Jablkový koláč z krehkého cesta – mrežovník

jesenne-dezerty-z-jablk


Konečne sedím za notebookom so všetkými tými nápadmi ktoré som si pripravovala na blog a môžem to celé dať dokopy. Nemám tak naivné myšlienkové pochody, aby som si myslela, že všetko aj naozaj stihnem, ale skúsim čo najviac, pretože jeseň je tu a s jeseňou je spojených toľko skvelých receptov, že by bola škoda nechať ich ležať len tak v šuflíku a nepodeliť sa o ne.
Pridávam update: nakoniec mi to trvalo 2 dni pripraviť tento jeden recept na jablkový koláč, takže toľko k môjmu nasadeniu.

Jablkový koláč

Nie je toto úplná, jesenná klasika? Jablkový koláč z krehkého cesta ako od babičky. Vláčny, mäkký, jemný, so škoricou alebo nejakou inou, tajnou prísadou. Môj jesenný, melancholický sen!

Samozrber jabĺk

Na to, aby som pripravovala recepty, sa snažím vždy vyberať len tie najlepšie suroviny. A aj v tomto prípade som si mohla vybrať, či chcem jablká z obchodu, alebo aspoň zo samozberu, keďže nemám vlasnú jabloň pred bytom.
Samozber vyhral na plnej čiare a my sme boli cez víkend, v sobotu skoro ráno, zbierať jabĺčka neďaleko Bratislavy a poviem Vám, toto bola paradoxne tá najľahšia časť. Predstavovala som si, že to bude oveľa väčšia makačka, nakoľko taký zber jahôd je pomerne veľká drina. Potom som však zistila, že pri zbere jabĺk nie som celý čas zohnutá k zemi a nemusím tie jablká hľadať.
Tuto stačilo prehrabnúť pár konárov a hneď som videla jablká, ktoré boli v ideálnej výške ku mne samotnej. A tak sa zbieralo ako nič. Hodina prešla a namiesto úplne pôvodne plánovaných 20 kg jabĺk, som si myslela, že máme nazbieraných 40 kg. Až po ceste do auta som zistila, že sme obrali 80 kg jabĺk a ja musím drvivú väčšinu z nich spracovať. O ich spracuvávaní, však nabudúce 🙂

Apple pie

Ako prvý jablkový recept tejto jesene som zvolila apple pie, teda jablkový koláč, ktorý som však, samozrejme, trošku upgradla o nejaké, aspoň pre mňa, extra suroviny.

Postup je pomerne jednoduchý.

Najskôr si pripravíme krehké cesto, veľmi podobné ako v recepte na mini-quiche, avšak ja som použila 1,5 dávky na plech s priemerom 25 cm, aby som mala dosť cesta 🙂

Priamo na cesto ukladáme na tenko nakrájané plátky jabĺk a na ne, už jabĺčka nastrúhané, zmiešané so zvyšnými surovinami.

Na plnku ukladáme zvyšok cesta nakrájaný na pásiky, ktoré prekladáme, aby sme vytvorili vzor. Určite to nemusí byť vzor rovnaký, ako mám ja, môžete vytvoriť vzor len na jednej strane koláča, prípadne pridať kúsky cesta ktorú budete vykrajovať formičkami na medovníčky.

Takto pripravený koláč posypeme cukrom a pečieme 20 minút na 180 stupňoch.
Tento cukrový posyp nie je nevyhnutný, ale vďaka nemu bude mať cesto hnedú farbu a pôsobiť jesenne.

jablkovy-kolac-jesen-na-tanieri

Suroviny na plnku


1 kg jabĺk – časť nakrájame na tenké plátky, zvyšok postrúhame
1 kl škorice
1 kl perníkového korenia
šťava z jedného citróna

Ak koláčik vyskúšate, určite mi dajte vedieť, napríklad na Instagrame 🙂

A ak ešte neviete, pripravila som Ebook – 7 jesenných jablkových receptov, ktorý si môžete stiahnúť TU.

Dúfam, že sa bude páčiť 🙂

Pridaj komentár