Viete to prečítať? Lebo napriek tomu, že som toto slovo vyslovila už X-krát, moja sestra stále nevie ako sa to číta a keď chce povedať niečo o tomto jedle, vymýšľa si talianske random slová a ja teda hádam, že ide o [fokaču].
Focaccia je teda taliansky „plochý“ (cháp, na plechu pečený) chlieb, ktorý sa dá pripraviť v základnej verzii s rozmarínom a hrubozrnnou soľou a vo vyšpičkovaných verziách, s olivami, paradajkami alebo pečenou zeleninou.
Moja najobľúbenejšia je aktuálne klasická verzia, ešte teplá z rúry potretá ozajstným, poctivým maslom, ktorý sa krásne roztopí a je z toho sen na tanieri. Nekonečne dobré raňajky.
A vlastne, túto focacciu som začala piecť (ak si dobre pamätám) v čase keď mi mojou zábudlivosťou zomrel môj prvý kvások na kváskový chlieb a pečivo. Predpokladám, že aj táto focaccia by chútila úplne inak, keby bola z kvásku, ale to sa možno už čoskoro dozvieme 🙂
Tak zatiaľ, poďme na tú z droždia 🙂
Focaccia recept
Z vody, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme odležať asi 15 minút. Následne kvások prelejeme do misky, do ktorej prisypeme zvyšné suroviny a vymiesime hladké cesto. Toto cesto preložíme do olejom vytretej misky, kde ho necháme odpočívať a zdvojnásobiť objem asi 45 minút.
Po tomto čase cesto prenesieme z misky na olejom potretý plech (áno, tento recept je o oleji 😀 ) kde cesto počas prenášania ponaťahujeme na tvar plechu a následne ešte podotláčame. Bruškami prstov vytvoríme v ceste jamky a posypeme morskou soľou a čerstvým rozmarínom. Cesto kysne poslednýkrát asi 30 minút.
Pečieme pri 200 stupňoch asi 20-25 minút do zlatohneda.
Suroviny na focacciu
500g hladkej múky
250 ml vody
14 g droždia
1 čl soli
1 PL cukru
hrubozrnná soľ (morská), čerstvý rozmarín
A ešte mi napadlo, ak sa chcete čokoľvek dozvedieť o spomínanom kvásku, ak s ním ešte nemáte skúsenosti, chceli by ste začať, alebo sa len inšpirovať novými receptami, určite odporúčam stránku Natálky ktorá ma naučila úplne všetko čo o kvásku vedieť potrebujem! Dokonca napísala aj knižky, tak sa pozrite 🙂
https://chutodnaty.sk/
Focaccia – Taliansky chlieb z plechu
Ingrediencie
- 500 G hladkej múky
- 250 ML vlažnej vody
- 14 G droždia
- 1 ČL soli
- 1 PL cukru
Postup
- Z vody, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme odležať asi 15 minút.
- Následne kvások prelejeme do misky, do ktorej prisypeme zvyšné suroviny a vymiesime hladké cesto.
- Toto cesto preložíme do olejom vytretej misky, kde ho necháme odpočívať a zdvojnásobiť objem asi 45 minút.
- Po tomto čase cesto prenesieme z misky na olejom potretý plech kde cesto počas prenášania ponaťahujeme na tvar plechu a následne ešte podotláčame do rohov.
- Bruškami prstov vytvoríme v ceste jamky a posypeme morskou soľou a čerstvým rozmarínom. Cesto kysne poslednýkrát asi 30 minút.
- Pečieme pri 200°C asi 20-25 minút do zlatohneda.
1 comment
[…] Moje ďalšie obľúbené recepty z kysnutého cesta sú napríklad. Slivkový vegan kysnutý koláč alebo focaccia […]