Recept na špagety aglio olio, ktoré nebudete chcieť prestať jesť!
Jednoduché, no tak dobré. Môžu byť rýchla večera. Alebo obed, ak ste zaneprázdnený, alebo sa niekam ponáhľate.
Tiež je to vynikajúce jedlo v období „pred výplatou“. Je to veľmi lacná alternatíva. Dokonca je to talianska kuchyňa! Takže, veľa muziky za naozaj málo peňazí tu platí dvojnásobne.
Najprv si však povedzme, čo aglio e olio je.
Odkiaľ sú tieto špagety?
Aglio olio špagety pochádzajú z Talianska. Presnejšie z Neapolu.
Sú to špagety, ktoré sa pripravujú s olejom a cesnakom. Ja pridávam aj čierne korenie. Ak pridáte aj čili, budú to aglio olio e peperoncino.
Na čo si dávať pozor pri príprave aglio olio
Al dente
Cestoviny varíme do al dente konzistencie. Al dente je vlastne „na skus“. Ani tvrdé, ani príliš mäkké.
Nie každý má takto zaužívané variť cestoviny. No verím, že sa aj naše vzdelanie v oblasti varenia a pečenia posúva na inú úroveň. A preto už budeme vedieť, že cestoviny nevaríme do úplného zmäknutia.
Cesnak
Hovorí sa, kvalita nad kvantitu. No a platí to aj v tomto prípade.
Najlepší cesnak je taký, ktorý je čerstvý. Samozrejme. Nebol odložený v špajzi, alebo chladničke príliš dlho. Stále krásne vonia a nie je nahnednutý keď ho ošúpeme.
Pri varení by mal dosiahnúť zlatistý odtieť. Dávajte preto pozor, aby neprihorel. To by pokazilo celý chod.
Nakrájame ho na tenké plátky. Na drobno v tomto prípadne znamená naozaj tenké.
Špagety a voda
Špagety po uvarení do al dente precedíme.
Znamená to len, zbaviť sa čo najväčšieho množstva vody, v ktorej sme ich varili. Je to preto, že horúci olej a voda veľmi prskajú. Čiže ak tento krok zanedbáte, môže dôjsť k nepeknému úrazu.
A cestoviny tiež neoplachujeme vodou.
Na záver môžem dodať len toľko. Prosím, túto svoju doma pripravenú taliansku večeru si vychutnajte.
Je to jednoduchý recept vďaka ktorému môžete získať sebavedomie v kuchyni. A možno aj jemné uznanie vašich najbližších 🙂
Som presvedčená, že keď vyskúšate, neoľutujete.
Tak teda vyskúšajte a dajte vedieť, či chutilo!
Ďalšie recepty na hlavné jedlá
Pravé špagety aglio olio
Ingrediencie
- 200 G špagety
- 2 stručíky cesnak
- 1/2 HR olej
- 1 ČL čierne korenie
- soľ
- mleté chilli voliteľné
Postup
- Špagety uvaríme podľa návodu do al dente konzistencie. Teda "na skus".
- Kým sa varia špagety, v hlbokej panvici si rozpálime olej.
- Keď je olej horúci, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, prípadne chilli.
- Po tom, čo sa špagety uvarili ich precedíme a pridáme do panvice s cesnakom, ktorý už musí byť do zlata.
- Špagety "obalíme" olejom s cesnakom a pridáme čierne korenie.
- Po asi pol minútke prestaneme variť a môžeme podávať.