Aktuálne sa snažím spomunúť si, aký bol recept, podľa ktorého som tie mini-quiche pripravovala. Aké suroviny som na ne použila a koľko asi. Toto je na tej blogerine najhoršie. Že keď si konečne sadnem aby som spísala článok na blog na mini-quiche, tak už ani poriadne neviem, ako som ich robila. Ešteže mám tie fotky, takže viem, že paradajky tam boli určite! 😀
Predpokladám, že som začala prípravou cesta, respektíve „korpusu“ tohto mini-quiche-u alebo ako sa to správne po slovensky skloňuje.
Základný recept na korpus pozostáva z hladkej múky, studeného masla, žĺtka a soli.
Maslo nakrájané na kocky pridáme k múke a spolu vytvoríme hmotu pripomínajúcu „mokrý piesok“. Pridáme vajíčko a soľ a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 40-minút až hodinu.
Následne cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do o niečo väčšieho kruhu ako je naša forma na pečenie.
Takéto cesto by sa malo správne „slepo-piecť“, ale v našom prípade to nebolo potrebné.
Recept na quiche
Medzičasom si pripravíme „náplň“, ktorá pozostávala z mozzarelly, mlieka, vajíčok, paradajok, soli, čierneho korenia a póru.
Jasné, je to pórový mini-quiche!! (Teraz si predstav tú žiarovku čo mi blibkla nad hlavou, keď som si spomenula)
V mlieku jemne vyšľahám vajíčka, osolím, okorením.
Na spodok surového korpusu poukadám kúsky mozzarelly nakrájanej na plátky, tie zalajem mliekom. Na kolieska nakrájaný pór naukaladám na mliečnu vrstvu, na ktorú dám zase cherry paradajky pekrojené na polovicu.
Takto vyskladaný quiche pečiem asi 35 minút v rúre rozohriatej na 180 stupňov Celzia.
Na pečenie som použila tieto mini formičky na tartaletky, ktoré sú z nepriľnavého materiálu, takže som nemusela použiť žiadne maslo ani múku na vysypanie (prípadne papier na pečenie), ale v prípade, žebudete quiche robiť v inej, ako nepriľnavej forme, určite odporúčam použiť jednu z ochrán pred pripečením.
Mini quiche
Ingrediencie
Cesto
- 220 G hladkej múky
- 150 G masla
- 1 žĺtok
- soľ
- 6 PL studenej vody
Plnka
- 300 ML mlieka
- 100 G mozzarelly
- 2 vajíčka
- cherry paradajky, pór, soľ, čierne korenie
Postup
Cesto
- Maslo nakrájané na kocky pridáme k múke a spolu vytvoríme hmotu pripomínajúcu "mokrý piesok".
- Pridáme vajíčko, soľ a studenú vodu a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na cca 20 minút.
- Následne cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do o niečo väčšieho kruhu ako je naša forma na pečenie. Cesto by malo byť hrubé asi 0,5 cm.
- Do misky nalejeme mlieko, v ktorom jemne vyšľaháme vajíčka, pridáme soľ a korenie.
- Na spodok surového korpusu poukadám kúsky mozzarelly nakrájanej na plátky, tie zalajem mliekom. Na kolieska nakrájaný pór naukaladám na mliečnu vrstvu, na ktorú dám zase cherry paradajky pekrojené na polovicu.
- Takto vyskladaný quiche pečiem asi 35 minút v rúre rozohriatej na 180° Celzia.
V prípade, že si takýto quiche spravíte aj doma, určite mi dajte vedieť a pochváľte sa výsledkom, napríklad aj na Instagrame s použitím hashtagu #varenapecena
Budem sa tešiť a zatiaľ dobrú chuť!