Vegánske banánové muffiny sú vlastne mix. Mix banánového chlebíka a muffinov. Všetko vegán samozrejme.
Alebo si predstavte skôr banánový chlebík v tvare muffinu. Mini chlebíky.
Pre koho sú a aké sú tieto banánové muffiny?
Ako už je v nadpise, sú vegánske. Vhodné pre vegána, aj vegetariána. Dokonca aj pre niekoho s intoleranciou na laktózu. Sú bez mlieka, masla a bez vajíčka.
Obsahujú 10g cukru a aj ten môžete vynechať. Takže sú vhodné pre niekoho, kto nechce používať cukor.
Obsahujú škoricový cukor, ktorý sa dáva na vrch každého muffinu. Tento cukor môžete vychať a posypať ich len škoricou.
Sú šťavnaté a vláčne. To je vďaka rumu a oleju.
Ak chcete, aby boli krásne nadýchané, určite nevynechajte krok, kedy banány poriadne vymyxujete. To do zmesi vnesie „vzduch“ vďaka ktorým budú ako obláčiky.
Takéto sú tieto vegánske banánové muffiny so škoricovým cukrom.
Banány na muffiny
Na tento recept, podobne ako na recepte na banánový chlebík, potrebujeme dozreté banány. Ideálne sú banány ktoré začínajú byť prezreté.
To spoznáte veľmi jednoducho. Šupka banánu začína byť čierna alebo už čierna je.
Niektorí ľudia takéto banána vyhadzujú. Avšak tieto banány sú ideálne na dezerty. Presne ako tieto dva, ktoré tu spomínam.
Takéto prezreté banány majú síce menej vitamínov ale o niečo viac cukru, ktorý môžeme využiť v nás prospech.
Váha banánov uvedená v recepte je už bez šupky.
Škoricová posýpka
Táto škoricová posýpka je vlastne len škoricový cukor. Má dodať ďalšiu chuť a to aj presne robí.
Ak máte radi oriešky, napríklad vlasšké odporúčam pridať tie.
Oriešky pokrájajte na drobno a posypte na surové cesto muffinu pred pečením.
Hodilo by sa napríklad aj sušené ovocie, ale to je tiež na vás. Len inšpirácia, ktorú môžete vyskúšať.
Skladovanie
Banány po upečení ako všetko ostatné nechajte vychladnúť.
Následne skladujte v uzatvárateľnej nádobe, ideálne v chladničke. Možete ich skladovať aj mimo chladničky, ale len ak nie je ozbová teplota viac ako 25 stupňov. Vtedy sa aj po upečení môžu banány pokaziť.
Pri správnom skladovaní vydržia 3- 5 dní, takže si ich môžete dať každý deň po raňajkách, napríklad 🙂
Ale, ktovie, či vám toľko vydržia. Keď vyskúšate, dajte mi vedieť 🙂
Tuto na fotkách je vidieť porovnanie, ako sa zlepšujú nie len recepty. Aj moje foto hobby sa o niečo zlepšuje, čo poviete?
Pred
Po
Ďalšie recepty na muffiny
Vegánske banánové muffiny
Ingrediencie
- 260 G banánov váha je bez šupky
- 10 G trstinového cukru
- 1 bal kypriaceho prášku
- 1 HR oleja
- 1/2 HR rumu
- 160 G polohrubej múky
- 1 bal škoricového cukru
- oriešky voliteľné
Postup
- Banány ošúpeme a vložíme do misky.
- Vidličkou banány popučíme na kašu.
- Do misky vysypeme trstinový cukor a mixérom vyšľaháme.
- Pridáme olej a rumu.
- Sitkom preosejeme kypriaci prášok a múku. Vsypeme k banánom. Opäť vymiešame do jemnej konzistencie.
- Zmesou plníme košíčky do plna. Posypeme škoricovým cukrom, prípadne orieškami.
- Pečieme pri 175°C 22 minút spodný-horný ohrev. Otestujte či sú muffiny upečené špajdlou.