Recept na quiche s karamelizovanou cibuľou?
Quiche alebo po slovensky kiš, je francúzsky slaný koláč. Pochádza z oblasti Lorraine a presne podľa tento oblasti je pomenový jeho najznámejší druh.
Quiche Lorraine
Ten okrem klasických surovín akými sú krehké cesto, mlieko, či vajcia obsahuje aj slaninu.
My si však dnes povieme o inom.
O cibuľovom. Mhm, cibuľový slaný koláč ktorý je super ako hlavné jedlo k šalátu, alebo kľudne aj na raňajky. Dá sa jesť studený (čo ja osobne preferujem), alebo zohriaty v rúre.
Tento náš cibuľový quiche je vlastne pomerne sladký, aspoň tá jeho cibuľová zložka. Vývaženie chutí a teda slanosť prináša syr cheddar, ktorý je v tomto koláči tiež.
Znie to zvláštne? Asi áno. Kto by chcel jesť cibuľový koláč, že?
Nebojte sa, vyskúšate recept na cibuľový quiche a ľutovať určite nebudete.
Závan jari
Povedala som si, že sem dám tento recept niekedy pred Veľkou Nocou, kedy možno budete chcieť skúsiť niečo nové. Niečo jarné a aj zahraničné.
Takže ak by ste chceli vyskúšať recept na tento quiche, celý jeho postup je spísaný nižžšie.
Kto by si nepamätal, na blog som už písala aj recept na mini – quiche s paradajkami.
Quiche s karamelizovanou cibuľou
Ingrediencie
Suroviny na korpus
- 220 G hladkej múky
- 150 G masla
- 1 vajce potrebujeme len žĺtok
- soľ
- 6 PL vody
Suroviny na náplň
- 1 KG červenej cibule
- 3/4 HR mlieka
- 3 L vajcia
- 200 G syru cheddar
- 2 PL balsamica
- štipka muškátového oriešku
- štipka soli
- štipka mletého čierneho korenia
- maslo
- 5 PL trstinového cukru
Postup
Cesto na quiche
- Maslo nakrájané na kocky, pridáme k múke a spolu vytvoríme hmotu pripomínajúcu "mokrý piesok"
- Pridáme vajíčko a soľ a 6 PL studenej vody a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie. Dáme do chladničky na 20 minút.
- Následne cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do o niečo väčšieho kruhu ako je naša forma na pečenie. Cesto by malo byť hrubé asi 0,5 cm. Formu nie je potrebné nijak vymazať.
- Krehké cesto na quiche pečiem asi 15 minút v rúre rozohriatej na 180° Celzia.
Náplň
- V hlbokej panvici roztopíme maslo. Dáme naň na tenko nakrájané pásiky cibule, ktorú posolíme a opekáme do mäkka a sklovita.
- Na cibuľu nasypeme asi 5 PL trstinového cukru, ďalej pečieme, asi 40 minút na miernom plameni do jej úplneho zmäknutia a zkaramelizovania.
- K cibuli pridáme balsamico a varíme ešte 5 minút. Stiahneme z plameňa.
- Na vychladené krehké cesto nášho quichu nasypeme polovicu syru, ktorý si nastrúhame.
- Na syr dám vrstvu cibule z panvice.
- Tú zalejeme mliečnou zmesou: v miske zmiešame mlieko, vajíčka, soľ, čierne korenia muškátový oriešok.
- Pečieme pri 175°C 30-35 minút.
Ak ste sa dostali až sem, som nesmierne rada!
Ak chcete vedieť novinky z blogu, dostývať extra tipy, alebo vidieť čo sa chystá na blog, môžete sa pozrieť na Instagram, Facebook blogu.
Tiež sa môžete prihlásiť na odber noviniek.
Prihláste sa na odber noviniek z blogu Varenápečená