Nová séria článkov na blogu bude Späť k základom, alebo, ako ja mám vždy pocit, že všetko v angličtine znie lepšie, Back to basics: Pečená zelenina v rúre
Bude to séria článkov o veciach, činnostiach a technikách, nad ktorými sa už pravdepodobne ani nezamýšľame, pretože ich robíme veľmi často. Ale robíme ich často, preože sme zvyknutí, alebo nám to tak aj naozaj (v našom prípade) chutí?
Dnes si povieme ako sa dá pripraviť dokonalá pečená zelenina, lebo podľa mňa, zelenina v rúre sa dá pokaziť veľmi rýchlo.
3 dôležité faktory:
Na to, aby bola pečená zelenina upečená rovnomerne, uvedomme si tieto faktory:
1. Aká stará je zelenina
2. Ako vodnatá je zelenina
3. Aká je jej dĺžka pečenia
Čo to znamená?
Zemiaky ktoré mám doma už týždeň a sú, povedzme, mäkkšie, potrebujú menej času ako tie čerstvé zo záhrady.
Tie staršie, sú naozaj mäkkšie, pretože sú staré, nie preto, že sa nám samé predpiekli v špajze. Nie su nijak spracované, nemôžeme ich jesť, aj keď zmäkli. No a druhej strane aj keď už asi nepôsobia vábne, stále sa dajú zjesť. Nie su ani pokazené. Avšak ich doba pečenia už bude o niečo kratšia.
Tiež je veľký rozdiel, či ide o paradajky, alebo zemiaky. Skúste si len predstaviť, ktorá z tejto zeleniny obsahuje viac vody. Asi tušíte. A aj tento faktor veľmi vplýva na čas ktorý potrebuje pečená zelenina.
No a samotná dĺžka. Nečakajte prosím, radu, ako dlho piecť každý druh zeleniny. To vám asi nepoviem.
Teda zatiaľ, pretože uvažujem, že by to mohl byť super experiment.
Skôr vás chcem naviesť, ako by ste mohli sami zistiť, čo vám najviac vyhovuje a chutí. A ako dlho to trvá pripraviť.
Opäť tie zemiaky, je to taký, dobrý príklad. Fakt. Zemiak surový nezjeme, čiže na to, aby sme mohli skonzumovať, ho musíme najpr nejak spracovať a teda napríklad upiecť v rúre. Takú papriku zjeme aj bez tepelnej úpravy, čiže ich čas pečenia je v závislosti od očakávaného výsledku iný.
Netvrdím, že nemôžete všetkú spomínanú zeleninu piecť naraz, na jednom veľkom plechu. To vôbec. Určite môžete. Aj ja som to tak dlho robila. No potom bola paprika horká a pripálená a zemiaky stále tvrdé. Takže tu za mňa hovoria skúsenosti, moji milí. Neoplatí sa to.
Veľkosť
Čo však odporúčam, okrem pečenia len rovnakej (štrukturálne podobnej) zeleniny naraz, je nakrájať ju na približne rovnaké kúsky. To by bola moja rada číslo jeden. Či ide o mrkvu, tekvicu, zemiaky. Skúste všetku zeleninu nakrájať na kocky veľkosti približne 1x1cm. Majú rovnakú veľkosť a teda dĺžka ich pečenia by mala byť rovnaká.
Priestor
Nepečte píliš veľa zeleniny naraz. Medzi kúskami sa snažte robiť medzery. Nepečte 2kg tekvicu celú naraz. Bude to trvť dlho a pravdepodobne nebude upečená rovnako. Ale akonáhle ju krásne „roprestrieme“ na plechu, upečie sa skôr a bude yummy! Dá sa z nej potom spraviť napríklad aj takýto Tekvicový hummus!
Sú to síce také „základné“ rady, ale presne takto sa volá táto séria, Späť k základom.
Verím, že vám to niečo dalo a odteraz už vaša pečená zelenina bude rovnako famózna!
No nevyzerá krásne? 🙂