Najlepšie pečivo je domáce pečivo z droždia! To vieme, nie?
Teda, asi by sa ešte dalo polemizovať o droždí a kvásku. Lenže ja s tým kváskom nie som až taký kamoš. Netvorím s ním dosť vlastných receptov. Zatiaľ mi stačí tá domáca vegánska vianočka, s ktorou sa pasujem.
No späť k tomu droždiu. Výhodou pečiva z drožia je určite čas. Samozrejme aj cesto z droždia potrebuje nejaký čas na kysnutie. No rozhodne nie toľko čo to kváskové. Benefity kvásku a droždia sú samostatná kategória.
Tu si dokážeme za pár hodín pripraviť vlastné domáce pečivo na raňajky. Napríklad keď je štátny sviatok, ako nás to aktuálne čaká.
Neviem ako u vás, ale u nás sme boli medzi sviatkami na začiatku septembra na nákup a ten výber bol taký. No. Slabší by som povedala. Trošku mi to pripomínalo obdobie pred vianocami. Vtedy, keď je istého tovaru nedostatok.
Teraz som napríklad nedokázala kúpiť kokosový olej, banány, alebo obyčajnú kapustu! Žeby to bol tým príchodom nového školského roka?
Každopádne. Na čo som chcela poukázať je, že droždie ktoré máte doma vám zabezpečí sebestačnosť pri tvorbe domáceho pečiva. Či ho aktuálne v obchode majú, alebo nie! Či je otvorené, alebo nie.
Pečivo, žemle, kaiserky…?
Pôvodne som rozmýšľala, že to pečivo proste pomenujem kaiserky. Lenže, kaiserky sú o dosť iné, tak prečo by som to vlastne robila 😀 Neviem ako vy, ale ja ak už jem nejaké pečivo, tak je to buď kváskový chlebík podľa Naty alebo celozrnné kaiserky. Na iné už veľmi nie som. Vlastne teraz majú v Tescu nové rožky, ktoré sú super!
A preto som si teda povedala, že veď aj toto sú kaiserky, keď si to dám na raňajky. Avšak nie sú. Kaiserky sú svetlejšie, narezané a chrumkavejšie. Toto je jemné pečivo, niečo ako hamburgerová žemľa. Tak teda raňajkové domáce pečivo z droždia!
Toto pečivo je:
- jednoduché na prípravu aj keď recept je o niečo dlhší. Stačí postupovať krok po kroku a spolu to zvládneme!
- časovo nenáročné. Celý proces trvá len 2 hodiny a 20 minút, no väčšina času je kysnutie. A teda my môžeme robiť popri kysnutí aj niečo iné.
- ako obláčik . To hovorí samo za seba, nie?
- vhodné pre začiatočníkov s droždím. Droždie býva niekedy pre ľudí celkom odstrašujúce. Podľa mňa je to zábavná chémia.
- obmeniteľné respektíve prispôsobiteľné. V recepte sú použité semienka, ktoré dávame na vrch žemličiek. Tie však môžeme úplne vynechať, alebo si namixovať svoj vlastný mix!
Ďalšie raňajkové pečivo ktoré nájdete na blogu



Domáce raňajkové pečivo z droždia
Ingrediencie
Zákvas
- 300 ML mlieka
- 2 PL cukru
- 1 balenie sušeného droždia
Cesto
- 250 G špaldovej hladkej múky
- 140 G hladkej múky chlebovej
- 20 ML oleja
- 1/2 ČL soli
Semienka za žemličky
- 2 PL ľanové semienka
- 2 PL sezamové semienka
- 2 PL konopné semienka
- 1 PL morskej soli hrubozrnnej
Postup
Zákvas
- Mlieko zohrejeme na panvici, alebo v mikrovlnke kým nie je vlažné na dotyk. Nesmie byť horúce, inak droždie nevykvasí.
- Mlieko prelejeme do misky (rýchlokysky) a nasypeme doň droždie a cukor, zamiešame.
- Misku prikryjeme a necháme kvasiť 15 minút.
Cesto
- Do zákvasu nalejeme olej, nasypeme obe múky a soľ.
- Všetky suroviny premiešame a vymiesime do cesta, ktoré sa bude odliepať od stien. To môže trvať 5-10 minút. Cesto môžete vymiesiť ručne, alebo mixérom.
- Misku s cestom zakryjeme a necháme kysnúť 5 minút. Po tomto čase premiesime aby sme vytlačili bublinky z cesta a opäť zakryjeme. Tento proces opakujeme ešte raz.
- Následne cesto zakryjeme a necháme kysnúť hodinu.
- Po tom, čo cesto vykvasilo ho vyberieme z misky na jemne pomúčenú dosku a rozdelíme na 12 približne rovnakých častí.
- Každý kúsok cesta vyformujeme do buchtičky dlaňou ruky. Cesto položíme na dosku a dlaňou na cesto robíme mierny tlak v kruživých pohyboch, čím vytvoríme buchtičku.
- Tieto buchtičky ukladáme na plech s papierom na pečenie v miernom rozostupe. Ešte budú kysnúť.
- Žemličky pretlačíme tvorítkom na kaiserky (nemusíme, prípadne možno urobiť zárezy len nožom). Tento ktok môžete vynechať, ak chete buchtičky hladké ako na obrázku.
- V miske si zmiešame všetky semienka na zmes na posypanie.
- Žemličky potrieme olejom a posypeme zmesou semienok.
- Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť poslednýkrát 40 minút.
- Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov a pečieme 7 minút, otočíme plech na druhú stranu a pečieme ďalších 7 minút.