Tento recept na výborný domáci jahodový sirup sa bude hodiť celé leto! Najmä, ak sa chystáte pripravovať jahodový džem! Prečo? Pretože použijeme macerát z jahôd. No a teda získate džem aj sirup z tých istých jahôd! Náhoda? Nemyslím si 🙂
Čo je macerovanie
Krátky slovník slovenského jazyka hovorí:
macerácia -ie ž. uvoľňovanie rastlinných al. živočíšnych buniek z tkanív máčaním: m. pokožky; |
Tento recept má svoj základ v recepte na jahodový džem, kde sú jahody macerované. To je proces, kedy sú jahody pocukrované a pustia šťavu. Následne nám ostane krásne tuhá jahodvá šťava, ktorá by džem zriedila, no nám sa hodí. Jahody ktoré sme macerovali použijeme do dezertov, alebo na prípravu džemu. Všetko spotrebujeme a nič nevyjde navnivoč. Presne, ako to robili aj naše babičky.
Samozrejme, sirup budeme ešte variť a dochucovať, ale väčšina práce sa spraví sama v chladničke.
Ja som si ani neuvedomila, že macerovanie, aj keď nie až v takejto podobe sme robili od mala. Keď sme v obchode kúpili kyslé jahody, naprjv sme ich umyly a očistili a následne pocukrovali. A nejakú chvíľu počkali. A hneď boli jahody lepšie! A šťavňatejšie 🙂
Je to veľmi jednoduchý recept, ktorý zvládne naozaj každý.
Nám sirup v chladničke vydržal týždeň. Bol v uzavretej sklenenej nádobe a chutil stále rovnako. Je pomerne dosť koncentrovaný, takže ho stáči celkom málo.
Ak máte záujem o sirup viac ako z obchodu, stačí precediť cez husté sitko. Ak vám nevadia malinké kúsky jahôd, alebo ich semienka, pokojne môžete mať aj túto prírodnú verziu. Sirup ako taký nie je obotahený o žiaden cukor. Pre proces macerovania však cukor potrebujeme.
Oplatí sa čakať na sirup?
Povedzme si úprimne. Macerovať sa jahody budú 48 hodín. Dlhá doba? Môže sa zdať. Ale ten výsledok jednoznačne stojí za to.
Veď povedzme si prečo.
Domáci jahodový sirup a jeho výhody:
- málo cukru
- žiadne pridané farbivá
- žiadne pridané konzervačné látky
- vhodný aj pre deti
- bez zahusťovadiel
- vegan
- hustý sirup a teda ho stačí málo
Domáci jahodvý sirup
Ingrediencie
- 2500 G jahôd
- 500 G cukru biely, hnedý, trstinový
- 1 citrón
Postup
- Jahody umyjeme, očistíme a odstopkujeme.
- Nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misky, kde sa zmestia všetky.
- Následne ich posypeme cukrom a všetko poriadne premiešame.
- Jahody takto vložíme do chladničky na 48 hodín macerovať.
- Po 48ich hodinách jahody vyberieme a šťavu, ktorú jahody pustili prelejeme do hrnca. S jahodami pokračujeme v príprave džemu.
- Do hrnca so šťavou vytlačíme šťavu z jedného citróna. Takto šťavu varíme na miernom plameni asi 15 minút.
- Sirup môžete ochutnávať a ak sa vám zdá málo sladký (nám bol akurát) prípadne ešte docukriť. Sirup nechajte vychladnúť v hrnci.
- Vychladený sirup sirup prelejeme (aj precedíme) do sklenej fľačky ktorú následnej uchovávame v chladničke. Sirup vydrží v chladničke pokojne aj 2 týždne.
1 comment
[…] aj bez použitia extra prísad. Nakoľko však budeme odoberať jahodovú šťavu na tento domáci jahodový sirup, odporúčam pridať Gelfix. Takéto macerovanie zväčša prebieha v spolupráci s alkoholom. […]