Recept na moravské koláče s džemom

domace-kolace-s-posypkami

Už moje prvé moravské koláče boli fantastické a keďže prešli náročným testovaním niekoľkokrát, prinášam vám sem recept na moravské koláče ktoré nemusíte jesť len na Morave 😉

Zapekané cestoviny s tuniakom a hráškom
Zapekané cestoviny s tunikaom a kopou niva syru. To najlepšie 🙂
Pozri recept
Najlepšie cesto na palacinky
Najlepší recept na palacinky – vláčne, príjemne sladké a jemné.
Pozri recept
Maková bublanina s malinami
Vynikajúca maková bublanina s maljnami, alebo iným ovocím.
Pozri recept
makova-bublanina-s-malinami-recept

Recept na moravské koláče


Budeme potrebovať:

Moravské koláče s džemom

Domáce moravské koláče s džemom a posýpkou
Príprava1 hr 20 mins
Varenie/Pečenie25 mins
Chod: Dezerty, Hlavné jedlá
Kuchyňa: Česká, Slovenská
Kľúčové slovo: Vegetariánske

Ingrediencie

Kvások

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 PL cukru
  • 10 g droždia

Cesto

  • 50 g cukru
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g masla

Postup

  • Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások ako pri všetkých kysnutých pochúťkach. Tento kvások necháme 15 minút odpočívať.
  • Po 15tich minútach do kvásku pridáme obe múky, vajíčka, roztopené a vychladnuté maslo a cukor. Vymiešame cesto ktoré bude trošku lepivé. Prikryjeme a necháme odpočívať, kým cesto zdvojnásobí svoj objem, čo môže trvať približne hodinku.
  • Z cesta budeme následne odoberať kúsky s hmotnosťou asi 50g. Z tých vytvarujeme guličku, položíme na dosku a dnom pohára vytvoríme v guličke jamku ktorá bude dostatočne hlboká a široká, aby pri dodatočnom kysnutí plnka ostala v ceste a nevylizla nám von.
  • Koláče plníme 1 čl džemu, makovej alebo tvarohovej plnky. Na moravské koláče sa často dáva ešte posýpka. Tá je po upečení extrémne dobrá a preto ju veľmi odporúčam, no presný recept na ňu, úprimne, nemám. Žiaden strach, je to veľmi jednoduché a najmä je to o odhade.
  • Rukami túto posýpku pomrvíme nad naplnenou časťou moravských koláčov a následne necháme asi 10 minút podkysnúť, potrieme mliekom a pečieme 25 minút pri 180 stupňoch.

Posýpka

  • V miske zmiešme asi 50g roztopeného masla s hrubou múkou a cukrom. Tieto dve suroviny pridávame postupne, kým posýpka nenaberie konzistenciu mokrého piesku. Keď sa k tejto konzistencii priblížite, budete presne vedieť o čom hovorím.

Postup

Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások ako pri všetkých kysnutých pochúťkach. Tento kvások necháme 15 minút odpočívať.

Po tomto čase do kvásku pridáme obe múky, vajíčka, roztopené a vychladnuté maslo a cukor. Vymiešame cesto ktoré bude trošku lepivé. Prikryjeme a necháme odpočívať, kým cesto zdvojnásobí svoj objem, čo môže trvať približne hodinku.

Z cesta budeme následne odoberať kúsky s hmotnosťou asi 50g. Z tých vytvarujeme guličku, položíme na dosku a dnom pohára vytvoríme v guličke jamku ktorá bude dostatočne hlboká a široká, aby pri dodatočnom kysnutí plnka ostala v ceste a nevylizla nám von.

Koláče plníme 1 čl džemu, makovej alebo tvarohovej plnky.
Na moravské koláče sa často dáva ešte posýpka. Tá je po upečení extrémne dobrá a preto ju veľmi odporúčam, no presný recept na ňu, úprimne, nemám. Žiaden strach, je to veľmi jednoduché a najmä je to o odhade.
V miske zmiešme asi 50g roztopeného masla s hrubou múkou a cukrom. Tieto dve suroviny pridávame postupne, kým posýpka nenaberie konzistenciu mokrého piesku. Keď sa k tejto konzistencii priblížite, budete presne vedieť o čom hovorím 🙂
Rukami túto posýpku pomrvíme nad naplnenou časťou moravských koláčov a následne necháme asi 10 minút podkysnúť, potrieme mliekom a pečieme 25 minút pri 180 stupňoch.

domace-kolace-s-dzemom

Najlepšie sú ešte teplé na obed alebo na raňajky k teplému čaju. Ak by ste cheli plnené niečím iným ako džemom, môžem pre vás pripraviť špeciálny článok o plnkách do kysnutých koláčov, čo vy na to?

Zatiaľ prajem dobrú chuť! 🙂

Pre ďalšie inšpirácie na dezerty, navštívte sekciu DEZERTY

Pridaj komentár