Šošovicový dahl – vegánsky sen

vegansky-sosovicovy-dahl

Moje najboľúbenejšie jedlo posledných mesiacov, ktoré doma varím aspoň raz každý týždeň a jem ho niekoľko dní, kým neminiem všetky zásoby z chladničky (pretože ja viem vaiť len ako pre armádu – alebo ako v školskej jedálni – veľa). Dávam si ho s ryžou a keď už nie je ryža, kľudne si pripravím len kuskus, lebo tento šošovicový dahl má toľko chutí sám o sebe, že k nemu stačia veľmi „obyčajné“ prílohy.

Vegánske začiatky

Tento dahl som objavila v čase, keď som začala svoju druhú vegánsku vlnu v živote. Ak ste niekedy skúšali byť vegánom, tak viete, ak nie, tak vám poviem, je to náročné na čas a na prípravu. Nepripravený vegán naozaj môže hladovať, lebo na Slovensku na tom ešte nie sme tak dobre, aby mi stačilo vyjsť na ulicu a mohla by som si dať čokoľvek, na čo mám chuť vo vegánskej verzii.

No a presne preto, aby bol vegán pripravený a nehladoval, niekto kedysi vymyslel indicku kuchyňu. Srandujem, indická kuchyňa tu vždy bola, je a dúfam že ešte dlho bude nie len pre vegánov, avšak áno, je známa svojou pikantnosťou a oveľa menším využitím mäsa v kuchyni ako napríklad u nás, na Slovensku.

indicky-vegan-dahl

Dahl

Tento môj je vyšperkovaný zmesou korenia, ktoré som donedávna ešte ani nepoužívala a teraz naň nedám dopustiť! V prípade, že všetko korenie doma nemáte, nevadí, ale doporučujem si ho pred skúšaním receptu zaobstarať, aby ste sa neochudobnili o tú mega chuť!

Aby ste si nemysleli, je to naozaj sýte jedlo a keď nepoviete, je šanca že si muži vo vašej domácnosti ani nevšimnú, že tam mäso nie je, nakoľko je to jedlo plné chuti a mäso tam vôbec nechýba.

Postup

Na drobno nakrájanú cibuľku krátko orestujeme na rozpálenom ohni, pridáme cesnak a korenie. Restujeme spolu asi minútku a pridáme vývar. (Ak doma vývar nemáte a ste ochotný použíť bujón, pridajte vriacu vodu a následne hoďte kocku bujónu, pokračujte v recepte). Necháme prevrieť, kým sa neodparí väčšina vody. Pridáme paradajky, vodu a šošovicu. Dôležité je, aby sa paradajky rozvarili a neboli to kúsky ktoré treba kusať. Na to je ideálne mať paradajky predvarené a bez šupky. Ako je to na vás na začiatok príliš, môžete použiť pasírované paradajky (dajú sa kúpiť aj bez éčok, tak uprednostnite tie). Varíme, kým sa väčšina vody neodparí a šošovica nie je mäkká.

Vtedy je šošovicový dahl uvarený a môže sa podávať. Ako som už spomínala, odporúčam basmati ryžu alebo kuskus.

indicky-sosovicovy-dahl

Suroviny

1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
300 ml vývaru + 500 ml vývaru (zeleninový)
500 g paradajok alebo pasírovaných paradajok
400 g šošovice
1 čl: mletej červenej papriky, koriandu, garam masala, škorice, chilli, rímskeho kmínu

V prípade, že recept vyskúšate, označne ma IG @varenapecena.sk a dajte vedieť, či vám chutilo!

Dobrú chuť!

One Reply to “Šošovicový dahl – vegánsky sen”

  1. […] tento týždeň budú na blogu oba recepty medzi ktorými ste si mohli vybrať. Tu nájdete šošovičový dahl a dnes to bude o ďalšom z mojich veľkých objavov a to aké dobré môžu byť mrkvové muffiny. […]

Pridaj komentár