Domáce pečené buchty s džemom

domace-pecene-buchty-plnene-dzemom

Neverím, že som ešte tále nenapísala tento článok. Všetko naň už mám pripravené, recept odskúšaný x-krát a pozerám, že zverejním článok a článok ešte nie je napísaný? No koniec!

Tak teda, vitajte v recepte na domáce pečené buchty.

Ako stále, recept bol testovaný niekoľkokrát. Ja by som vám sem nikdy nedala recept, ktorý som raz náhodou dobre pripravila a hotovo. Nikdy. Ja poctivo recepty testujem aspoň, no veľakrát, aby bola zaistená dobre spísaná receptúra a pomer surovín.

No a testovať pečené buchty, bola jedna radosť!

Ako na pečené buchty

Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Ten sa vytvorí vlastne sám odpočívaním na teplom mieste asi 15 minút. Následne kvások prelejem do misky, kde pridáme múku, vajce, maslo a soľ. Cesto je potrebné dobre vymiešať rukou, alebo mixérom. Následne cesto vytvarované do gule poprášime múkou a necháme odpočívať na teplom mieste v miske asi 45 minút.

Po tom, čo cesto zdvojnásobí svoj objem ho vyvaľkáme na asi 0,5 cm hrubé cesto, ktoré následne nakrájame na menšie tvary – ideálne štvorce. Toto cesto plníme džemom, alebo tvarohom. Džem som použila rôzny, raz jahodvý, 100% a tiež som skúšala džem na linecké cesto. V konečnom dôsledku je len dôležité cesto naplniť buchty tým, čo máte najradšej a nikto nebude riešiť, aký džem ste použili 🙂

Ako môžete vidieť na fotkách, ja som z jednej dávky cesta mala 1,5 takej formy kde bolo 8 veľkých buchiet.

Pečieme

Nie, ešte nie. Buchty nakrájané na štvorce a naplnené pretvoríme na guľky spojením opačných rohov a ich zatlačením do seba. Následne si ešte nie guľku vložíme do ruky a jemne ju na pomúčenej doske krúživými pohybmi dotvarujeme do guličky. Tieto guličky potom ukladáme na plech alebo do tortovej formy, ktorá bola potretá olejom. Medzi guličkami necháme trošku miesta, petože formu/plech ešte prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme buchtičky podkysnúť cca 20 minút.

Teraz pečieme 30-40 minút pri teplote 180 stupňov celzia (doba pečenia bude závisieť podľa toho, ako tmavé buchtičky chcete mať. Ja mám radšej svetlé, muž tmavé, takže niečo medzi 30 až 40 minútami :))

Pečené buchty ešte posypeme práškovým cukrom a sú pripravené na papanie.

domace-pecene-buchty-plnene-dzemom

Suroviny

230 ml vlažného mlieka
7 gramov sušeného droždia
1PL kryštálového cukru

400g polohrubej múky
50g roztopeného masla
1 vajíčko
štipka soli

olej a džem, prípadne tvaroh na plnenie

Prajem dobrú chuť 🙂

domace-pecene-buchty-plnene-dzemom

Ďalšie inšpirácie na pečenie a varenie môžete nájsť tu:

One Reply to “Domáce pečené buchty s džemom”

  1. […] Pozri recept Čokoládová ganache Postu prípravy čokoládovej ganache. Pozri recept Domáce pečené buchty Lievance s banánom No comments yet Vegetariánske […]

Pridaj komentár