Tento súboj makových šúľancov som robila prenedávnom (ako ste možno videli na Instagrame) a dopadol nad moje očakávania!
Vo svojom receptáriku som veľmi dlho mala recept na makové šúľance od Fitclanu ( odkaz na recept ) ktorý som robila pre svojho vtedy ešte frajera a veľmi si pochutil. Neviem, či nejaký faktor zohrával aj fakt, že sú tieto makové šúľance nutrične fakt bomba, alebo mu len chutili.
Ja som teraz chcela skúsiť iný recept, tak som po nie veľmi dlhom googlení prišla ku krupicovým šúľancom. Akože, veľká zmena v mojom živote boli tieto šúľance!
Na 3 porcie krupicových makových šúľancov budeme potrebovať:
500 ml mlieka
300 g polohrubej múky
60 g krupice
1 vajíčko
Z mlieka a krupice uvaríme krupicu. Keď je krupica hotová, buď počkáme kým vychladne, chladíme ju za stáleho miešania, alebo môžeme hrniec ponoriť so studeného kúpeľa*.
Po vychaladnutí krupice primiešame vajíčko a múku. Ja som použila asi 280g múky a zvyšok som potrebovala na prácu s cestom. Keď sa všetky suroviny spojili do cesta, cesto som z hrnca vyklopila na pomúčenú dosku, kde som z cesta vytvorila valček. Ten som rozdelila na 4 časti a z každej, vytvorila samostatný valček.
Ak sa Vám s cestom pracuje zle, kľudne si ho prezežte na polovicu a pracujte s menšou časťou. Ja som valček zenšila na hrúbku asi malíčka, ale to taktiež, možete robiť každý podľa svojho gusta. Cesto je veľmi lepivé a je dôležité aby doska na ktorej pracujete bola stále pomúčená a tiež sa vám bude lepšie pracovať, keď budete mať pomúčené aj ruky. Nemusíte sa báť, šúľance nebudú chutiť múčne.
Postup a extra tipy
Medzitým, si môžeme dať zohriať osolenú vodu, aby sme mohli šúľance uvariť. Dôležité je vedieť, koľko šúľancov sa nám tam asi zmestí, aby sa zbytočne nelepili o seba a tiež, dať tam dosť vody, aby sa nelepili ani na dno hrnca. Ak sa na dno hrnca nalepia, nič sa nedeje, ale je lepšie tomu predísť. Takže pre zrhnutie, do široké hrnca si nalejeme osolenú vodu do výšky aspoň štandarnej šálky (12 cm). Keď voda vrie, ponoríme časť šúľancov. Ja som to robila tak s 20-timi kúskami naraz.
Šúľance sú hotové vtedy, keď samé vyplávajú na povrch. To trvá do jednej minúty.
Makové šúľance dochutíme rozopeným maslom, pomletým makom, práškovým cukrom alebo nasekanými orieškami. Určite sa dá použiť aj kokos, alebo iné lakocinky, ale keď chceme makové šúľance, použijeme koooopec maku.
Aby bol tento súboj „právoplatný“, spravila som obe verzie šúľancov naraz a spravili sme test chutí. Všetky suroviny boli použité rovnako ako v receptoch a na dochutenie bolo použité roztopené maslo a mak s cukrom.
Recept na šúľance od Fitclanu bol spomenutý vyššie a stačí, keď urobíte všetko ako v postupe.
Napriek mojej snahe odporučiť Vám tú zdravšiu variantu, to asi neurobím. Nebudem Vám predsa klamať. Mne osobne, chutila o dosť viac verzia krupicových makových šúľancov. Boli vláčnejšie, mäkšie a ich chuť viac pripomínala šúľance z detstva.
Toto sú už tie nevíťazné šúľance.
Makové šúľance
Ingrediencie
- 500 ml mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 60 g krupice
- 1 vajíčko
Postup
- Z mlieka a krupice uvaríme krupicu podľa návodu.
- Keď je krupica hotová, buď počkáme kým vychladne, chladíme ju za stáleho miešania, alebo môžeme hrniec ponoriť so studeného kúpeľa*.
- Po vychaladnutí krupice primiešame vajíčko a múku. Ja som použila asi 280g múky a zvyšok som potrebovala na prácu s cestom. Keď sa všetky suroviny spojili do cesta, cesto som z hrnca vyklopila na pomúčenú dosku, kde som z cesta vytvorila valček. Ten som rozdelila na 4 časti a z každej, vytvorila samostatný valček.
- Ak sa Vám s cestom pracuje zle, kľudne si ho prezežte na polovicu a pracujte s menšou časťou. Ja som valček zenšila na hrúbku asi malíčka, ale to taktiež, možete robiť každý podľa svojho gusta. Cesto je veľmi lepivé a je dôležité aby doska na ktorej pracujete bola stále pomúčená a tiež sa vám bude lepšie pracovať, keď budete mať pomúčené aj ruky.
- Medzitým, si môžeme dať zohriať osolenú vodu, aby sme mohli šúľance uvariť. Do široké hrnca si nalejeme osolenú vodu do výšky aspoň 12 cm. Keď voda vrie, ponoríme časť šúľancov. Ja som to robila tak s 20-timi kúskami naraz.
- Šúľance sú hotové vtedy, keď samé vyplávajú na povrch. To trvá do jednej minúty.
- Makové šúľance dochutíme rozopeným maslom, pomletým makom, práškovým cukrom alebo nasekanými orieškami. Určite sa dá použiť aj kokos, alebo iné lakocinky, ale keď chceme makové šúľance, použijeme koooopec maku.
Ak však, z akýchkoľvek dôvodov preferujete zdravšiu verziu, určite odporúčam už spomínaný recept od Fitclanu. Budete sa zalizovať tak, či tak!
Dobrú chuť!
* studený kúpeľ = miesto, kde je studená voda a to buď nejaký väčší hrniec, alebo umývadlo napustené vodou