Podľa môjho skromného názoru, je toto domáce cesnakové pečivo úplne najlepšie na raňajky. Skúšala som, verte mi. Ale asi nie na raňajky počas bežného dňa. Keď musíte ísť do práce, či do školy. Pretože tu by vám ani 2 čistenia zubov a 3 preplachy ústnou vodou nepomohli.
K cesnakové pečivu som ako bonus pridala aj cesnakové maslo. Ak by vám náhodou bolo málo.
Tak si uzlíky dajte radšej cez víkend, prípadne na večeru, aspoň vám pomôžu zaspať 🙂
Viete že cesnak pomáha so spánkom, však?
Teda. Aby som to uviedla na pravú mieru.
Ako cesnak pomáha pri nespavosti
Istá dávka cesnaku – znižuje krvý tlak. Čiže pre ľudí s vysokým krvým tlakom, ideálne. (Konzultujte s lekárom). Ten spôsobí zníženie tlaku a na základe toho sa mnohým ľuďom lepšie zaspáva.
Iný však majú s cesnakom problém. Vysušuje sliznice. Teda vás bude smädiť akoby ste celý deň nič nepili.
Tak dúfam, že sa poznáte a viete do ktorej kategôrie patríte.
Každopádne. Cesnak je zdravý a obsahuje mnoho antioxidantov. Jeho jedenie však 10 kolegov z 10 odporúča po práci 😀
Pečenie pečiva doma?
U nás doma sa pečie veľa. To asi z obsahu tohto blogu tušíte 😀
No pečivo nie je až tak populárne na pečenie. Väčšinou je to preto, že pečiem z kvásku a to jednoducho trvá. Stojí to za to, o tom žiadna. Aj o tom píšem článok. Ako ma foodblogerky naučili piecť kváskové pečivo.
Zaumienila som si, že sa chcem v pečení zlepišť. Veď pečenie domáceho chlebíka mi už celkom ide. Tak prečo neskúsiť aj ďalšie recepty.
Aj nejakú extra literatúru som si kúpila. Škoda len, že jej doprava trvá 30 dní. Z Bratislavy do Bratislavy.
Chcela by som robiť sladké pečivo, croissanty, rohlíky. Všetko bude. Kaiserky som už dokonca skúšala. A samozrejme sa zjedli skôr, ako som ich nafotila 😀 To ostatné, zrejme časom. No teraz začneme s jednoduchými censkaovými uzlíkmi.
Na začiatku článku som písala, že toto domáce cesnakové pečivo odporúčam na večer. Skvelé je s censkaovým masielkom, ktoré máte v recepte.
No ako som písala článok, uvedomila som si, že v slovenskej kuchyni sa k mnohým jedlám kedysi jedlo len pečivo. Obyčajný chlieb. A v takej Indii sa k niektorým jedlám tiež podáva pečivo. Napríklad ku curry je indický cesnakový chlieb. Tak mi teda napadlo, odporučiť vám túto kombináciu. Skúste použiť toto cesnakové pečivo ako prílohu k niečom inému.
Ja si to už v hlave predstavujem. K najbližšiemu pokusu o šošovicový prívarok budem servírovať aj tieto cesnakové uzlíky! To by mohlo fungovať! Ale ja som veľký milovník cesnaku. Takže pre každého to nebude.
Ďalšie recepty z blogu
Cesnakové uzlíky
Ingrediencie
Zákvas
- 260 G mlieka
- 10 G sušeného droždia
- 2 PL cukru
Cesto
- 20 G oleja
- 375 G pšeničnej chlebovej múky
- 1 ČL soli
- sušený cesnak
Cesnakové maslo
- 100 G masla
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 ČL pažítky
Postup
Zákvas
- Mlieko zohrejeme na panvici, alebo v mikrovlnke kým nie je vlažné na dotyk. Nesmie byť horúce, inak droždie nevykvasí.
- Mlieko prelejeme do misky (rýchlokysky) a nasypeme doň droždie a cukor, zamiešame.
- Misku prikryjeme a necháme kvasiť 15 minút.
Cesto
- Do zákvasu nalejem olej, nasypeme múku a soľ.
- Všetky suroviny premiešame a vymiesime do cesta, ktoré sa bude odliepať od stien. To môže trvať 5-10 minút. Cesto môžete vymiesiť ručne, alebo mixérom.
- Misku s cestom zakryjeme a necháme kvasiť 5 minút. Po tomto čase premiesime aby sme vytlačili bublinky z cesta a opäť zakryjeme. Tento proces opakujeme ešte raz. Následne cesto zakryjeme a necháme kvasiť hodinu.
- Po tom, čo cesto vykvasilo ho vyberieme z misky a predelíme na polovicu.
- Z každej polovice vyvaľkáme obdlžnikové cesto. Malo by byť hrubé asi 1 cm.
- Jedno obdlžnikové cesto predelíme na 8 pásikov
- Na cesto nasypeme sušený cesnak a vovaľkáme ho do cesta.
- Každý pásik zapletieme do uzlíka. Je to ten istý proces, ako keď sa snažite zaviazať oba konce jednej šnúrky spolu.
- Tieto uzlíky uložíme na plech ďalej od seba (ešte podkysnú) a potrieme ich olejom.
- Zakryjeme fóliou a kvasíme poslednýkrát 40 minút.
- Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov C
- Uzlíky po poslednom vykvasení pečieme 15 minút. Približne v polovici pečenia plech otočíme a pečieme ďalej.
Cesnakové maslo
- Kým sa pečú uzlíky, pripravíme si maslo.
- Do panvice vložíme maslo, ktoré necháme roztopiť.
- Prisypeme rozpučený cesnak a sušenú, alebo čerstvú pažítku.
- ——————
- Cesnakové uzlíky po dopečení polejeme cesnakovým maslom a podávame.