Mini pavlova torta vo vynikajúcej kombinácii! Poteší nie len Vaše oči, ale najmä chuťové poháriky!
Mini pavlova je taká krajšia, rozkošnejšia verzia svojej väčšje sestry. Klasickej pavlovej torty. Podáva sa ako taká tortička pre jednotlivca. A že ju teda dokážete zjesť sami! Ak je správne chuťovo vyvážená a nie len presladená, môže byť naozaj výborná. No, veď sa presvečte.
Touto kombináciou som sa inšpirovala úplne náhodne. Pavlova torta, med, sušené broskyne. Možno ani neuveríte.
Mali sme doma taký mini večierok a podávali sme syrové denko. Teda taký výber syrov a toho, čo sa k nim hodí. To sú zväčša olivy, sušené ovocie, med, pečivo, prípadne nejaká šunka. Ja som si onoho času z toho denka pochutila len na ovocí a olivách. No keď všetci odišili, ostal aj med a zjesť to trebalo. Tak som pokombinovala a hovorím si, že to vlastne vôbec nie je zlé.
A ešte lepšie by to bolo s niečím sladkým. Netrvalo dlho a recept bol na svete!
Poďakujte sa zaň teda tým, čo nedojedli na večierku 😀 Ó, a aby som nezabudla denko = lopárik. Aby sme si všetci rozumeli.
História a tak ďalej
O histórii a vzniku Pavlovej torty som ván napísala v článku Pavlova torta – základný recept.
Dozviete sa tam, kedy asi tento recept vznikol. Tiež zistíte, podľa koho je torta pomenovaná.
O histórii tejto konkrétne máte zase napísané vyššie. Celkom ma baví, písať sem príbeh, ktorý sa mi s daným receptom spája. Je to taký, akoby denník jedál, ktoré doma robíme. Ak si napíšem len recept, možno zabudnem, ako vznikol. Ak si to dám sem, už je to na internete navždy, nie?
Čo budeme na mini pavlovu tortu potrebovať
- Bielka – absolútny základ receptu. Bielka izbovej teploty prezícne oddelené od žĺtok. To aby sme mali poctivý sneh.
- Cukor – práškový a žiaden iný. Dávnkovaný postupne s trpezlivosťou.
- Šľahačku – tu odporúčam sšľahačku, ktorú kúpite v obchode v tégliku. Následne ju doma stačí vyšľahať. Viem, dá sa kúpiť v spreji, aj v prášková. Skúste uprednostniť túto, ak ešte doma žiadnu nemáte.
- Med – te-ku-tý! Med v chladnom prostredí zcukrovanie / zhutne. Predtým, ako medom polejete svoje mini pavlove, ho trošku prihrejte.
- Sušené ovocie – marhule sú to, čo odporúčam. Môžete ich dať celé, alebo pokrájené na menšie kúsky. Ak preferujete iné sušené ovocie, použite pokojne to.
- Ocot – trošku octu, aby sa nám to lesklo!
- Škrob – štipka škrobu, aby nám to stálo!
ďalšie recepty z blogu
Mini pavlova torta s medom a sušeným ovocím
Ingrediencie
- 250 ML smotanová šľahačka
- 100 G sušené ovocie
- 6 PL med
Postup
- Pavlovu tortu pripravíme zo základného receptu. Mini toričky pripravíme rozdelením cesta snehu na približne 6 rovnako veľkých kôpok, ktoré vytvarujeme do kruhov. Tie pečieme ďalej podľa inštrukcií v pôvodonom recepte.
- Mini tortičky po vychladení zdobíme šľahačkou, ktorú pripravíme podľa nádovou na obale.
- Na vrstvu šľahačky naukladáme sušené ovocie a zalejeme jemnou vrstvou medu.
Pavlova Torta
Ingrediencie
- 150 G vaječných bielkov
- 200 G práškového cukru
- 1 PL škrobu
- 1 PL octu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 150°C
- Bielka v kuchynskom mixéri vyšľaháme do skoro úplného snehu, prestaneme tesne pred.
- Následne pokračujeme v šľahaní, ale po lyžiciach pridávame cukor. Medzi každou lyžicou cukru počkáme 20 skúnd, aby sa cukor rozpustil.
- Keď sme všľahali všetok cukor do snehu, pridáme ešte škrob a ocot a došľaháme posledných pár sekúnd. Sneh by mal byť tuhý a krásne lesklý.
- Na plech na pečenie si položíme papier na pečenie. Na ten vyklopíme tuhý sneh a vareškou vytvarujeme kruh.
- Pavlovu tortu pečieme pri 150°C cca hodinu. Následne rúru vypneme a dvierka mierne pootvoríme. Sušíme ďalšiu hodinu, kým sa teplota v rúre nevyrovná tej v miestnosti.