Jahodová galette (galetka) je jednoduchý francúzsky dezert. Dnes si ukážeme ako sa dá pripraviť už z piatich surovín!
Odkiaľ dezert pochádza?
Jahodová galette je francúzsky dezert. V preklade galette znamená palacinky.
Galetka sa pripravuje ako koláč, kotrý je z jedného kusu cesta. Cesto môže byť lístkové, alebo maslové. Niekedy sa používa aj kystnuté cesto.
Galetka býva slaná, aj sladká. Ak je slaná, plnená môže byť napríklad syrom, mäsom alebo vajíčkom. Vtedy je to zvyčajne raňajková záležitosť.
Plnená ako derezt však býva ovocím. Následne sa cesto zahýba aby náplň čiastočne zakrylo. Ak sa posype cukrom, jej kraje zhednú a sú krásne chrumkavé. No a tiež jemne karamelové.
Z môjho pohľadu majú galettes taký rustikálny vzhľad. Nie sú tam žiadne pravidlá, ako majú vyzerať, ani čím presne by sa mali plniť. Nechávajú vás využiť svoju fantáziu naplno. Nemusiac byť dokonalé a chutiť určite budú.
Lebo nech bude vaša jahodová galette vyzerať akokoľvek, presne taká mala byť!
Čo budeme potrebovať?
Na túto jahodvú galette potrebujeme len 5 surovín. Jej cesto bude maslové a pripravíme si ho sami.
- Hladká múka – klasická hladká múka je výborná, všestranná a nám úplne stačí.
- Maslo – pri masle treba ísť vždy do kvality a nie do kvantity. Určite viete, ktoré maslo je naozaj maslo a ktoré sa tak len volá. Kontrolujte si podiel mliečneho tuku na obale. To by malo byť aspoň 80% celkového objemu.
Tu by som ešte pripomenula, že maslo potrebujeme studené! Nevyberajte ho teda z chladničky vopred. - Cukor – v tomto recepte odporúčam demedera cukor, alebo teda hnedý, trstinový cukor. Ak taký doma nemáte, pokojne použite aj biely. Nič nepokazíte.
- Voda – studená voda z vodovodného kohútika postačí.
- Jahody – čerstvé zo záhradky sú naj. No aj tie z obchodu spravia svoju prácu dobre. Vyberajte tvrdšie kúsky, ktoré sú zdravé a poriadne ich umyte!
Pre koho je dezert vhodný?
Dezert je určite vhodný pre deti. Obsahuje len 1 PL cukru a teda nie je skoro vôbec sladený. Obsahuje tiež ovocie a to je vynikajúca voľba pre tých najmenších.
Ak použite bezlaktózové maslo, galetka bude vhodná pre ľudí s laktózovou intoleranciou.
Na svoje si ako vždy prídu aj vegetariáni.
Ďalšie jahodové recepty na blogu Varenápečená.sk
Jahodová galette
Ingrediencie
- 200 G hladkej múky
- 120 G masla studeného
- 1 PL cukru použite hnedý ak máte
- 3 PL vody
- 300 G jahôd
Postup
- Do misky nasypeme múky a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. To prstami rozdrobíme a zmiešame s maslom. Vznikne nám kozistencia pripomínajúca mokrý piesok.
- Prilejeme studenú vodu a vymiešame do hladkého cesta. Cesto zabalíme do fÓlie a vložíme do chladničky na približne 20 minút.
- Zatiaľ si pripravíme jahody na plnku.Jahody umyjeme a odstupkujeme. Nakrájame na tenké kolieska (kúsky).
- Cesto po vybratí z chladničky vyvaľkáme na pomúčenej doske na kruh s priemerom asi 25 cm. Cesto si teraz preložíme na papaier na pečenie, ktorý už bude na plechu, na ktorom budeme galettku piecť.
- Na cesto budeme ukladať jahody tak, aby sme nechali od okraja asi 5 cm voľného miesta. Tútú okrajovú časť cesta budeme zahýbať.
- Keď ste jahody poukladali na cesto, pocukrujte jahody cukrom a zahýbajte cesto galettky dovnútra, ako by ste ju chceli zakryť. Toto zahnuté cesto môžete potrieť vajíčkom, no nemusíte.
- Galettku pečieme 40 minút na 200 stupňoch.
- Podávame ako sme upiekli, prípadne s kopčekom vanilkovej zmrzliny.