Na raňajky, alebo na obed, tieto lievance budete milovať!
Postup
Ak doma nemáte panvičku určenú na pečenie lievancov, vôbec to nevadí a môžete si ich pripraviť aj na akejkoľkvej inej panvici. Ja som však pred nedávnom trošku investovala presne do takejto panvice a bola som nadšené aké krásne okrúhle moje lievance boli bez akejkoľvek extra snahy. Je to však len estetická čerešnička a na chuti to nič nemení. Tak teda, akúkoľvek zbierku panvíc doma máte, poďme piecť 🙂
Všetky suroviny spolu vymiešame, ideálne v poradí: vymiešať vajíčka, pridať mlieko a nakoniec pridať všetky sypké suroviny. Takto vymiešané cesto necháme 20 minút odpočívať v miske a následne pečieme lievančeky na strednom plameni. Začíname s pár kvapkami oleja na rozohriatej panvici, ale po prvej „várke“ lievancov už olej nepridávam.
V podstate je princíp rovnaký ako pri pečení palaciniek, lievance otáčame na panvici až vtedy, keď už vrch nie je tekutý, ale aspoň jemne upečený. Lievanec otočíme a z druhej strany pečieme o niečo kratšie aby sa nepripriekol.
Niečo extra
Lievance podávame s čerstvým banánom (prípadne iným ovocím) a polejeme javorovým sirupom. Viem, že javorový sirup má pomerne špecifickú chuť, ale odporúčam vyskúšať. 🙂
Lievanc esú najlepšie ešte teplé, kým sú krásne nadýchané.
Ak obľubujete sladké raňajky, tieto budete zbožňovať 🙂
Ak by ste chceli a raňajky vyskúšať aj niečo iné, tu je niekoľko receptov, ktoré sa na to budú hodiť 🙂
Suroviny na lievance
2 vajíčka
250 ml mlieka
200 g hladkej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
10 g vanilínového cukru
banány, alebo iné ovocie a javorový sirup