Recept na španielske churros (čítaj čuros) je jeden z tých, ktoré mali byť v ebooku. Aj bude! Ale najprv si zaslúži svoje miesto na blogu. A hádam sa dostaneme aj k tomu ebooku, kde budem mať recepty pokope. A môžem prezdradiť, že to budú sladké recepty. Či to som nemala? 😀
Ale teraz naspäť k čuros.
Čo sú churros?
Churros pochádzajú zo Španielska a Potrugalska. Nájdeme ich však aj vo Filipínach, alebo Amerike.Ako to? No vďaka kolonizácii ktorá sa kedysi udiala.
Churros sa pripravujú z odpaľovaného cesta a môžu mať rôzny tvar. Najčastejšie majú churros tvar slzičky, to sú klasické. Alebo sú to dlhé tyčinky, ako vidíte na obrázku. Tie sú takou odnožou churros a teda purros.
Ich základ teda tvorí odpaľované cesto, ktoré sa vypráža v oleji. Po vytiahnutí z oleja sa obaľujú v cukre. Následne sa churros napáčajú do čokolády, nutelly. alebo salka. V podnikoch po svete sa podávajú v takej trošku hipsterskej podobe. Tam si môžete vybrať rôzne extra posýpky. Napríklad sa posypú lentilkami, rôznymi cukríkmi, prípadne ozdobia zmrzlinou. Ak by vám boli náhodou málo sladké.
A ako vznikli?
Ako už býva zvykom, povieme si niečo o pôvode a histórii. Nebudeme predsa len papať, aj sa trošku vzdeláme!
Legenda hovorí, že churros si kedysi pripravovali pastieri na otvorenom ohni. Tým si nahradili raňajkové dobroty.
Veľmi som sa vám snažila nájsť aj fotku mojich prvých churros ktoré som chutnala, ale asi som si vtedy ešte jedlo nefotila, takže retro fotka nebude. Dúfam, že tieto z foto šútingu vám budú stačiť 🙂
Čo potrebujete vedieť o recepte
- Odpaľované cesto – býva niekedy náročnejšie na prípravu, pretože vyžaduje trošičku fyzickej námahy. Miešanie masla a múky už nebude ako predtým.
- Trpezlivosť – tá sa pravdepodobne zíde tiež. Je totiť šanca, že sa vám prvé churros ktoré budete vyprážať nepodarí. To je absolútne v poriadku! Stačí pár pokusov a budete pro! Sľubujem 🙂
- Multitasking – ak si žena, zvládneš všetko! Len si správne rozlož sily a prečítaj si postup vopred, nech vieš, aký je ďalší krok 🙂
Ďalšie vynikajúce dezerty z blogu Varenápečená
Recept na španielske churros
Španielske churros s nutellou
Ingrediencie
Cesto na Churros
- 200 ML vody
- 114 G masla
- 100 G hladkej múky 00
- 2 vajíčka
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 ČL vanilkovej arómy
Škoricový cukor
- 1/2 HR cukru
- 2 ČL škorice
Postup
- V hrnci na miernom plameni prevaríme maslo a vodu.
- Keď sa maslo roztopí, prisypeme múku. Za stáleho miešania sa vám vytvorí cesto, ktoré sa krásne spojí.
- Keď je cesto jednotné, hrniec odstavte z plameňa nechajte cesto vychladnúť.
- Po tom, čo je cesto studené, všľahajte po jednom vajíčko.
- Nakoniec pridajte cukor a vanilkovú arómu.
- Keď je všetko vyšľahané, cesto premiestnite do cukrárskeho vrecka so špičkou s vrúbkami.
- Do samostatnej hlbokej misky (taniera) vysypte škoricu a cukor a premiešajte lyžičkou. V tomto cukre budeme churros obaľovať.
- Do hlbokého hrnca nalejte olej, aspoň 5 cm na výšku.
- Keď je olej horúci, pipujte do oleja cesto na dlžku asi 7-8 cm. Nechajte vyprážať churros asi minútu na jednej strane a následnej otočte v oleji. Vyprážajte z druhej strany do hlatohneda.
- Keď je churros vypražené, vyberte z oleja a nechajte odkvapkať na servítke asi 10 sekúnd. Následne churros obaľte v škoricovom cukri.
- Pokračujte kým neminiete všetko cesto na churros.