Späť k základom: Čokoládová ganache

čokoládová-ganache-recept-a-postup

Tento článok pre vás pripravujem na poslednú chvíľu. Uvedomila som si totiž, že je to jeden zo základných receptov, ktoré budeme v období vianoc pripravovať. Lepšie sa ho je teda naučiť teraz, ako potom improvizovať. Späť k základom: Čokoládová ganache

Čokoládová ganache je pojmom od roku 1862. Pochádza z Paríža, samozrejme. V danom období bola ganache vlastne čokoládový bonbón. Dnes je ganache všetkým. Polevou, aj plnkou, krémom aj čokoládovou omáčkou.

Má lesklú farbu, jemnú štruktúru a je výborná. Používa sa všade tam, kde je potrebná roztopená čokoláda. Myslím, že v našich končinách sa ešte stále používa čokoláda rozotápaná s maslom nad parou. Účinné. Má to aj svoj efekt. Keď čokoláda zatuhne, krásne praská pod zubami. To ganache nerobí. Tá je aj zatuhnutá, pomerne krémová. Aby sme však všeti mohli posunúť svoje kulinárske umenie o niečo vyššie, môžeme začať používať ganache namiesto maslovej čokoládovej polovy.

Čokoládová ganache potrebuje len 2 suroviny

33 % šľahačkovú smotanu a čokoládu. Použiť sa dá skoro akákoľvek čokoláda, no najlepšia je vysoko percentná – 65% a viac. To sa v prípade mliečnej čokolády nedá, ale skúste vždy nájsť tú najlepšiu čokoládu, aká je, aby ste dosiahli najlepší výsledok 🙂

Pomer je dôležitý

100 ml -> 200g horkej čokolády
100 ml -> 250g mliečnej čokolády


Toto si uložte, zapíšte, vytlačte, nezabudnite.

čokoládová-ganache-recept-a-postup

Čokoládová ganache

Postu prípravy čokoládovej ganache.
Príprava2 mins
Varenie/Pečenie5 mins
Chod: Dezerty
Author: Simona

Ingrediencie

  • 100 ml 33% šľahačkovej smotany
  • 200 g horkej čokolády

Postup

  • Do hrnca nalejeme šľahačkovú smotanu, zohrejeme ju na miesnom plameni. Smotana nemá vrieť.
  • V sklenenej/kovovej miske nalámeme čokoládu na menšie kúsky.
  • Zohriatu smotanu nalejeme na rozlámanú čokoládu a miešame, kým sa čokoláda roztopí.
  • Čokoládová ganache je pripravená na použitie.

Poznámky

Ak vám čokoláda zatuhne tak, že sa už nebude dať liať, roztopíte ju ohrievaním v hrnci na miernom plameni. Opäť je dôležité, aby nedošlo k varu.

Iné dezerty:

Pridaj komentár