Pred istým časom sme boi na kurze Talianskej kuchyne. Varili sme spolu neikoľko jedál – predjedlo, polievku, hlavné jedlá aj dezert. Týmt ezertom bolo práve toto pravé talianske tiramisu. Žiadne vymýšľanie, alebo obmieňanie ingrediencií. Len poctivé suroviny a originálny recept na tiramisu.
A tak som sa rozhodla že sa s vami recept na toto úžasné tiramisu podelím.
Treba povedať, recept si vyžaduje istú dávku zručnosti a obratnosti v kuchyni. Tiž sa naň treba pripraviť a nakúpiť všetky potrebné suroviny. Nemyslím si, že všetko máte doma – len tak pre istotu.
Na konci tohto článku preto nájdete recept ktorý si môžete vytlačiť a zobrať so sebou na nákup ako súčasť vášho nákupného zoznamu.
Je to naozaj pravé talianske tiramisu?
pred istým časom som pripravila tzv. slovenské tiramisu. Myslím, že ho ešte nájdete v útrobách tohto blogu. Bolo to tiramisu bez vajec a vlastne celé bolo veľmi fit a alternatívne, pretože som mala zo surových vjec strach. No dnes, o istú dávku nových vedomostí múdrejšia, vám môžem povedať len, že toto klasické tiramisu je najlepšie.
Či je úplne pravé, vám už dnes nepovie asi nikto. Vzniklo totiž dávno a nemáme meno pôvodného „vynálezcu“ tohto dezertu.
No o pôvode tiramisu som už písala v tomto článku Chute Talianska a tiramisu, tak sa pozrite ak ste nečítali 🙂
A teraz už k samotnej príprave.
Mascarpone krém
Najprv si pripravíme mascarpone krém zmiešaním mascarpone, sľahačkovej smotany a cukru.
V pvom kroku zmiešame v mixéri mascarpone a cukor, kým sa cukor nerozpustí. Následne primiešame šľahačkovú smotanu – teda 30-33% smotanu do mascarpone krému.
Tento krém vložíme po vymixovaní do chladničky a nevyberáme.
Kávová zložka
Uvaríme si 3x silné espresso, ktoré prelejeme do nízkej, no širokej nádoby. Necháme ho mierne vychladnúť a prilejeme amaretto.
Vajíčkový krém
Vajíčkový krém si pripravíme vo vodnom kepeli. Teda do väčšieho hrnca nalejeme vodu ktorú dáme zovrtieť. Počas toho ako voda v spodnom hrnci vrie, na jeho vrch položíme kovovú misku. Dá sa použiť aj menší hrniec, ale toto je ideálenjšie, veď uvidíte.
Do kovovej misky rozbijeme 4 vajíčka do ktorých pridáme 2 PL kryštálového cukru.
Vajíčka s cukrom miešame metličkou a kovovú misku nad parou otáčame tak, aby žiadne časť zmesi neostali na miske. Vtedy by sa nám začala tvoriť praženica a mohla by sa dostať do krému. To nechceme.
Krém bude mierne meniť svoju farbu a konzistencia bude skôr penová, ako tekutá.
Úprimne, tento proces trvá dlho. Cca 10 minút a je to veľmi dobrá rozcvička pre vaše ramená počas neustáleho miešania. Odporúčam varť vodu v hrnci na miernom plameni, aby pary nbolo príliš veľa. Veľa pary = vyššia teplota = väčšia anca že sa vám vajíčka zrazia do praženice.
Je to všetko o cviku samozrejme a treba si to odsledovať. No určite to zvládnete 🙂
Spájame krémy
Následne vyberieme z chladničky Mascarpone krém, Časť z neho (asi 1/4) vložíme do vajíčkovej peny. A metličkou premiešame tak, aby sa hmoty spojili a teplota sa znížil.a Tento proces opakujeme, kým nepoužije všetok mascarpone krém.
Spájame tiramisu dezert
Následne je čas spojiť všetko dokopy a vytvoriť lahodné tiramisu.
Na to budmee potrebovať zapekaciu misu / alebo plech s vysokým bokom v ktorom môže tiramisu zatuhnúť.
1. Podlhovasté piškóty namáčame do kávovo-alko zmesy neocukrovanou stranou dolu. Namočenou stranou hore ukladáme piškóty do misky.
2. Ďalšou vrstvou je krém
3. Opakujeme vrstvu piškót
4. Posledná krémová vrstva
Vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne 12 hodín.
Čím viac hodín v chladničke, tým lepšia konzistencia a prepojenosť chutí.
Takže najlepšie pripraviť tiramisu večer a dať ho do chladničky na noc.
Po 4-12 hodinách v chladničke pred servírovaním tiramisu posypeme kakaom.



Extra tipy pre to najlepšie tiramisu
Čo použiť namiesto amaretta
Namiesto amaretta odporúčam v prípade „alko“ verzie brandy, alebo rum. To pozmení chuť tiramisu najmenej
Ak chcete nealko verziu, odporúčam kvalitné kakao (kakaový nápoj) alebo opäť kvalitnú horúcu čokoládu (nápoj)
Čo použiť namiesto mascarpone
Úprimne neodporúčam použiť nič iné. Ak však už musíte, použite ricottu, tá má k mascarpone najbližšie.
Aké piškóty použiť do tiramisu
Najlepšie piškóty do tiramisu sú Savioardi – lady fingers, teda podlhovasté piškóty. Tieto sa dajú upiecť doma, ale nie je to nevyhnutné. Tie, ktoré sú v obchode sú naozaj veľmi dobré. Ak tieto vo svojom obchode k dispozícii nemáte, použite „klasické“ okrúhle piškóty.
Miska sa nesmie dotýkať vody.
Pri varení vajíčkového krému, sa miska v parnom kúpeli nesmie dotýkať vody. Teplota misky by bola príliš vysoká a praženica istá.
Pravé Talianske tiramisu
Ingrediencie
- 500 g mascarpone
- 250 ml 30-33% šľahačkovej smotany
- 200 ml amaretta
- 4 vajíčka
- 4 PL kryštálového cukru
- 3 espressá
- 1 balenie saviordi piškót
- kakao
Postup
Mascarpone krém
- V mixéri zmiešame mascarpone a cukor, kým sa cukor nerozpustí.
- Následne primiešame šľahačkovú smotanu – teda 30-33% smotanu do mascarpone krému.
- Tento krém vložíme po vymixovaní do chladničky a nevyberáme.
Kávová zložka
- Uvaríme si 3x silné espresso, ktoré prelejeme do nízkej, no širokej nádoby. Čím silnejšia káva, tým lepšie.
- Necháme ho mierne vychladnúť a prilejeme amaretto.
Vajíčkový krém
- Vajíčkový krém si pripravíme vo vodnom kúpeli. Do väčšieho hrnca nalejeme vodu ktorú dáme zovrtieť. Počas toho ako voda v spodnom hrnci vrie, na jeho vrch položíme kovovú misku.
- Do kovovej misky rozbijeme 4 vajíčka do ktorých pridáme 2 PL kryštálového cukru. Vajíčka s cukrom miešame metličkou a kovovú misku nad parou otáčame tak, aby žiadne časť zmesi neostali na miske.
- Krém bude mierne meniť svoju farbu a konzistencia bude skôr penová, ako tekutá. Tento proces trvá dlho – cca 10 minút. Odporúčam varť vodu v hrnci na miernom plameni, aby pary nebolo príliš veľa. Veľa pary = vyššia teplota = väčšia anca že sa vám vajíčka zrazia do praženice.
Spájame krémy
- Z chladničky vyberieme mascarpone krém, Časť z neho (asi 1/4) vložíme do vajíčkovej peny. A metličkou premiešame tak, aby sa hmoty spojili a teplota sa znížila. Tento proces opakujeme, kým nepoužije všetok mascarpone krém.
Spájame tiramisu
- Na spojenie celého tiramisu budeme potrebovať zapekaciu misu / alebo plech s vysokým bokom v ktorom môže tiramisu zatuhnúť.
- Podlhovasté piškóty namáčame do kávovo-alko zmesy neocukrovanou stranou dolu. Namočenou stranou hore ukladáme piškóty do misky.
- Ďalej vrstvíme krém.
- Opakujeme vrstvu piškót a posledná je krémová vrstva.
- Tiramisu vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne 12 hodín.
- Po 4-12 hodinách v chladničke pred servírovaním tiramisu posypeme kakaom.
Poznámky
Extra tipy pre to najlepšie tiramisu
Čo použiť namiesto amarettaNamiesto amaretta odporúčam v prípade „alko“ verzie brandy, alebo rum. To pozmení chuť tiramisu najmenej
Ak chcete nealko verziu, odporúčam kvalitné kakao (kakaový nápoj) alebo opäť kvalitnú horúcu čokoládu (nápoj) Čo použiť namiesto mascarpone
Úprimne neodporúčam použiť nič iné. Ak však už musíte, použite ricottu, tá má k mascarpone najbližšie. Aké piškóty použiť do tiramisu
Najlepšie piškóty do tiramisu sú Savioardi – lady fingers, teda podlhovasté piškóty. Tieto sa dajú upiecť doma, ale nie je to nevyhnutné. Tie, ktoré sú v obchode sú naozaj veľmi dobré. Ak tieto vo svojom obchode k dispozícii nemáte, použite „klasické“ okrúhle piškóty. Miska sa nesmie dotýkať vody.
Pri varení vajíčkového krému, sa miska v parnom kúpeli nesmie dotýkať vody. Teplota misky by bola príliš vysoká a praženica istá.
No a ja vám na koniec pouviem už len to, že toto pravé talianske tiramisu určite nesklame. Tak ho vyskúšajte a dajte vedieť 🙂