Tak čo? Ste tím syrek alebo hrudka?
Po našom, je to syrek. Ale viem, že sa tomu hovorí aj hrudka. Veľmi to však závisí od regiónu z ktorého tento recept máte.
Veľkonočná hrudka/syrek je moje najobľúbenejšie veľkonočné jedlo!
Veľmi sa naň teším každú jednu Veľkú Noc 🙂
A čo to vlastne je?
Syrek je vlastne zrazenina mlieka a vajec.
Na dochutenie sa používa soľ, čierne korenie, prípadne iné bylinky alebo čerstvé rastlinky.
Príkladom je mladá žihľava, či bazalka.
Keď ma informácie neklamú, je to jedlo z východného slovenska. A žiadna iná oblasť ho nepripravuje.
Sladká hrudka?
Pre upresnenie musím povedať, že existujú dve verzie. Slaná, aj sladká. Ja som teraz hovorila len o tej slanej.
Ja som sladkú verziu ešte nikdy nejedla. Ani si to neviem predstaviť, no nikdy nehovor nikdy. Môžno budem robiť o rok už tú sladkú verziu!
U nás sa teda veľkonočná hrudka podáva slaná. Papá sa so všetkým, čo dávame „do košíčka“.
Šunkou, moravským mäskom, klobáskou, vajíčkom a cviklovým šalátom. Toto je veľkonočné menúčko, ktoré sa u nás ide vlastne celý deň. Papá sa, kým sa všetko neminie.
Niečo ako zemiakový šalát na Vianoce.
Dúfam, že vám bude hrudka či syrek chutiť. Určite ho vyskúšajte, ak tento recept nepoznáte.
A pod receptom sú odkazy na ďalšie články, ktoré by vás mohli zaujúmať.
Veľkonočný syrek / hrudka
Potrebujeme
- Hrniec aspoň 5 litrový
- Gáza, alebo utierka
Ingrediencie
- 1 L mlieka
- 10 vajec
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
Postup
- Do hrnca nalejeme mlieko, do ktorého rozbijeme všetky vajíčka.
- Pridáme soľ a čierne korenie.
- Všetky vajíčka rozmiešame (rozhabarkujeme) v mlieku.
- Túto zmes budeme variť na miernom plameni za stáleho miešania asi 30 minút.
- Po cca 30tich minútach sa začnú tvoriť hrudky v tekutine. To znamená, že je hrudka uvarená.
- Do veľkej misy vložíme gázu, prípadne utierku cez ktorú prelejeme hrudku. Zvyšná tekutina pretečie a v utierke nám ostane len samotná hrudka.
- Rohy utierky spojíme, aby hrudka v utierke vytvorila približne guľatý tvar. Rohy utierky spolu zviažeme, no medzi uzlík a hrudku vložíme varechu, aby sme následne mohli hrudku v utierke zavesiť a nechať odkvapkať.
- Po tom, čo hrudka ochladla a tekutina odkvapkala, su môžeme vybrať z gázy / utierky a podávať s chlebíkom, cviklou (repou), šunkou, klobáskou a pod.