Zemiakové gnocchi aké ste ešte nevideli!
Určite raz pripravím aj klasické zemiakové gnocchi, alebo teda ňoky.
No na teraz som sa rozhodla pripraviť pre vás trošku inšpirácie. Použila som na ne fialové zemiaky.
Dá sa z nich spraviť mnoho rôznych receptov, ale ja som sa rozhodla skúsiť najprv tradičný recept na zemiakové gnocchi. A pridať extra omáčku.
Pravé talianske gnocchi
Gnocchi pochádzajú z Talianska. Poznáme ich už od čias Rímskej Ríše.
Kedysi boli pripravované zo semolínovej múky. Bola to zmes múky a vajíčka. Podobne ako cestoviny, ktoré už nájdete na blogu.
To, že sa teraz pripravujú zo zemiakov, je vlastne nové.
Takýto spôsov poznáme zo 16. storočia. Samozrejme, stále je to recept, ktorý pochádza z Talianska. No aktuálne je už rozšírený po celom svete.
Aj keď u nás sú ňoky vlastne príloha, v Taliansku ich považujú za pastu.
Pojem pasta prekladáme ako cestoviny. Lenže v tomto prípade ide o produkt (pastu) vytvorený z cesta z múky, vajec a soli.
Komplikovaná história, ale recept bude jednoduchší 🙂
Fialové zemiaky?
Na takéto domáce gnocchi je dôležité vybrať správne zemiaky!
Najvhodnejšie sú zemiaky s vysokým obsahom škrobu. Čiže keď ich nastrúhame, pustia menej vody. Následne budeme musieť pridať menej múky do výsledného cesta.
To celé v konečnom dôsledku znamená chutnejšie gnocchi. Menej múčne a viac nadýchané.
Toto nie je žiadna reklama! Ale ak by vás to zaujímalo, tieto fialové zemiaky sa dajú kúpiť v Tescu. Majú ich balené po 1 kg ako ich Finest. A sú len o niečo drahšie ako klasické zemiaky. Stoja 90 centov za kilogram.
Skúsila som len tieto, ale môžem odporučiť 🙂
Odkaz na fialové zemiaky nájdete tu.
Hríbová omáčka zo sušených hríbov
Tu som uvažovala, či vám to dá ako samostatný recept, alebo spolu.
No pripravila som to spolu, tak to tak dám aj sem 🙂
Táto hríbová omáčka je rýchly recept, ktorý pripravíte za pár minút. Okrem ňokov sa hodí napríklad k cestovinám, alebo mäsu.
Nedávno som si uvedomila, že omáčky ako také, sú mi veľmi cudzie.
Nebola som si nimi istá a ich príprava mi prišla komplikovaná. Avšak, rozhodla som sa zmeniť to. Veď existuje tak veľa druhov a všetky sú tak dobré!
Vo všeobecnosti mám omáčky veľmi rada a sú skvelým doplnkom k cestovinám alebo mäsku. No keďže ich neviem pripraviť, nejem ich.
Priznám sa, že túto omáčku som stvorila len tak náhodne.
Niekedy je totiž dôležité len nasledovať svoje chute a kombinovať po pamäti. Tým myslím, spájanie ingrediencií, ktoré ste už niekedy spolu jedli a chutili.
Napríklad ako keď máte radi chlebík s jarnou cibuľkou. A tiež máte radi chlebík s bryndzovou nátierkou. Tak to spojíte a máte chlebík s bryndzovou nátierkou a jarnou cibuľkou.
Tak takto nejak spájam chute ja. A presne takto vznikla aj táto hubová omáčka zo sušených hríbov.
Väčšinu surovín by ste mali mať doma. Niečo však možno treba dokúpiť. To by bola smotana na varenie a sušené hríby.
Ja osobne mám sušené hríby ktoré si nazbieram každý rok. No tie z obchodu budú rovnako dobré.
Akékoľkvek sušené hríby zoženiete, budú v tomto recepte fungovať. Dajú sa kúpiť sušené zmesi, alebo aj samotné dubáky. Tak si teda nejaké zaobstarajte a môžeme sa do toho pustiť!
Vlastne! Pred tým, ako začnete si prosím prečítajte TIP na konci receptu. Je to také odporúčanie čo so sušenými hríbami.
No a teraz sa do toho môžete pustiť!



Gnocchi s hríbovou omáčkou
Ingrediencie
Gnocchi
- 1 KG fialových zemiakov
- 300 G hladkej múky
- 2 celé vajíčka
- štipka soli
Hríbová omáčka
- 2 PL oleja
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 PL mletej červenej papriky
- 2 ČL soli
- 1/2 ČL drveného kmínu
- štipka čierneho mletého korenia
- 2 HR vody
- 360 ml smotany na varenie
- 4 PL hladkej múky
- stonka tymiánu
- 150 G sušených hríbov
Postup
Zemiakové gnocchi
- Zemiaky ideálne deň vopred uvaríme v šupke do polomäkka.
- Keď vychladnú, prípadne o deň neskôr zemiaky ošúpeme zo šupky.
- Nastrúhame na drobno na strúhadle a pridáme ostatné suroviny.
- Vypracujeme hladké, mierne lepivé cesto. Nepridávame ďalšiu múku, aby neboli gnocchi nakoniec príliš tuhé.
- Z vypracovaného cesta si odoberieme polovicu, ktorú rukami vyformujeme do valčeka. Ten následne šúľame do menšieho / tenšieho valčeka. Jeho priemer by mal byť asi 1 cm.
- Z valčeka odkrojíme gnocch široký asi 2 cm.
- Ak chcete mať gnocchi s vrúbkami, prejdete nimi po zadnej strane vidličky. Tá na nich vytvorí priehlbinky. Nie je to však nevyhnutné.
- Gnocchi následne varíme vo vriacej, osolenej vode, kým vyplávajú na povrch. Potom povaríme ešte 5 minút a vyberieme z vody.
- Podávame s omáčkou z receptu
Hríbová omáčka
- Príprava sušených hríbov je ako TIP na konci receptu
- Na panvicu nalejeme olej, ktorý necháme zohriať.
- Pridáme pretlačený strúčik cesnaku, papriku, soľ, drvený kmín a čierne korenie.
- Po tom, čo sa zmes korenia trochu opražíme, pridáme vodu a sušené hríby. Miešame.
- Keď sa odparí asi polovica vody, pridáme smotanu a pokračujeme v miešaní.
- Omáčka začne hustnúť a vtedy pridáme múku. Múku musíme poriadne vymiešať, aby sa nevytvorili hrudky.
- Vložíme stonku tymiánu a povaríme posledné 3 minúty.
- Odstavíme a podávame s cestovinami, alebo gnocchmi, či mäsom.