Go Back

Gnocchi s hríbovou omáčkou

Fialové gnocchi so smotanovou omáčkou
Príprava35 mins
Varenie/Pečenie7 mins
Príprava omáčky35 mins
Spolu1 hr 17 mins
Chod: Hlavné jedlá, Prílohy
Kuchyňa: Talianska
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 4
Author: Simona

Ingrediencie

Gnocchi

  • 1 KG fialových zemiakov
  • 300 G hladkej múky
  • 2 celé vajíčka
  • štipka soli

Hríbová omáčka

  • 2 PL oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 PL mletej červenej papriky
  • 2 ČL soli
  • 1/2 ČL drveného kmínu
  • štipka čierneho mletého korenia
  • 2 HR vody
  • 360 ml smotany na varenie
  • 4 PL hladkej múky
  • stonka tymiánu
  • 150 G sušených hríbov

Postup

Zemiakové gnocchi

  • Zemiaky ideálne deň vopred uvaríme v šupke do polomäkka.
  • Keď vychladnú, prípadne o deň neskôr zemiaky ošúpeme zo šupky.
  • Nastrúhame na drobno na strúhadle a pridáme ostatné suroviny.
  • Vypracujeme hladké, mierne lepivé cesto. Nepridávame ďalšiu múku, aby neboli gnocchi nakoniec príliš tuhé.
  • Z vypracovaného cesta si odoberieme polovicu, ktorú rukami vyformujeme do valčeka. Ten následne šúľame do menšieho / tenšieho valčeka. Jeho priemer by mal byť asi 1 cm.
  • Z valčeka odkrojíme gnocch široký asi 2 cm.
  • Ak chcete mať gnocchi s vrúbkami, prejdete nimi po zadnej strane vidličky. Tá na nich vytvorí priehlbinky. Nie je to však nevyhnutné.
  • Gnocchi následne varíme vo vriacej, osolenej vode, kým vyplávajú na povrch. Potom povaríme ešte 5 minút a vyberieme z vody.
  • Podávame s omáčkou z receptu

Hríbová omáčka

  • Príprava sušených hríbov je ako TIP na konci receptu
  • Na panvicu nalejeme olej, ktorý necháme zohriať.
  • Pridáme pretlačený strúčik cesnaku, papriku, soľ, drvený kmín a čierne korenie.
  • Po tom, čo sa zmes korenia trochu opražíme, pridáme vodu a sušené hríby. Miešame.
  • Keď sa odparí asi polovica vody, pridáme smotanu a pokračujeme v miešaní.
  • Omáčka začne hustnúť a vtedy pridáme múku. Múku musíme poriadne vymiešať, aby sa nevytvorili hrudky.
  • Vložíme stonku tymiánu a povaríme posledné 3 minúty.
  • Odstavíme a podávame s cestovinami, alebo gnocchmi, či mäsom.

Poznámky

Príprava sušených hríbov: 
Či už máte sušené hríby "domáce",  alebo z obchodu, nevynechajte tento krok. 
Hríby aspoň 20 minút pred varením vložte do misky a namočte do studenej vody. Hríby budú púšťať farbu a tú mi v omáčke nechceme. Vodu vymieňajte asi každých 5 minút.