Go Back

Vegánsky krémeš z lístkového cesta

Jednoduchý krémeš pre vegánov, aj alergikov na mlieko či vajcia.
Príprava1 hr 30 mins
Spolu1 hr 30 mins
Chod: Dezerty
Kuchyňa: Česká, Maďarská, Slovenská
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske
Porcií: 9
Author: Varenápečená

Ingrediencie

  • 1 vegan lístkové cesto cca 275g balenie
  • 2 bal zlatého klasu
  • 800 ML rastlinného mlieka
  • 20 G vanilkového cukru
  • 1 rastlinná šľahačka cca 300 ml balenie
  • 6 PL práškového cukru kopcovito

Postup

Vanilkový krém

  • Mlieko vylejeme ho vyššieho hrnca a necháme zohriať. Keď je mlieko teplé, vysypeme doň oba zlaté klasy a vanilkový cukor. Miešame tak, aby sa nám vytvoril jemný a hustý krém. Ideálne je miešať metličkou, nie vareškou. Metlička pomôže rozbiť prípadné hrudky v kréme.
  • Uvarený krém necháme vychladnúť.

Lístkové cesto

  • Rúru rozohrejte na 200°C
  • Lístkové cesto rozrolujeme a rozrežeme ho na polovicu. Toto si pokojne odmerajte klasickým centrimetrom.
  • Jednu časť cesta popicháme vidličkou, druhú necháme len tak.
  • Cesto prenesieme na plech na ktorý dáme papier na pečenie.
  • Keď je rúra rozohriata, pečieme 7 minút na hornom-dolnom ohreve.

Rastlinná šľahačka

  • Rastlinnú šľahačku vyšľaháme podľa inštrukcií na obale. Pridáme 5 kopcovitých lyžíc práškové cukru.
  • Keď je šľahačka hustá a tuhá, odložíme ju do chladničky, kým ju budeme opäť potrebovať.

Spájanie

  • Ideálne je spájať celý krémeš v rovnako veľkej nádobe ako je veľkosť lístkového cesta. Ja na to používam vyšší plech na pečenie s približne rovnakým rozmerom.
  • Na spodok plechu položíme prvý plát lístkové cesta, ten kotrý sme popichali vidličkou.
  • Na tento plát uložíme vanilkový krém. Vrstvu rovnomerne zahladíme.
  • Na vrstvu krému ide vrstva šľahačky. Opäť zahladíme.
  • Predposlednou vrstvou je druhý plát lístkového cesta.
  • Celý krémeš posypeme poslednou kopcovitou lyžicou práškového cukru. Pred prvým podávaním je dobré ešte kremeš zachladiť, ideálne cez noc.
  • Ak práve krémeš nepodávme, odložíme ho do chladničky, najmä kvôli rastlinnej šľahačke, ktorá by mohla príliš zmäknúť.