Recept na jednoduché, krémové hráškové rizoto.
Hráškové rizoto môže byť výborná večera v akomkoľvek období. Keďže používame primárne mrazený hrášok, dá sa pripraviť počas celého roku. Môžeme ho však nahradiť aj čerstvým, ak k nemu máme prístup. Prípadne, je hlavná sezóna.
Mnoho vecí v tomto recepte sa dá nahradiť. Práve preto som vám spísala taký menší zoznam. To, čo je v recepte a čo na miesto toho môžete použiť.
A teda nemusíte ísť (zrejme) nič zháňať do obchodu. Snažila som sa pripraviť recept zo surovín, ktoré môžete mať doma.
Je to veľmi jednoduchý recept. Môžete použiť dvojitú dávku a tak si pripraviť toto hráškové rizoto aj na niekoľko dní dopredu.
Náhrady potravín do rizota
- Ryža
Ryžu na toto rizoto môžete použiť akúkoľvek.
Najlepšia ryža na rizoto je samozrejme tá, na to určená. Avašak, aj klasická guľatozrnná či dlhozrnná ryža bude fungovať. - Vývar
Vývar môžete použiť akýkoľvek. Napríklad, ak ste varili cez víkend polievku, použite ten. Prípadne, ak máte zeleninu ktorú potrebujete spotrebovať, pripravte zeleninový vývar a použite ten.
Ak nemáte možnosť, alebo neviete ako pripraviť takýto vývar, použite bujón.
Kúpiť sa dá klasický bujón v kockách. No na výber máte už aj hustý vývar v skleničkách. - Šalotka
Šalotka je vždy najlepšou voľbou do rizota.
Ak však doma nemáte šalotku, použite cibuľu. Bielu, prípadne červenú. - Mleté biele korenie
Nie každý má doma toto korenie. Ak ho nemáte ani vy, pokojne použite čierne mleté korenie v rovnakom množstve.
Je to mierne iná chuť, no postačí. - Parmezán
Parmezán je tiež jedna z vecí, ktorú nemá aktuálne každý doma.
Dá sa pekne nahradiť syrom Grana Padano, alebo vynechať úplne.
Dodá však spolu s maslom krémovejšiu chuť.
Ďalšie recepty na hlavné jedlá:
Quiche s karamelizovanou cibuľou
Výborný francúzsky slaný koláč kiš s karamelizovanou cibuľou a cheddar syrom.
Pozri recept Domáce ravioli
Ak chcete začať s prípravou domácich cestovín, toto je skvelý recept na ravioli pre začiatočníkov.
Pozri recept Plnené bravčové karé – roláda
Roláda z bravčového karé plnená syrovo – špenátovou plnkou. Mňam!
Pozri receptPikantné hráškové rizoto
Krémové rizoto s hráškom a čili
Porcií: 2
Ingrediencie
- 3 PL oleja
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 G ryže
- 700 ML vývaru
- 200 G mrazeného hrášku
- 50 G masla
- 1 ČL mleté biele korenie
- 1 ČL tymián
- čili
- parmezán
Postup
- Pripravíme si vývar. Necháme ho zohrievať na miernom plameni.
- Na drobno nakrájame cibuľu a cesnak.
- V panvici rozpálime olej. Pridáme cibuľu a oprážime do sklovita. Pridáme cesnak a popražíme ešte minútku.
- Pridáme ryžu, ktorú opražíme na vysokom plameni do sklovita.
- Následne plameň stíšime a pridáme 1 naberačku vývaru. Rizoto zasyčí a vývar sa bude rýchlo odparovať.
- Rizoto budeme miešať, kým sa neodparí vývar. Následne pridáme ďalšiu naberačku vývaru. S použitím poslednej naberačky vývaru pridáme mleté korenie, tymián, čili a hrášok.
- Všetko premiešame a odstavíme.
- Primiešame maslo a zaprcujeme do rizota.
- Pred podávaním posypeme nastrúhaným parmezánom.