Ak dáte deťom na výber, medzi čokoládovou tortou s čokoládovým krémom a mrkvovou tortou so „syrovým“ krémom. Ktoré si vyberú? Čokoládu, zrejme. A predpokladám, že aj mnoho dospelých by uprednostnilo čokoládovú, pred tou mrkvovou. To, že zelenina do torty nepatrí, už dávno nie je pravda. Mrkva do tejto torty jednoznačne patrí a je z nej vynikajúca mrkvová torta s krémom.
Mrkva a jej vitamíny
Mrkva je známa svojím obsahom betakaroténu ktorý vaše telo premení na vitamín A. Je však aj výborným zdrojom vlákniny, viktamínu K1 a B6, draslíka.
Mrkva je tiež známa ako to najlpešie čo môžete jesť pre podporu zdravého zraku. Za to mrkva vďačí leteínu – antioxidantu ktorý je potrebný pre zdravé oči.
Viac o mrkve si môžete prečítať tu
Ďalšie recepty s mrkvou
Mrkvová torta s krémom
Cream cheese krém je krém vyrobený zo smotanového syru.
Na Slovensku sa podľa môjho vedomia dajú aktiálne kúpiť 2 smotané syry, ktoré sa na tento recept dajú použiť. Sú nimi syr Philadelphia a Lučina.
Nahradiť sa v recepte dajú napríklad mascarpone, prípadne ricottou, no odlišujú sa v podiele tuku a tiež výslednej chuti ktorá je v prípade smotanového syru trošku slaná a najmä mierne kyslá.
Ak tento smotanový syr používate na pečivo, zrejme to necítite, no táto nakyslavá chuť tam je a v koncetrácií ktorú použijeme do torty ju cítiť určite budete!
Recept na tortu
Mrkvová torta s cream cheese krémom
Ingrediencie
Korpus
- 2 HR hladkej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL škorice
- 1/4 ČL muškátového oriešku
- 1/2 ČL soli
- 1/2 HR cukru
- 1 HR trstinového cukru
- 4 vajíčka
- 3/4 HR oleja
- 1 ČL vanilkovej arómy
- 1/2 HR mlieka
- 350 G nastrúhanej mrkvy
- 100 G orechov
Krém
- 250 G lučinu, alebo syru philadephia
- 60 G zmäknutého masla
- 100 G práškového cukru
- 2 PL vanilkovej arómy
Postup
Korpus
- V miske zmiešame všetky suché ingrediencie.
- Pridáme vajíčka, olej, arómu a mlieko.
- Vymiešame na husté cesto, do ktorého pridáme na drobno nastrúhanú mrkvu a oriešky. Tie už len dodatočne primiešame vareškou, alebo stierkou.
- Tortovú zmes vylejeme do 2 tortových foriem s rovnakým priemerom.
- Pečieme 35 minút pri 175°C
- Po upečení necháme korpusy v ich forme. Po tom čo korpus vychladne, ho vyberieme z formy.
Krém
- V mise zmiešame syr, zmäknuté maslo, cukpor a arómu. Vymiešame hustý krém s jemne kyslavou príchuťou.
- Polovicou krému natrieme prvý korpus, na ktorý položíme ďalší korpus. Ten potrieme zvyšným krémom.
- Môžeme ozdobiť posekanými prieškami.
- Skladujeme v chlade a spotrebujeme do 48 hodín.
Mrkvová torta s krémom je výborná počas celeého roka. Najobľúbenejšia je však v na jeseň a v zime, kedy si čerstvého ovocia do torty málo a preto ho výborne nahradí aj mrkva.
Hodí sa aj na narodeninovú oslavu v zdravom štýle.
Dúfam, že bude chutiť 🙂