Hot cross buns sú tradičné buchty pôvodne z Veľkej Británie podávané počas Veľkej Noci – na Veľký Piatok.
Podávajú sa aj v iných krajinách, ktoré boli ovplyvnené Veľkou Britániou a jej kuchyňou. Sú to najmä India, Austrália, Amerika, Nový Zéland alebo Írsko.
História & Legendy
Tieto veľkonočné buchty sú symbolom končiaceho pôstu a kríž má symbolizovať ukrižovanie Krista.
Jedna z legiend hovorí, že recept na tieto buchty prvýkrát vymyslel mních, brat Thomas Rodcliffe v 14. storočí v meste St. Albans. Ten, tieto buchty následne rozdal miestnym chudobným počas Veľkého Piatku v roku 1361.
Asi by ste neverili, ale existuje aj mnoho povier okolo týchto veľkonočných buchiet. Napríklad:
Ak si takéto buchty vezmete so sebou na cestu loľou, loď sa nepotopí.
Alebo ak dáte takúto buchtu niekomu chorému, pomôže mu uzdraviť sa.
Povery sú to síce krásne, ale nespoliehala by som sa ne.
Ich preklad do slovenčiny bohužiaľ neexistuje, takže môj dôslovný preklad by bol zrejme teplé krížové buchty, čo je vlastne aj doslovný opis toho, aké tieto buchtičky sú. Teplé. S krížom cez ich stred. Mňam.
Históriu máme za sebou, teraz poďme na to ostatné, samotné buchty.
Aki by som ich mala nejakým spôsobom opísať bolo by to asi takto:
Sú to buchty ktorých textúra je briošková. Čiže ako väčšina sladkého pečiva jemná a obláčiková.
Obsahujú jemné korenie ako škorica a muškátový oriešok a tiež hrozienka.
Poleva je sladká, lepkavá a teplá.
Hot cross buns sú buchty, ktoré podľa mňa ešte nie sú na Slovensku až tak známe. Môžete nimi teda prekvapiť svojich najbližších vo vašej domácnosti a možno sa stanú vašou novou, veľkonočnou tradíciou.
Ďalšie recepty, ktoré si môžete pripraviť v tomto období:
Príprava, postup a pečenie
Hot cross buns
Ingrediencie
Cesto
- 520 ML mlieka
- 900 G hladkej múky
- 130 G cukru
- 2 ČL škorice
- 1/4 ČL muškátového oriešku
- 20 G droždia
- 3 vajíčka
- 100 G hrozienok
- 100 G masla
Poleva
- 35 G cukru
- 1 ČL glukózového sirupu
- 2 PL vody
- štipka škorice, muškátového oriešku
Kríž
- 100 G hladkej múky
- 100 G vody
Postup
Cesto
- Do misky nalejeme vlažné mlieko, múku, cukor, škoricu, muškátový oriešok, droždie a vajíčka.
- Cesto premiešame ručne alebo v mixéri.
- Počas miešania do cesta začneme pridávať zmäknuté maslo po menších častiach.
- Keď je cesto kompaktné, pridáme hrozienka premiešame ešte asi 3 minúty.
- Následne, cesto necháme podkysnúť v miske asi hodinu.
- Po tomto kysnutí cesto rodelíme na 24 rovnakých kúskov (cca 80g). Dlaňou vytvarujeme buchtičky. Tie ukladáme na plech s papierom na pečenie a zakryjeme celofánom. Necháme podkysnúť cca 45 minút.
- Na buchtičky natrieme múčnu pastu do tvaru kríža. Ideálne to spravíme vložením pasty do cukrárského vrecka cezeň natrieme buchty.
- Pečieme 18-20 minút pri 190°C
- Po vybratí z rúry potrieme glazom (polevou)
Kríž
- Cesto na kríž vytvoríme zmiešaním múky a vody do hustej pasty. Pipujeme na buchtičky do tvaru kríža.
Poleva
- Všetky suroviny na glaze dáme do rajničky a zohrievame do ruzpustenia cukru.
- Všetky buchty potrieme v tenkej vrstve a necháme vyschnúť.
- Ak nemáte glukózový syrup, stačí, ak na potretie buchiet použijete tekutý med v tenkej vrstve.
- Hot cross buns podávame prerezané na polovicu, natreté maslom.
Poznámky
To zaručí, že budú buchy mäkké aj po bokoch v ich spojoch.
Sledujte najnovšie príspevky aj na Instagrame: