Neverím, že som ešte tále nenapísala tento článok. Všetko naň už mám pripravené, recept odskúšaný x-krát a pozerám, že zverejním článok a článok ešte nie je napísaný? No koniec!
Tak teda, vitajte v recepte na domáce pečené buchty.
Ako stále, recept bol testovaný niekoľkokrát. Ja by som vám sem nikdy nedala recept, ktorý som raz náhodou dobre pripravila a hotovo. Nikdy. Ja poctivo recepty testujem aspoň, no veľakrát, aby bola zaistená dobre spísaná receptúra a pomer surovín.
No a testovať pečené buchty, bola jedna radosť!
Ako na pečené buchty
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Ten sa vytvorí vlastne sám odpočívaním na teplom mieste asi 15 minút. Následne kvások prelejem do misky, kde pridáme múku, vajce, maslo a soľ. Cesto je potrebné dobre vymiešať rukou, alebo mixérom. Následne cesto vytvarované do gule poprášime múkou a necháme odpočívať na teplom mieste v miske asi 45 minút.
Po tom, čo cesto zdvojnásobí svoj objem ho vyvaľkáme na asi 0,5 cm hrubé cesto, ktoré následne nakrájame na menšie tvary – ideálne štvorce. Toto cesto plníme džemom, alebo tvarohom. Džem som použila rôzny, raz jahodvý, 100% a tiež som skúšala džem na linecké cesto. V konečnom dôsledku je len dôležité cesto naplniť buchty tým, čo máte najradšej a nikto nebude riešiť, aký džem ste použili 🙂
Ako môžete vidieť na fotkách, ja som z jednej dávky cesta mala 1,5 takej formy kde bolo 8 veľkých buchiet.
Pečieme
Nie, ešte nie. Buchty nakrájané na štvorce a naplnené pretvoríme na guľky spojením opačných rohov a ich zatlačením do seba. Následne si ešte nie guľku vložíme do ruky a jemne ju na pomúčenej doske krúživými pohybmi dotvarujeme do guličky. Tieto guličky potom ukladáme na plech alebo do tortovej formy, ktorá bola potretá olejom. Medzi guličkami necháme trošku miesta, petože formu/plech ešte prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme buchtičky podkysnúť cca 20 minút.
Teraz pečieme 30-40 minút pri teplote 180 stupňov celzia (doba pečenia bude závisieť podľa toho, ako tmavé buchtičky chcete mať. Ja mám radšej svetlé, muž tmavé, takže niečo medzi 30 až 40 minútami :))
Pečené buchty ešte posypeme práškovým cukrom a sú pripravené na papanie.
Suroviny
230 ml vlažného mlieka
7 gramov sušeného droždia
1PL kryštálového cukru
400g polohrubej múky
50g roztopeného masla
1 vajíčko
štipka soli
olej a džem, prípadne tvaroh na plnenie
Prajem dobrú chuť 🙂
Pečené buchty s džemom
Ingrediencie
- 230 ML vlažného mlieka
- 7 G sušeného droždia
- 1 PL kryštálového cukru
- 400 G polohrubej múky
- 50 G roztopeného masla
- 1 vajíčko
- štipka soli
- olej
- džem
Postup
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Ten sa vytvorí vlastne sám odpočívaním na teplom mieste asi 15 minút.
- Následne kvások prelejem do misky, kde pridáme múku, vajce, maslo a soľ. Cesto je potrebné dobre vymiešať rukou, alebo mixérom. Následne cesto vytvarované do gule poprášime múkou a necháme odpočívať na teplom mieste v miske asi 45 minút.
- Po tom, čo cesto zdvojnásobí svoj objem ho vyvaľkáme na asi 0,5 cm hrubé cesto, ktoré následne nakrájame na menšie tvary – ideálne štvorce. Toto cesto plníme džemom.
- Buchty nakrájané na štvorce a naplnené pretvoríme na guľky spojením opačných rohov a ich zatlačením do seba. Následne si ešte nie guľku vložíme do ruky a jemne ju na pomúčenej doske krúživými pohybmi dotvarujeme do guličky.
- Tieto guličky potom ukladáme na plech alebo do tortovej formy, ktorá bola potretá olejom. Medzi guličkami necháme trošku miesta, petože formu/plech ešte prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme buchtičky podkysnúť cca 20 minút.
- Buchty pečieme 30-40 minút pri teplote 180 °C
- Pečené buchty ešte posypeme práškovým cukrom a sú pripravené na papanie.
Ďalšie inšpirácie na pečenie a varenie môžete nájsť tu: