Vegánsky krémeš z lístkového cesta je skvelá alternatíva nie len pre vegánov.
Alergici na mlieko, alebo mliečnu bielkovinu, vajíčka, či vegetariáni. Všetci si spoločne prídeme na svoje!
Je krémeš maďarský dezert?
Ja osobne som veľmi dlho žila v presvedčení, že krémeš je maďarský dezrt. Áno, je aj maďarský. Avšak nie len.
Klasicky si dáme trošku histórie. Pôvod krémešu sa udáva v Rakúsko-Uhorskej monarchii. Tá sa v rokoch 1867-1918 nachádzala na územi Slovenska, Česka, Rakúska, Maďarska, Chorvátska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, Poľska, Čiernej Hory a Rumunska.
V každej z týchto krajín má samozrejme krémeš iné pomenovanie. A samozrejme, všetci si myslíme, že je náš.
Čo to vlastne je ten krémeš?
Krémeš je teda aj na Slovensku krasický dezert. Skladá sa z lístkového cesta, pudingu, vrstvy šľahačkového krému a ďalšej vrstvy cesta. Posypaný je práškovým cukrom.
Pevne verím, že ste tento retro slávnostný dezert už vyskúšali. Nájdete ho vo väčšine cukrární na Slovensku a v okolitých krajinách. Určite ho niekto u vás doma vie pripraviť minimálne v tradičnej verzii. Avšak my sa dnes naučíme pripraviť verziu, ktorá poteší všetkých. Bude to tá vegánska. A teda všetky čaati krémešu budú bez mliečnych výrobkov. Jéj!
Pamätám si, že keď som prešla na vegánstvo, uvedomila som si, že krémeš už nie je pre mňa. Avšak, keď som sa trošku zamyslela, nemusí to byť úplne pravda. Dnes sa dá zohnať takmer všetko vo vegan verzii. A ja som už začala vymýšľať recept, lebo chute na krémeš sa stupňovali. V jednu nedeľu večer som vyskúšala taký menší experiment a vyšlo to! Hneď na prvý raz!
Pár dní na to, sme šli na výlet do Slovinska. A Slovinci majú ako tradičný dezert čo? Krémeš samozrejme. V Blede je to konkrétne Blejska grmada. No mňam.
Zrejme osud to zariadil tak, že v blízkosti nášho bývania bola vegánska reštaurácia. A mali tam vegan krémeš. A ja som vedela, že si ho dám! Muž mi doniesol rovno dva a ja som sa napraskala, akoby to bol klasický krémeš.
Vegan krémeš nie je o veľa zdravší, ani menej kalorickejší. Je len vhodnejší pre väčšie spektum ľudí.
A aký je?
Vegánsky – žiadne živočísne zložky. Všetko je rastlinného pôvodu.
Vegetariánsky – opakovanie je matka múdrosti. Žiadne želatíny, všetko je rastlinné.
Vhodný pre alergikov na mlieko, mliečnu bielkovinu – používame len rastlinné mlieko, akékoľvek vám najviac vyhovuje. Ja som to skúšala s kokosovým, aj sójovým. Oba chutili približne rovnako.
Vhodný pre alergikov na vajíčka – do klasického krému idú vajíčka. Keď som však robila tento recept, necháme vlastne načo tam idú.
Skladovanie a výdrž
Tento vegánsky krémeš skladujte v chladničke. Nakoľko neobsahuje živočíšne zložky, je možné ho skladovať aj mimo chladničky. Problémom je však rastlinná šľahačka. Tá by mohla zmäknúť, zmeniť svoju konzistenciu a krémeš by sa mohol rozpadnúť. Preto sa odporúča skladovanie v chladničke.
V chladničke vydrží krémeš do 5 dní.
Inšpirácie na ďalšie vegánske dezerty
Recept na vegánsky krémeš z lístkového cesta
Vegánsky krémeš z lístkového cesta
Ingrediencie
- 1 vegan lístkové cesto cca 275g balenie
- 2 bal zlatého klasu
- 800 ML rastlinného mlieka
- 20 G vanilkového cukru
- 1 rastlinná šľahačka cca 300 ml balenie
- 6 PL práškového cukru kopcovito
Postup
Vanilkový krém
- Mlieko vylejeme ho vyššieho hrnca a necháme zohriať. Keď je mlieko teplé, vysypeme doň oba zlaté klasy a vanilkový cukor. Miešame tak, aby sa nám vytvoril jemný a hustý krém. Ideálne je miešať metličkou, nie vareškou. Metlička pomôže rozbiť prípadné hrudky v kréme.
- Uvarený krém necháme vychladnúť.
Lístkové cesto
- Rúru rozohrejte na 200°C
- Lístkové cesto rozrolujeme a rozrežeme ho na polovicu. Toto si pokojne odmerajte klasickým centrimetrom.
- Jednu časť cesta popicháme vidličkou, druhú necháme len tak.
- Cesto prenesieme na plech na ktorý dáme papier na pečenie.
- Keď je rúra rozohriata, pečieme 7 minút na hornom-dolnom ohreve.
Rastlinná šľahačka
- Rastlinnú šľahačku vyšľaháme podľa inštrukcií na obale. Pridáme 5 kopcovitých lyžíc práškové cukru.
- Keď je šľahačka hustá a tuhá, odložíme ju do chladničky, kým ju budeme opäť potrebovať.
Spájanie
- Ideálne je spájať celý krémeš v rovnako veľkej nádobe ako je veľkosť lístkového cesta. Ja na to používam vyšší plech na pečenie s približne rovnakým rozmerom.
- Na spodok plechu položíme prvý plát lístkové cesta, ten kotrý sme popichali vidličkou.
- Na tento plát uložíme vanilkový krém. Vrstvu rovnomerne zahladíme.
- Na vrstvu krému ide vrstva šľahačky. Opäť zahladíme.
- Predposlednou vrstvou je druhý plát lístkového cesta.
- Celý krémeš posypeme poslednou kopcovitou lyžicou práškového cukru. Pred prvým podávaním je dobré ešte kremeš zachladiť, ideálne cez noc.
- Ak práve krémeš nepodávme, odložíme ho do chladničky, najmä kvôli rastlinnej šľahačke, ktorá by mohla príliš zmäknúť.