Prečo sa víkendový brunch stal mojím obľúbeným?

vikendovy-brunch

Brunch nie je niečo, čo by sme mali každý víkend. To určite nie. Dokonca si dovolím povedať, že víkendový brunch máme máloktorý víkend. Ale teraz bol.

Od kedy je v Bratislave tak neznesiteľne teplo, nedokážem v noci spať. A keďže sa (podľa mňa) výrazne odchladzuje až nad ránom, chodievam spať okolo 5 ráno, aby som sa na posteli neroztopila. Z čoho teda vyplýva, že vstávam cca o 10-tej. A o 10.tej sa už zrejme neraňajkuje. Ale ešte ani neobeduje. Takže sa brunchuje! (Slovo brunch pochádza z angličtiny a predstavuje spojenie slov breakfast a lunch, teda raňajky a obed.)

Teraz si môžete povedať, že o akom víkendovom brunchi to hovorím, keď teda „brunchujem“ každý deň kvôli neskorému vstávaniu.

Pre mňa osobne je brunch brunchom najmä vtedy, keď si ho môžem vychutnať s niekým. Papať sama môžem kedykoľvek, ale pripraviť chutné a (dovolím si povedať) dobre vyzerajúce jedlo pre niekoho, na kom mi záleží je pre mňa to najkrajšie.

Čo má brunch obsahovať?

ranajky-v-posteli

Pravidlá brunchu ne-e-xis-tu-jú!
Je to ako s mnohými inými vecami v živote.
Bolo by super, keby to obsahovalo úplne že všetko, ale nútiť sa do toho nebudeme! No a keďže je to raňajko-obed, mali by sme si dopriať aj nejakú, na ráno ľahko stráviteľnú verziu obedu. Chápem totiž, že nie každému by na „raňajky“ chutil rezeň so zemiakovým šalátom (mne však veľmi!).

Čo odporúčam úplne najviac, je pripravovať jedlo z najčerstvejších surovín a teda najmä lokálnych a sezónnych produktov.
Brunch s melónom v zime by asi nedával taký zmysel – najmä pre chuťové poháriky – ako dáva teraz.

Náš víkendový brunch pozostával z klasiky, aj nových receptov.
V najbližších týždňoch sa pokúsim pripraviť recepty na všetky časti nášho víkendového brunchu, aby ste si presne takýto vedeli spraviť aj vy, aj keď už teraz som si istá, že veľkú časť z neho zvládnete aj bez mojich receptov.

Brunchin‘ po našom

Tak teda v tom našom bolo:

  • karfiolový stroganoff s ryžou
  • avokádové toasty s pošírovaným vajíčkom
  • rebarborový mriežkovaný koláč
  • toasty s arašidovým maslom a banánom
  • červený melón
  • čertvá pomarančová šťava
  • kávička

ranajkyvposteli

Nám dvom takéto popapaníčko úplne stačilo presne v tých porciách, ako sú nafotené a to aj napriek tomu, že som hodnú chvíľu strávila fotením. Neskôr, popri jedení sme si pustili poslednú sériu nášho – opäť – obľúbeného seriálu HIMYM a prešli si plány na víkend. Dôležité pre nás bolo mať zastúpenie všetkého. Ovocia, zeleniny, niečo kyslé, aj sladké. A to všetko sme mali.

A prečo sa teda víkendový brunch stal takým obľúbeným? Pretože nie je nič lepšie ako sa cez víkend zobudiť na obed a dať si peknučké a dobré jedlo s tým, koho máte najradšej. ❤

A vy? Mávate raňajky v posteli? Doprajete si oddych a špeciálny úvod do dňa? Dajte mi vedieť dole v komentári alebo na Instagrame! Majte krásny zvyšok víkendu 🙂

One Reply to “Prečo sa víkendový brunch stal mojím obľúbeným?”

  1. […] Príprava nátierky už našťastie nie je taká veda ako vyberanie správneho avokáda v obchode. Avokádo narežeme na polovicu, vyberieme kôstku a polievkovou lyžicou vydlabeme vnútro. To si nakrájame na menšie kocky, ktoré následne v miske popučíme vidličkou. Štipka soli a rozpučený strúčik cesnaku dodajú nátierke úplne inú chuť. Všetko premiešame a natrieme na toast. Toastový, alebo akýkoľvek iný chlieb si môžete krátko opiecť na panvici, aby bol chrumkavejší. Nátierku na toaste ešte okoreníme čiernym korením a podávame. Pre tých, ktorí ľúbia pikantné asi nemusím nijak extra písať, že čili sa do tejto nátierky viac ako hodí ?Na obrázkoch je avokádová nátierka ešte doplnená o pošírované vajíčko a sezam. Takýto toast bol súčasťou nášho nedeľňajšieho brunchu o ktorom je článok : Prečo sa nedeľňajší brunch stal mojím obľúbeným? […]

Pridaj komentár