Škoricové osie hniezda sú moja spomienka na školskú jedáleň
Neviem, či aj vy máte takéto spomienky, ako ja. Ale ja na to nikdy nezabudnem. Na základnej škole, cez veľkú prestávku bol v jedálni bufet. Voňali tam škoricové osie hniezda, pľundry a záviny. Sedela tam pani kuchárka a predávala nám tieto šmakocinky.
Po zazvonení na prestávku sme museli vyštartovať z triedy. Vystáť si rad pred jedálňou. A nakoniec ešte dúfať, že sa všetko nevypredá. No a potom ten blažený pocit, keď ste dostali presne to, čo ste chceli!
Tak dnes si tieto spomienky oživíme. Pripravíme si škoricové osie hniezda.
Škoricový challenge?
Už takto od mala bola pre mňa vôňa škorice extrémne príjemná. No škorice. Povedzme si úprimne, vôňa škoricového cukru. Lebo v tom je veľký rozdiel.
Neskôr som si ju zhnusila vďaka cinammon challengu. Počuli ste už o tom?
Na polievkovú lyžicu si nasypete čistú škoricu (nie škoricový cukor). Lyžicu si vložíte do úst a snažíte sa prehltnúť všetkú škoricu na lyžici.
Pripravte si veľa vody ak to chcete vyskúšať. VEĽA!
Tajný TIP
Po tom, čo vaše hniezda nakrájate na kolieska, neukladajte ich na plech.
To je štandardný spôsob pečenia. Poukladať na plech s malými medzerami, hniezda podkysnú. Vy ich upečiete. No jasné. Aj to je spôsob.
Je to vždy o tom, čo preferujete. Ak vám na škoricových hniezdach chutia také chrumkavé okraje, pečte ich takto.
Ak preferujete mäkký stred a chceli by ste také celé škoricové slimáky, pečte ich vo forme na muffiny.
Každý škoricový koláčik sa síce pečie samostatne, ale maslo udrží šťavnatosť počas celého pečenia.
Tak to dosiahnete osie hniezda ktoré budú mäkkučké ešte niekoľko dní! A pritom taká blbosť, že?
Ak budete recept skúšať, určite mi napíšte ako to dopadlo. Prípadne, ma označne na IG, budem len rada 🙂
Ďalšie dezerty ktoré by sa vám mohli páčiť
Škoricové osie hniezda
Ingrediencie
Cesto
- 100 G masla
- 200 ML mieka
- 500 G hladkej múky
- štipka soli
- 1 balenie sušeného droždia
- 20 G kryštálového cukru
- 2 vajíčka
Náplň
- 80 G masla zmäknutého
- 50 G trstinového cukru
- 3 ČL škorice (nie škoricového cukru)
Postup
- V miske vhodnej do mikrovnlnnej rúry dáme mlieko. Zohrejeme tak, že bude bublať a vyberieme.
- Pridáme maslo a necháme rozpustiť.
- V inej mise zmiešame sypké suroviny a vajíčka.
- Keď mlieko s maslom vychladnú, pridáme do misky so sypkými surovinami a zamiešame.
- Vymiesime cesto, ktoré bude na začiatku trošku lepkavé. Nepridávame múku, ale poriadne premiesime aspoň 5 minút. Cesto prestane byť lepkavé a bude sa krásne odlepovať od stien misky.
- Zakryjeme a necháme podkysnúť 1 hodinu, alebo do zdvojnásobenia objemu.
- Následne, cesto vyvaľkáme do obdlžnikoveho tvaru. Hrubé má byť asi 0,5 cm.
- Natrieme naň náplň v rovnomernej vrstve.
- Zarolujeme tak, že dlhšie strana obdlžnika je tá, ktorú rolujeme dovnútra.
- Dentálnou niťou narežeme na asi 4 cm hrubé slimáky.
- Tie následne vložíme do muffinovej formy. Necháme podkysnúť ešte 20 minút.
- Pečieme 20 minút na 175 °C
Náplň
- Všetky suroviny spolu zmiešame v miske.
Poznámky
- Maslo do plnky nesmie byť netuké, ale len zmäknuté.
Ak je príliš tuhé, rozmačkáme ho vidličkou. - Ak máte formu na muffiny, pečte v nej. Ak nemáte, pečte v klasickom pekáči.