Tento ovocný koláč s posýpkou je presne ten, ktorý musíte ochutnať. Ak keď ho ochutnáte, nebudete ľutovať ani jednu kalóriu! Za tým si stojím, ako tu sedím.
Budete ho piecť každý víkend. A keď ho dojete, hneď o ňom začnete snívať. Bol to môj príprad, takže budete asi aj váš.
Je to vlastne veľmi rýchly a jednoduchý jahodový koláč. Tak verím, že sa vám bude pozdávať.
Snový koláčik plný jahôd
Toto som už spommínala asi veľakrát. Väčšina mojich receptov vzniká úplnou náhodou.
Mám na niečo chuť a uvažujem s čím to skombinovať. Popozerám sa po chladničke, po špajzi. Zistím, čo mám a či by to spolu pasovalo. Nejako to pomixujem, dám piecť a počkám kým vychladne. Niekedy. Inokedy jeme ešte horúce.
A väčšinou je to dobré. Fakt dobré. Boli aj horšie pokusy, ale o tých vám hovorím skôr na IG 😀
No a tento ovocný koláč s posýpkou nevznikol nijak inak.
Jahodová sezóna
Ktorý koláč je výborný na otvorenie jahodovej sezóny? Tento predsa! Použiť by ste mohli síce aj iné ovocie. Ale keďže je máj, jahody už začali, použijeme tie.
Najlepšie sú také, ktoré nazbierate na záhrade. Ak záhradu nemáte, ako ja, existujú samozbery. Na Slovensku sú už podľa mňa dosť známe, tak o nich hádam písať nemusím. Ak by ste chceli vedieť viac, čo vám poradím. Skúste vygoogliť.
Tipy na ovocný koláč s mrvenicou
Maslo
Klasicky, aj v tomto recepte budeme potrebovať maslo. Avšak maslo zmäknuté. To sa bude lepšie vyšľahávať s ostatnými surovinami.
Preto si maslo vyberte aspoň 30 minút pred pečením.
Pozor však, aby ste z masla nemali maslovú vodu. To už bude nepoužiteľné.
Vajíčka
Na tento jahodový koláč potrebujeme aj vajíčka. Avšak, vajíčka izbovej teploty. Preto aj tieto vybrte z chladničky spolu s maslom.
Ja na všetky svoje recepty používam L-kové vajíčka. Ak použitete M-ká je to v pohode. Ak však máte S-ká, použite 3 kusy.
Jahody
No a samozrejme potrebujeme jahody. Pred prípravou koláča jahody ochutnajte. Ak sú veľmi veľmi sladučké, použite menej cukru. Ak sú naopak menej sladké, až kyslé, trošku cukru pridajte. Toto nie je práve kyslý koláč, tak aby ste potom neľutovali.
Jahody nezabudnite umyť a odstopkovať. Tie jesť tiež nechceme
Ďalšie recepty na dezerty z blogu:



A teraz hor sa na tento výborný jahodový koláč!
Ovocný koláč s jahodami a mrveničkou
Ingrediencie
Koláč
- 120 G hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
- 100 G masla zmäknutého
- 50 G kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 1 PL vanilkovej aromy
Jahodová plnka
- 200 G jahôd
- 20 G trstinového cukru
- šťava z 1/2 citróna
Mrvenička
- 1/2 HR cukru
- 1/3 HR hladkej múky
- 1/4 HR masla
Postup
Jahodová plnka
- Jahody umyjeme a odstopkujeme. Nakrájamé na malé kúsky a vložíme do misky
- Pocukrujeme a polejeme citrónovou šťavou.
Mrvenička
- Mrveničku pripravíme zmiešaním všetkých surovín
Koláč
- V miske vyšľaháme maslo a cukor do hladkej konzistencie.
- Postupne primiešavame vajíčka, vždy po jednom.
- Pridáme vanilkovú arómu, kypriaci prášok, soľ a múku. Cesto bude husté a je to v poriadku.
- Túto zmes nalejeme do vymastenej a vysypanej formy s vysokým okrajom.
- Na koláč dáme vrstvu jahôd (šťavu preceďte) a na ne mrveničku.
- Pečieme 45 minút pri 175°C