Dnes si povieme o dvoch receptoch na síce rôzne, ale svojím spôsobom veľmi svieže letné šaláty.
Neviem, či to máte rovnako ako ja, ale chute v lete mám úplne iné ako v zime. Teraz sa mi žiada veľa ovocia a zeleniny, niečo ľahké, farebné, svieže a aj pomerne ľahké na prípravu.
Veď komu by sa už v týchto horúčavách chcelo ešte stáť hodinu denne pri sporáku. (Akože mne sa chce, ale frflem na to aj tak 😀 )
No a presne tieto dva recepty sú vynikajúce v tom, že ich príprava je pomerne krátka, chuť vynikajúca a vyzerajú ako inak, mňamózne!
Tiež by som rada touto sériou receptov o letných šalátoch vyvrátila nejaké predskudky ktoré ľudia často voči šalátom majú. Či už sú to ženy ktoré majú pocit, že na to, aby papali zdravý šalát musí obsahovať len zelené listy, alebo potom názory mužov ktoré sú častokrát zásadne proti šalátom len tak z princípu, že je to potrava pre zajace.
Veľmi vám odporúčam ochutnať aspoň jeden šalát z tejto mojej pripravovanej série. Snáď zmeníte názor a šaláty sa stanú súčasťou vašich jedálničkov.
Prvým dnešným receptom zo série Svieže letné šaláty bude libanonská kyslastá pochúťka
Tabbouleh [tabúle] šalát
Tento šalát som úplne prvýkrát mala v Egypte pred asi 2 rokmi na odporúčanie mojej kolegyne ktorá ho zase poznala z Dubaja. Odvtedy mávam tento šalát vždy keď ho vidím v menu, pretože sa na ňom nedá asi nič pokaziť, takže je to taká istota.
Jeho verzií je viacero. Klasická libanonská, turecká ale aj tá spomínaná egyptská či marocká. Ja preferujem tú klasickú verziu, s nejakou tou mojou obmenou, na ktorú recept nájdete nižšie.
Na prípravu šalátu Tabbouleh budeme potrebovať:
50g bulguru
100g petržlenových listov
350g paradajok
25g zväzok jarnej cibuľky
20 ml olivového oleja
šťavu z dvoch citrónov, asi 45 ml
2g soli
0,5g čierneho korenia
Príprava tohto šalátu už nemohla byť jednoduchšia!
Na doske nakrájame petržlenové listy (ja ich krájam aj so stopkou, nech to chrúme) na drobne, tak isto nakrájame aj paradajky a cibuľku. Všetky dáme spolu do misky, kde nasypeme (neuveraný) bulgur.
Našim cieľom je, aby namiesto toho, aby sme bulgur uvarili v obyčajnej vode, radšej nasal všetku tekutinu z ingrediencií ktoré budeme aj tak používať a dodajú mi výnimočnú chuť.
Na tieto už nakrájané suroviny nalejeme olej, šťavu z citróna a necháme vsiaknuť.
Všetky prísady v šaláte spolu poriadne premiešame a počkáme, kým sa tekutiny vpijú do bulguru. To trvá cca 30 minút.
Osobne mi najviac chutí tabbouleh vychladený a s pita chlebíkom, alebo toastom.
V zahraničí sa podáva ako príloha ktorú si medzi sebou ľudia sharujú, ale ja ho mám kľudne ako hlavné jedlo, nakoľko je nutrične veľmi vyvážený.
Bližšie nutričné hodnoty nájdete na konci článku.
Dnešným druhým šalátom bude
Studený cestovinový šalát
ktorý je na leto ako stvorený! Svoje miesto v sérií Svieže letné šaláty si zaslúžil pretože je najlepší podavaný za studena, je ľahko variovateľný a opäť jednoduchý na prípravu. Predtým ako dáte variť cestoviny si prosím skontrolujte, či zvládenete spapať všetky porcie ktoré vzniknú pri uvedených gramážach. Ak si myslíte že nie, skúste tento šalát urobiť prvýkrát napríklad z polovičnej dávky a to tak, že zo všetkých surovín použijete len polovicu.
Na Studený cestovinový šalát budeme potrebovať:
250 g fusilli cestovín (dajú sa použiť rôzne, ja mám najradšej tieto)
330g kvalitného nízkotučného jogurtu
250g paradajok
350g uhoriek
100g sladkej kukurice alebo olív, ideálne aj aj 😉
soľ, čierne korenie, chilli prípadne tzatziky
jarná cibuľka
Postup
Opäť nič zložité. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale, premyjeme v studenej vode a vysypeme do misky. Pridáme celý jogurt zmiešaný so soľou, čiernym korením a chilli. Pridáme nakrájané paradajky, uhorky, olivy a kukuricu a poriadne premiešame. Dozdobiť môžeme jarnou cibuľkou.
Aj tento šalát mám najradšej z chladničky. Lebo aj to, že je studený, znamená že je svieži.
Dobrú chuť!
Nutričné hodnoty šalátov pri vyššie uvedených gramážach na jednu porciu:
Tabbouleh:
129 kalórií
26g sacharidov
6g vlákniny
5g bielkoviny
1g tuku
Studený cestovinový:
226 kalórií
6g tuku
31g sacharidov
1g vlákniny
9g bielkoviny
Viac fotiek nájdete na instagrame (tento obrázok ‚nametag‘ funguje tak, že si otvoríš Instagram, v ňom cameru, zosnímaš môj nametag a podržíš prst na obrazovke. Následne sa ti zobrazí možnosť pozrieť si profil )