Vanilkové cookies s kúskami čokolády

Pred istým časom, možno to bude už aj pár mesiacov, som na pýtala, či má niekto overený recept na cookies. Nikto sa neozval, čo pre mňa znamená 2 veci: 1. nikto overený recept nemá a po 2. nikto ani nevie poradiť recept, ktorý by mohol fungovať. Ako som sa totižto nedávno presvedčila, nie všetky recepty nájdené na internete fungujú. To bol pre mňa celkom šok, lebo sama tieto recepty píšem a nikdy by som nenapísala niečo, čo nebude fungovať.
No a keďže ja mám cookies veľmi rada, špeciálne tie veľké, americké, vanilkové cookies s kúskami čokolády a tajne si myslím, že aj vy by ste ich chceli doma vyskúšať, trošku som experimentovala a dala som dokopy recept na presne takéto cookies!

Čo ak vám doma niečo chýba?

Ak je teda niečo, čo na tieto cookies sušienky mať doma možno nebudete, sú to kúsky čokolády a vanilková aróma.
Čo s tým?
Kúsky čokolády sú v zásade akékoľvek menšie kúsky vašej obľúbenej čokolády. Najlepšou voľbou na pečenie je vždy čokoláda na to určená a dokonca v tomto prípade sú to čokoládové „pecičky“ alebo slzičky, no ak takéto doma nemáte, odporúčam vám na drobno nakrájať kúsky kvalitnej horkej čokolády a bude vybavené 🙂
A ten vanilkový extrakt?
Ako v predchádzajúcom prípade, odporúčam asi čokoľvek určené pre cukrárov. Ja som kedysi používala tú arómu jednej zo značiek ktorú nájdete v supermarteke a to neodporúčam. Už ten zvláštny umelý zápach ma veľmi odrádza. Ak niečo iné zohnať neviete, skúste aspoň vanilkový lusk máčaný v alkohole, alebo bourbon valiku v prášku.

No a teraz samotný recept na tieto mäkké cookies s čokoládou 😉

Zmäknuté maslo vymiešame s hnedým a kryštálovým cukrom. (Ak sa vám nechce čakať, kým maslo zmäkne, dajte ho na pár sekúnd do mikrovlnky. Pozor však, aby nebolo úplne roztoponé!) Do hmoty ktorá bude pripomínať mokrý piesok vmiešame celé vajíčko, vanilkový extrakt, soľ a kypriaci prášok. Do celej tejto hmoty primiešame hladkú muky a nakoniec aj čokoládové kúsky. Kúsky už len vmiešame do cesta vareškou, alebo lopatkou, nie mixérom. Z cesta vytvarujeme guličky, ktoré rozložíme na plech v miernom rozostupe. Z tjto dávky by vám malo vyjsť cca 12 kúskov. Ja som na dávvkovanie používala naberačku na zmrzlinu, ale môžete pokojne použiť aj lyžicu. Dôležité je, aby boli všetky kúsky rovnaké. Pečieme 12-15 minút pri 175°C podľa veľkosti. Cookies budú po vybratí z rúry ešte mäkké a a je to v poriadku. Po ochladení sa na izbovú teplotu trošku pritvrdnú, ale tak akurát. Ak by ste ich vybrali už tvrdé, po schladení by už boli extrémne tvrdé a zrejme by bolo ťažké si na nich pochutiť.

Verím, že vám moje vanilkové cookies budú chutiť!
Podobné recepty na sladké maškrty nájdete nižšie 🙂

Moravské koláče s džemom
Domáce moravské koláče s džemom a posýpkou
Pozri recept
domace-kolace-s-posypkami
Crinkles – popraskané sušienky
Vynikajúce kakové popraskané sušienky, ktoré dokonalo reprezentujú vianočnú pohodu
Pozri recept
kakaove-susienky-crinkles

Vanilkové cookies s kúskami čokolády

Príprava10 mins
Varenie/Pečenie15 mins
Chod: Dezerty
Kuchyňa: Americká
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 12

Ingrediencie

  • 75 g masla zmäknutého
  • 150 g trstinového cukru
  • 45 g kryštálového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 1 čl kypriaceho prášku
  • 175 g hladkej múky
  • štipka soli
  • čoko kúsky

Postup

  • Zmäknuté maslo vymiešame s hnedým a kryštálovým cukrom. (Ak sa vám nechce čakať, kým maslo zmäkne, dajte ho na pár sekúnd do mikrovlnky. Pozor však, aby nebolo úplne roztoponé!)
  • Do hmoty ktorá bude pripomínať mokrý piesok vmiešame celé vajíčko, vanilkový extrakt, soľ a kypriaci prášok.
  • Do celej tejto hmoty primiešame hladkú muky a nakoniec aj čokoládové kúsky. Kúsky už len vmiešame do cesta vareškou, alebo lopatkou, nie mixérom.
  • Z cesta vytvarujeme guličky, ktoré rozložíme na plech v miernom rozostupe.
  • Z tjto dávky by vám malo vyjsť cca 12 kúskov. Ja som na dávvkovanie používala naberačku na zmrzlinu, ale môžete pokojne použiť aj lyžicu. Dôležité je, aby boli všetky kúsky rovnaké.
  • Pečieme 12-15 minút pri 175°C podľa veľkosti.
  • Cookies budú po vybratí z rúry ešte mäkké a a je to v poriadku. Po ochladení sa na izbovú teplotu trošku pritvrdnú, ale tak akurát. Ak by ste ich vybrali už tvrdé, po schladení by už boli extrémne tvrdé.

Pridaj komentár