Parené buchty sú jeden z mojich najobľúbenejších receptov z detstva! Každé leto u babičky. Marhuľový džem. A veľmi veľa parených buchiet!
Dnes si teda pripravíme takýto nostalgický recept, ktorý stále má svoje čaro.
Parené buchty, či buchty na pare?
Ak mám byť úprimná, my ich voláme buchty na pare.
Snažím sa volať ich inak. Slovensky. Ako parené buchty. Avšam nejde mi to celkom.
Neviem presne, odkiaľ tento rozdiel pochádza. Tak či tak viem, že buchty nie sú úplne naše. Akoľkovek to budeme popierať. Parené buchty sú nemecký zázrak.
Dampfnudel je pečivo z bielej múky. Podáva sa najčastejšie na sladko, ale niekedy aj na slano.
Možno ich poznáte z horských chát. Parená buchta sa často ponúka v Rakúsku či Nemecku na horách. Je sýta, výborná a zahreje. Vôbec sa im preto nečudujem.
Ako na kysnuté cesto?
Perené buchty sú z kysnutého cesta. Novinka? Nemyslím si.
To, ak je pripravené správne dokáže úplné zázraky. Viete vôbec, koľko slovenských (či poslovenčených) receptov je z kysnutého cesta? Skúste si v duchu spočítať! Prípadne mi napíšte komentár, koľko a aké ste narátali.
Ako som už písala, kysnuté cesto je jediná možnosť ako si pripraviť buchty. Vôbec sa ho nemusíte bať. Stačí pozorne čítať inštrukcie a postupovať podľa nich.
Všetko sa vám určite krásne podarí!
Moje ďalšie obľúbené recepty z kysnutého cesta sú napríklad.
Slivkový vegan kysnutý koláč alebo focaccia
2 rady na lepšie kysnuté cesto a teda lepšie buchty
1. Rýchloska.
Rýchlokyska je nádoba, ktorá sa používa pri kysnutí cesta. Je to nádoba ktorej hlavou výhodou je vrchnák. Misku tam nemusíte len prekyrť kuchynskou utierkou. Pekne ju zavriete jej vekom a cesto krásne vykysne.
Nie je nevyhnutná. pokojne použite akúkoľvek misku, ktorú viete zakryť. Avšak, je to veľký pomocník v kuchyni!
2. Teplé miestečko.
Cesto má kysnúť pri izbovej teplote. Tá však nemusí byť postačujúca. Náš rodinný trik, je dať misku s cestom pod perinu. Je tam väčšie teplo a cesto vykysne skôr. Ale na to si dávajte pozor! Aby ste nakoniec nespali s cestom v posteli!
Posýpky, polevy a náplne
Buchty môžete naplniť a nemusíte. Je to samozrejme na vás.
Ak ich chete naplniť, odporúčam hustý džem. prípadne, môžete použiť čokoládu. Tu odporúčam skôr čokoládový krém. Aj tabuľková čokoláda môže byť voľba, ale len ak budete jesť buchty teplé.
Ako polevu idem na klasiku. Maslo. Ja ako v egán používam vegánske maslo. Môžete použiť aj margarín, prípadne kokosový olej. Rastlinné mlieko zmiešané s kakaom je tiež alternatíva.
A samotné posýpky. Tu je moja klasika, granko. Avšak domáce granko, ktoré robí môj muž. Raz vám sem s jeho dovolením napíšem recept.
Používa sa aj mak, či škorica, alebo práškový cukor.
Kombinácií je nespočetne.
Jednoduché vegan parené buchty
Ingrediencie
- 450 G hladkej múky
- 10 G sušeného droždia
- 320 G rastlinného mlieka
- 30 G cukru
- džem na plnenie buchiet
- rastlinné maslo, kakao, mak, granko na posyp
Postup
- Mlieko zohrejte tak, aby bolo vlažné. V hrnci, alebo v mikrovlnke.
- Sušené droždie, mlieko a cukor vložte do jednej nádoby (rýchlokysky) a nechajte kvasiť 10 minút. Nádoba musí byť počas kvasienia dobre uzavretá.
- Následne pridajte múku a všetko premiešajte do hladkého cesta, ktoré sa bude odliepať od stien. Cesto zakryte a nechajte pri izbovej teplote kystnúť 2 hodiny.
- Po 2 hodinách cesto vyberieme z misy na pomúčenú dosku.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a ideálne na štvorec, alebo obdĺžnik. Následne cesto narežeme na štvroce asi 10x10cm.
- Do každého štvrocu dáme 1,5 PL džemu.
- Všetky 4 rohy cesta spojíme a vytvarujeme do buchty.
- Takto vytvarované buchty nechádme ešte podkysnúť 15 minút pod kuchynskou utierkou.
- Buchty môžete naparovať s naparovacím vejárom, alebo v parnom hrnci.
- Buchty naparujeme 7 minút. Podávame s roztopeným maslom, makom, grankom či kakaom.