
- 2 HR teplej vody
- 1 droždie sušené, alebo čerstvé
- 1 PL cukru
Cesto
- 3 vajíčka
- 5 PL mlieka
- 1/2 HR cukru
- 8,5 HR hladkej múky
- 1 vajíčko na potretie
- mandľové lupienky
Postup
Zákvas
- Do misky nalejeme teplú vodu, rozmrvíme do nej droždie a posypeme cukrom. Misku prikryjeme vlhkou utierkou a necháme odležať 15 minút.
Cesto
- Po 15 minútach je zákvas pripravený. Pridáme doň vajíčka, mlieko, cukor a múku.
- Ručne, alebo v mixéri vymiesime hladké cesto, ktoré sa musí odliepať od stien misky.
- Cesto prikryjeme utierkou a necháme 1,5 hodiny kysnúť.
- Po tom, čo cesto vykyslo ho rozdelíme na 6 rovnakých častí.
Pletenie vianočky
- Z každej časti vytvarujeme dlaňou buchtičku, ktorú necháme eešte 20 minút podkysnúť pod celofánom.
- Keď buchtičky podkysli, z každej z si spravíme valček.
- Tieto velčeky položíme veľa seba a zapletáme metódou popísanou nižšie.
- Po tom, čo je vianočka zapletená ju opäť zakryjeme a necháme hodinu podkysnúť.
- Vianočku potrieme vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami (nemusíte)
- Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C 35-40 minút.
- Podávame s maslom, džemom alebo na slano.
Poznámky
Začiatok všetkých prameňov spojíme.
Pletieme:
1. A prameň preniesieme za F prameň na koniec.
2. F prameň prenesieme pred A prameň na začiatok. 3. A prameň prenesieme medzi C a D
4. B prameň prenesieme na koniec za všetky ostatné pramene.
5. F premeň prenesieme medzi A a D
Pokračujeme bodom 2 a opakujeme.