Ako sa robí domáca ľadová káva nie je práve moja oblasť. Preto bol môj drahý mnažel taký láskavý, aby vám to sem priniesol on.
V prvom rade musel nájsť kombináciu, ktorá zachutí aj nekávopičovi. Teda mne. Ja som si robila vlastné pokusy, ktoré nikdy nevyšli. NIKDY! Prišiel tento šarmantný samozvaný odborník na kávu a problém bol vyriešený! Neuveriteľné, že? Alebo teda, asi je to veľmi uveriteľné. Pozná moje chute, pozná svoju kávu a skombinoval čo sa dalo. Dokonca si dovolím povedať, že nechal kávu prejsť trošku do útlmu, len aby mi to chutilo.
Zvládol to teda na jednotku! Preto som ho poprosila, či by s mojou pomocou nedal recept aj vám! A že teda dal. Tak dnes prichádza recept môjho muža!
Domáca ľadová káva s likérom!
Čo na túto kávu budeme potrebovať?
- Káva – espresso, alebo lungo, podľa osobnej preferencie. Môžete si pripraviť aj bezkofeínovú kávu, ak by bola pokročilejšia hodina.
- Ľad – ako už názov hovorí, ľad bude celkom kľúčový. Či už máte doma výrobník ľadu, alebo tú plastovú nádobku do mrazničky, všetko nám bude vyhovovať.
- Mlieko – rastlinné, ideálne barista pre vegan verziu, klasické ak vám nevadí laktóza. Prikladám vám sem nesponzorovaný link na rastlinné mlieko barista. Napríklad v Tescu viem, že majú 3 rôzne druhy. Stačí si len vybrať.
- Likér podľa vlastného výberu, odporúča sa viac čokoládový, vanilkový, orieškový, ako ovocný. Ak chcete nápoj vegánsky, prečítajte si prosím zloženie likéru. Taký orieškový by mal byť v poriadku.
- Shaker– alebo uzatvoriteľnú nádobu, kde všetko premiešame
- Čokoládu – jedna kocka horkej čokolády ako krásna posýpka na drinku.
Aká je je ľadová káva s likérom?
- Ľadová
- Jemná
- Krémová
- Osviežujúca
- Jemne alkoholická
- Vegan
- Bezlatkózová
- Bez vajíčková (ak použijete vegánsky likér)
Verím, že Vám bude chutiť! 🙂
Sima
Domáca ľadová káva s likérom
Potrebujeme
- shaker, alebo iná, uzatvárateľná nádoba
- strúhadlo
Ingrediencie
- 2x espresso prípadne, X krát lungo
- 100 ML likéru
- 1 kocka čokolády
- 100 ML barista mlieka
- 6-8 kockiek ľadu
Postup
- Poháre na ľadovú kávu vložíme do chladničky.
- Pripravíme si kávu v kávovare, alebo klasickým spôsobom.
- Do shakera, alebo inej uzatvárateľnej nádoby nalejeme kávu, likér a vložíme ľad. Asi 30 sekúnd mixujeme.
- Nalejeme do pripravených pohárov.
- Ručne, alebo v pomocou peniča na mlieko studené mlieko speníme. Nalejeme na kávu.
- Kocku čokolády nastrúhame na strúhadle. Podávame!