Curry, ako pokrm pochádza z Indie. Subkontinentu s populáciou 1,3 miliardy ľudí (z 7,7 miliardy aktuálne) ktorá je pre mňa osobne veľmocou v dokonalom, najmä vegetariánskom varení.
Presne vďaka množstvu ľudí žijúcich v Indii sú spôsoby prípravy a chute curry odlišné aj vrámci jedného mesta.
Samozrejme že curry nepripravujú len obyvatelia Indie. Curry sa rozšírilo do mojich krajín a napríklad aj do Thajska. Presne Thajskom je inšpirované aj moje vegetariánske curry. Teda, ono je vlastne toto curry aj vegánske, takže naozaj pre všetkých 🙂
Základom je kari pasta
Curry, alebo teda po slovensky kari by malo obahovať kari pastu. Teda aspoň v našich končinách.
Klasická kari pasta je vlastne zmes korenia ktoré sa nachádza v klasickom curry, vo forme pasty.
V našich končinách nie je úplne možné, respektíve jednoduché pripraviť curry zo základných surovín bez tejto pasty.
Skúsila som to, verte mi a nebola som schopná nájsť všetky suroviny. A vlastne aj tá cena doma pripraveného curry, sa o dosť navýšila. Neoplatí sa to a je s tým oveľa viac práce. Takže jednoznačne odporúčam radšej zohnať kvalitnú pastu 🙂 Tú nájdete napríklad v ázisjkých potravinách.
Pridávam vám sem aj fotku ako tieto overené pasty vyzerajú 🙂 Snáď vám to pomôže pri výbere.

Ďalšie hlavné jedlá z blogu
Môžete sa inšpirovať jedlami všetkého druhu. Je tu recept na grilovaný hermelín bez grilu, alebo zapekané cestoviny s tuniakom a hráškom.



Postup prípravy thajského curry
Do woku nalejeme cca 750 ml kokosového mlieka ktoré zohrievame, no nevaríme.
Keď sa mlieko zohreje, vložíme doň kari pastu ktorú rozpustí v mlieku s vareškou.
Medzičasom si umyjeme a nakrájame brokolicu, cuketu na menšie kúsky, papriky na pásiky.
Po tom, čo sa pasta rozpustí, vložíme do mlieka všetku zeleninu a varíme na miernom ohni kým zelenina nezmäkne. Keď už je zelenina mäkká, vysypeme do curry bambusové výhonky a na tenské pásiky nakrájanú mrkvu. Povaríme ešte do zmäknutia mrkvy a odstavíme.
Podávame s ryžou a na kúsky nakrájaným chilli.
Do tohto curry už nie je potrebné pridávať žiadne korenie, tieto pasty obsahujú naozaj všetko.
Priznám sa, je šanca, že toto moje vegetariánske curry nie je úplne klasické, podľa nejakej indickej alebo thajskej babičky. No nám chutí, tak verím, že bude moje žlté curry chutiť aj vám.
Pripravuje si doma ázijské pokrmy? Ak áno, aké napríklad?
Vegetariánske curry
Ingrediencie
- 2 PL kari pasty
- 1 L kokosového mlieka
- 2 veľké papriky
- 3 mrkvy
- 1 bambusové výhovky (možno vynechať)
- 1 hlávka brokolice
- 2 cukety
Postup
- Do woku nalejeme cca 750 ml kokosového mlieka ktoré zohrievame, no nevaríme
- Keď sa mleiko zohreje, vložíme doň kari pastu ktorú rozpustíme v mlieku s vareškou
- Medzičasom si umyjeme a nakrájamen brokolicu, cuketu na menšie kúsky, papriky na pásiky.
- Po tom, čo sa pasta rozpustí, vložíme do mlieka všetku zeleninu a varíme na miernom ohni kým zelenina nezmäkne.
- Keď už je zelenina mäkká, vysypeme do curry bambusové výhonky a na tenské pásiky nakrájanú mrkvu.
- Povaríme ešte do zmäknutia mrkvy a odstavíme.
- Podávame s ryžou a na kúsky nakrájaným chilli.
- Do tohto curry už nie je potrebné pridávať žiadne korenie, tieto pasty obsahujú naozaj všetko.