Hrnčeková bábovka – recept, ktorý dedíme

hrncekova-babovka-bez-oleja

Kto by bol povedal, že hrnčeková bábovka, taký základný recept každej gazdinky, niečo čo má asi každý rád, ešte nie je na mojom blogu?
Je čas napraviť to a začať treba s klasickou, hrnčekovou bábovkou ktorá vylepší každú kávičku, čaj či sychravý deň.

Hrnčeková bábovka – recept

Ako nadpis už asi naznačil, na túto bábovku budeme potrebovať hrček. V zásade je jedno aký bude veľký, kým na všetky suroviny budete používať stále ten istý hrnček naprieč celým receptom.

Začíname vyšľahaním celých vajíčok s cukrom. Keď sme dosiahli vajíčkovú „penu“, prilievame olej a mlieko, nakoniec prisypeme sypké suroviny a cesto ešte minútku poriadnu vyšľaháme.

3/4 cesta nalejeme do maslom, alebo kokosovým olejom vymastenej formy vysypanej múkou. Do zvyšku cesta vysypeme kakao – čím viac kakaa, tým bude farba cesta tmvašia. Môžete začať s 2 PL a postupne pridávať viac kakaa do požadovanej farby.

Aj túto hnedú časť cesta nalejeme do formy a máme 2 možnosti. Buď dáme bábovku piecť a teda vo výslednom efekte bude spodná strana bábovky hnedá a horná svetlá, alebo môžeme špáratkom, či špajdlou vytvárať štruktúru v ktorej bude bábovka dvofarebná. Ak chceme mať bábovku s mramorovým efektom, je potrebné ma cesto rozdelené na 2 časti, v jednej z nich už mať namiešané aj kakao a bábovkovú formu plniť cestom striedavo – raz svetlé a raz tmavé cesto. Takto vytvoríme mramorový efekt, ktorý bude krásne vidieť po prerezaní vychladenej bábovky.

Čučoriedkové muffiny so škoricovou mrvenicou
Šťavnaté, ovocné muffiny s posýpkou
Pozri recept
najlepsie-cucoriedkove-muffiny-hrncekove
Pravé Talianske tiramisu
Pozri recept
nepecene-tiramisu-z-mascarpone
Moravské koláče s džemom
Domáce moravské koláče s džemom a posýpkou
Pozri recept
domace-kolace-s-posypkami
Vanilkové cookies s kúskami čokolády
Pozri recept

Bábovku pečieme pri 180 stupňoch asi 50 minút. Foriem na bábovku je podľa materiálu niekoľko. Či už pečiete v silikónovej, hlinenej, plechovej alebo inej, konzistenciu bábovky pre vypnutím rúry si vždy skontrolujte prepichnutím bábovky špáratkom. Ak už žiadne cesto na špáratku neostalo, bábovka je upečená. Ak sa vám bábovka z nejakého dôvodu pečie príliš dlho a máte pocit, že vrch bávoky začína pripekať, na moment ju vytiahnite z rúry von a jej vrch prekryte alobalom. To by malo pomôcť pred spálením cesta.

Táto hrnčeková bábovka je u nás extrémne obľúbená, takže verím, že bude chutiť aj vám 🙂

TIP:
Ak vám v koláčoch nevadí rumová príchuť a chcete, aby bola bábovka ešte o čosi vláčnejšia, odporúčam nahradiť niektoré „mokré“ suroviny rumom a to nasledovne:

Do 3/4 hrnčeka nalejeme mlieko, do zvyšku hrnčeka dolejeme oleja a pridáme 1/2 hrnčeka rumu.
Tadá

Hrnčeková bábovka

Recept na vláčnu hrnčekovú bábovku, ktorú máme doma už nesmierne dlho.
Príprava20 mins
Varenie/Pečenie50 mins
Chod: Dezerty, Raňajky
Porcií: 10
Author: Simona

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja odporúčam rastlinný a nie olivový
  • 2 vajcia
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • kakao

Postup

  • Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom.
  • Prilievami mlieko a olej, vymiešame.
  • Neskôr prisypeme sypké suroviny.
  • Polovicu cesta nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.
  • Do zvyšného cesta nasypeme kakao a vylejeme do formy.
  • Bábovku pečieme 50 minút pri 180°C

Pridaj komentár