Kto by bol povedal, že hrnčeková bábovka, taký základný recept každej gazdinky, niečo čo má asi každý rád, ešte nie je na mojom blogu?
Je čas napraviť to a začať treba s klasickou, hrnčekovou bábovkou ktorá vylepší každú kávičku, čaj či sychravý deň.
Hrnčeková bábovka – recept
Ako nadpis už asi naznačil, na túto bábovku budeme potrebovať hrček. V zásade je jedno aký bude veľký, kým na všetky suroviny budete používať stále ten istý hrnček naprieč celým receptom.
Začíname vyšľahaním celých vajíčok s cukrom. Keď sme dosiahli vajíčkovú „penu“, prilievame olej a mlieko, nakoniec prisypeme sypké suroviny a cesto ešte minútku poriadnu vyšľaháme.
3/4 cesta nalejeme do maslom, alebo kokosovým olejom vymastenej formy vysypanej múkou. Do zvyšku cesta vysypeme kakao – čím viac kakaa, tým bude farba cesta tmvašia. Môžete začať s 2 PL a postupne pridávať viac kakaa do požadovanej farby.
Aj túto hnedú časť cesta nalejeme do formy a máme 2 možnosti. Buď dáme bábovku piecť a teda vo výslednom efekte bude spodná strana bábovky hnedá a horná svetlá, alebo môžeme špáratkom, či špajdlou vytvárať štruktúru v ktorej bude bábovka dvofarebná. Ak chceme mať bábovku s mramorovým efektom, je potrebné ma cesto rozdelené na 2 časti, v jednej z nich už mať namiešané aj kakao a bábovkovú formu plniť cestom striedavo – raz svetlé a raz tmavé cesto. Takto vytvoríme mramorový efekt, ktorý bude krásne vidieť po prerezaní vychladenej bábovky.
Bábovku pečieme pri 180 stupňoch asi 50 minút. Foriem na bábovku je podľa materiálu niekoľko. Či už pečiete v silikónovej, hlinenej, plechovej alebo inej, konzistenciu bábovky pre vypnutím rúry si vždy skontrolujte prepichnutím bábovky špáratkom. Ak už žiadne cesto na špáratku neostalo, bábovka je upečená. Ak sa vám bábovka z nejakého dôvodu pečie príliš dlho a máte pocit, že vrch bávoky začína pripekať, na moment ju vytiahnite z rúry von a jej vrch prekryte alobalom. To by malo pomôcť pred spálením cesta.
Táto hrnčeková bábovka je u nás extrémne obľúbená, takže verím, že bude chutiť aj vám 🙂
TIP:
Ak vám v koláčoch nevadí rumová príchuť a chcete, aby bola bábovka ešte o čosi vláčnejšia, odporúčam nahradiť niektoré „mokré“ suroviny rumom a to nasledovne:
Do 3/4 hrnčeka nalejeme mlieko, do zvyšku hrnčeka dolejeme oleja a pridáme 1/2 hrnčeka rumu.
Tadá
Hrnčeková bábovka
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček mlieka
- 1/2 hrnčeka oleja odporúčam rastlinný a nie olivový
- 2 vajcia
- 1 balenie kypriaceho prášku
- kakao
Postup
- Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom.
- Prilievami mlieko a olej, vymiešame.
- Neskôr prisypeme sypké suroviny.
- Polovicu cesta nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.
- Do zvyšného cesta nasypeme kakao a vylejeme do formy.
- Bábovku pečieme 50 minút pri 180°C