Jednoduchý krémeš pre vegánov, aj alergikov na mlieko či vajcia.
Príprava1hr30mins
Spolu1hr30mins
Chod: Dezerty
Kuchyňa: Česká, Maďarská, Slovenská
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske
Porcií: 9
Author: Varenápečená
Ingrediencie
1vegan lístkové cestocca 275g balenie
2balzlatého klasu
800MLrastlinného mlieka
20Gvanilkového cukru
1rastlinná šľahačka cca 300 ml balenie
6PLpráškového cukrukopcovito
Postup
Vanilkový krém
Mlieko vylejeme ho vyššieho hrnca a necháme zohriať. Keď je mlieko teplé, vysypeme doň oba zlaté klasy a vanilkový cukor. Miešame tak, aby sa nám vytvoril jemný a hustý krém. Ideálne je miešať metličkou, nie vareškou. Metlička pomôže rozbiť prípadné hrudky v kréme.
Uvarený krém necháme vychladnúť.
Lístkové cesto
Rúru rozohrejte na 200°C
Lístkové cesto rozrolujeme a rozrežeme ho na polovicu. Toto si pokojne odmerajte klasickým centrimetrom.
Jednu časť cesta popicháme vidličkou, druhú necháme len tak.
Cesto prenesieme na plech na ktorý dáme papier na pečenie.
Keď je rúra rozohriata, pečieme 7 minút na hornom-dolnom ohreve.
Rastlinná šľahačka
Rastlinnú šľahačku vyšľaháme podľa inštrukcií na obale. Pridáme 5 kopcovitých lyžíc práškové cukru.
Keď je šľahačka hustá a tuhá, odložíme ju do chladničky, kým ju budeme opäť potrebovať.
Spájanie
Ideálne je spájať celý krémeš v rovnako veľkej nádobe ako je veľkosť lístkového cesta. Ja na to používam vyšší plech na pečenie s približne rovnakým rozmerom.
Na spodok plechu položíme prvý plát lístkové cesta, ten kotrý sme popichali vidličkou.
Na tento plát uložíme vanilkový krém. Vrstvu rovnomerne zahladíme.
Na vrstvu krému ide vrstva šľahačky. Opäť zahladíme.
Predposlednou vrstvou je druhý plát lístkového cesta.
Celý krémeš posypeme poslednou kopcovitou lyžicou práškového cukru. Pred prvým podávaním je dobré ešte kremeš zachladiť, ideálne cez noc.
Ak práve krémeš nepodávme, odložíme ho do chladničky, najmä kvôli rastlinnej šľahačke, ktorá by mohla príliš zmäknúť.