Vegánsky vaječný likér bol pre mňa výzva. To sa priznám hneď na začiatku.
Minulý rok som totiž pripravila klasický vaječný likér. A tak si ešte pamätám jeho chuť. Vajíčka tam veľmi cítiť nebolo. Lebo alkohol samozrejme. Avšak nebola som si istá, či to predsa len nepridáva niečo na chuti.
Dnes vám môžem povedať, že vaječný likér bez vajec bude stále výborný! Rozdiel pocítite, ale nie až taký veľký. Môžete si teda užiť svoj vianočný nápoj aj vo vegan verzii.
Vaječný likér bez vajec a bez salka je vhodný nie len pre vegánov. Mnoho ľudí má intolerancie. No a presne preto bude tento domáci vaječný likér vhodný aj pre nich!
Ak hľadáte vaječný likér bez alkoholu, sklamem vás. Vegánom ostáva v kuchyni málo vecí, ale alkohol je jednou z nich.
Dám vám však jednoduchý tip. Nahraďte alkohol mliekom. Rastlinným mliekom.
Čo potrebujeme na vegánsky vaječný likér
Alkohol
V recepte nájdete brandy. To je tento rok nový rum. Aspoň pre nás doma. Rum už máme obkukaný. Je to klasika, to určite áno, ale vyskúšajte niečo nové!
Ak brandy nie je vaše pravé orechové, skúste iné. Vodka, whisky, whiskey, biely rum alebo kognac!
Rastlinná smotana
Moja najobľúbenejšia rastlinná smotana na slovensku bola táto sójová smotana na šľahanie.
Majú aj ryžovú verziu, ak máte alrgiu na sóju:
Má príjemnú chuť a dá sa z nej vyšľahať naozaj poriadna šľahačka! Používam ju ak v recepte na krémeš. Takže viem, o čom hovorím

Rastlinné mlieko
Rastlinných mliek je už našťastie na Slovensku mnoho. Ak môžete, uprednostnite menšie podniky. Lokálne, domáce značky. Poctivé a slovenské. Určite sa vám za to najmä teraz odvďačia.
Rastlinné mlieko dodá jemnú chuť a všetko pekne vyváži!
Použite kokosové, mandľové, lieskovcové či sójové. Všetko podľa preferencií.
Javorový sirup
Javorový sirup nie je práve zdravý. Veď je to stále sladký sirup z cukru. Ale používa sa lepšie, lebo je tekutý. Preto uprednostníme tento.
Ak nechcete, pokojne vynechajte. Môžete si tak pripraviť o niečo menej kalorickú pochúťku!
Škoricu a kakao
Škorica ide najmä do receptu ako takého. 1 čl tohto pokladu a hneď to dostane iný šmrnc!
Ale, škoricu alebo kakao použijeme ešte na posypanie. Posypeme nimi už likér naliaty v pohári. Vyzerá to o niečo lepšie a krásne chutí. Ja uprednosňujem kakao, no nebránim sa ani škorici.
Vanilkový extrakt
To už tak klasicky. Ja v mnohých receptoch používam vanilkový extrakt. Vyberajte kvalitné značky prosím. Prípadne si ho pripravte doma. Dá sa to úplne jednoducho. Raz vám na to určite napíšem recept 🙂
Dovtedy majte krásne sviatky!
Vegánsky vaječný likér
Ingrediencie
- 100 ML brandy alebo iný alkohol
- 300 ML rastlinnej smotany na šľahanie
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 125 ML rastlinného mlieka
- 50 ML javorového sirupu
- 1 ČL škorice
- kakao alebo škoricový cukor na posypanie
Postup
- Do vysokej nádoby vylyjeme všetky tekuté suroviny. Mixérom mixujeme tekutiny asi 3 minúty. Pridáme škoricu a mixujeme ďalšiu minútu. Šľahačka začne tuhnúť, všetky tekutiny sa spoja a likér bude hustejší.
- Po vymixovaní prelejte do sklenenej nádoby a uchovajte v chladničke do podávania.Vyberte asi 30 minút pred podávaním, keďže šľahačka v chladničke ztuhne.
- Podávajte v pohári podľa vlastného výberu, posypaný kakaom, alebo škoricovým cukrom.