Dnešný recept sú cestoviny s arašidovou omáčkou na taký ázijský spôsob. Sú to nudle s omáčkou z arašidového masla.
K tomuto receptu ma inšpirovala šou, ktorú som videla na Netflixe. Celá šou je vlastne o ázijskej kuchyni. Ako je každý štát iný. Ako sa počas histórie navzájom ovplyvňovali. A aj tak tomu všetkému hovoríme ázijská kuchyňa. Asi trošku nefér od nás. Aj preto som recept nepomenovala ako ázijské cestoviny 😀
Tieto cestoviny sú super ako rýchly obed. Veľmi jednoduché. Potrebujete pomerne málo surovín a príslušentsva.
Tak poďme na recept. 🙂
Ázijské chute
Tu vám vysvetlím, prečo je to recept na ázijský spôsob.
Vo svete kuchyne varenia a pečenia, sú dôelžité 4 chute.
V svezovej kuchyni sa často nevyužívajú všetky 4. No v áziji je to absolútny základ. Bez týchto chutí recept nie je recptom. A jedlo niej e jedlom.
Presne preto, tento recept vo mne evokuje áziu. Pretože obsahuje všetko. Všetky 4 chute.
Suroviny ktoré budeme potrebovať
Priznávam, je to trošku náročnejší recept na suroviny. Ak doma nevaríte veľa, asi nebudete mať všetko doma.
Jednoducho sa však suroviny dajú zohnať v ochodoch so zahraničnými potravinami. Dokonca aj v Tescu v sekcii so svetovými potravinami. Všetko by ste tam mali zohnať bez problémov.
Sriracha omáčka
Sriracha (čítaj : siráča ) je pikantná omáčka ktorá sa používa v ázijskej kuchyni.
Vyrába sa z čili papričiek, octu, cesnaku, cukru a soli. Pre mňa je sama o sebe veľmi pikantná, no pre vás byť nemusí.
Sójová omáčka
Sójovú omáčku poznáme na Slovensku asi všetci. Ja sa snažím používať takú, ktorá má znížený obsah soli. Často sa mi totiž stáva, že sa zabudnem a jedo posolím. A potom je to jedna slaná katastrofa. Takže vždy uprednostním tú s nižším obsahom soli.
Cestoviny
Ideálne „cestoviny“ na tento recept sú udon rezance. Pravdepodobne ich doma mať nebudete, no dajú sa zohnať. Napríklad v tom Tescu.
Dajú sa však použiť aj špagety. Aj tieto fotky boli robené s celozrnnými špagetami. A vôbec sa za to nehanbím.
Boli podľa mňa super a keď doma nič iné nemáte, spotrebujte čo máte 🙂
Arašidové maslo
Kvalitné arašidové maslo. Ideálne 100% arašidové maslo. Môže byť jemné, aj chrumkavé.
Dôležité je použiť maslo ktoré nie je „americké“. Americkým myslím také, ktoré vidíte v telke že si natierajú na sendvič. Plné cukru a všakovakých prísad. S takým maslom variť nechcete. My takéto doma nepoužívame vôbec.
Odporúčam vám teda maslo z nejakého fitness obchodu.
Ja kupujem jemné maslo cez Gymbeam. Chutí nám, cena je super a sú to len arašidy. Majú chrumkavé a jemné maslo. Prikladám vám link, ak by ste ho chceli vyskúšať. Gymbeam arašidové maslo
Nakoniec prikladám ako obvykle, inšpiráciu na ďalšie jedlá.
Ak však zoženiete všetky suroviny, určite vyskúšajte tieto cestoviny s arašidovou omáčkou. A dajte vedieť, či chutili 🙂
Ďalšie recepty na hlavné jedlá z blogu
Cestoviny s arašidovou omáčkou
Ingrediencie
- 150 G nudlí špagety sú skvelá náhrada
- soľ na uvarenie cestovín
- sezam
Omáčka
- 4 PL arašidového masla kopcovito
- 1 PL srirache
- 2 PL trstinového cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 PL sezamového oleja
- 6 PL vody
- arašidy nasekané na drobno
Postup
- Cestoviny uvaríme podľa inštrukcií na obale v slanej vode s olejom.
Omáčka
- Do misky vložíme arašidové maslo a vodu. Rozmiešame na tekutejšiu kašu. Ak je vaše maslo veľmi tuhé, vložte ho na pár sekúnd do mikrovlnky.
- Pridáme ostatné suroviny a premiešame.
- Keď sú cestoviny uvarené, precedíme ich cez sitko. Vložíme naspäť do hrnca a zalejeme omáčkou. Premiešame.
- Podávame so sezamom. Môžeme pridať tofu, čili alebo nakrájanú jarnú cibuľku
2 komentáre
[…] kľúčové. Používame ho nie len do sladkých, ale aj do slaných receptov. Na blogu mám aj cestoviny s arašidovou omáčkou. Pridávam vám odkaz, ak by ste dostali chuť. Na Slovensku nie je arašidové maslo úplne […]
[…] maslo z fitness obchodov je univerzálne. Môžete do použiť do sladkých sušienok. Ale aj do cestovín s arašidovou omáčkou. Pokojne si nájdite to svoje […]