Pripraviť si vlastné, domáce ravioli nie je až tak náročné, ako sa môže zdať. Prirovnala by som to náročnosťou ku kysnutým koláčom. Miesiš, čakáš, vaľkáš, plníš, pečieš/varíš. Jednoduché.
Tak nech sa páči, recept na domáce ravioli s ricottou a tekvicovým pyré 🙂
Ono v podstate, je to receptov hneď niekoľko. Najprv dostanete recept na domáce ravioli a ako na vlastné cestoviny a tiež k tomu budú 2 recepty na 2 náplne do cestovín.
Recept na domáce ravioli
V miske zmiešame múku a soľ. Vyhĺbime si jamku, do ktorej rozbijeme vajíčka a rukou vymiešame cesto. Pridáme lyžicu oleja a cesto premiešavame niekoľko minút.
Následne cesto prikryjeme a necháme odpočívať asi 30 minút.
Z cesta budeme odoberať menšie dávky, ktoré následne vyvaľkáme na veľmi tenko, alebo vložíme do stroja na cesto na cestoviny (nie je nevyhnutné).
Keď je cesto dostatočne tenké (skoro priesvitné), vykrajujeme kruhy (napríklad formičkami na medovníčky), ktoré budeme plniť 1 kl plnky. Následne okraje týchto koliesok prstom potrieme rozšľahaným vajíčkom a položíme naň druhý okrúhly kúsok cesta. Tieto dve vrstvy spojíme zatláčaním vidličky po okraji raviol-i-ou-u? 😀
Takto pripravené ravioli varíme vo vriacej osolenej vode ešte asi 4-5 minút po tom, čo vyplávajú na povrch.
Odporúčam variť 4-5 kusov naraz, nie viac.
Ricottová plnka
125 g ricotty
2 strúčiky cesnaku
1 čl mletej papriky
1 čl rozmarínu
soľ
Tekvicová plnka
150g pečenej maslovej tekvice
1 čl mletej papriky
soľ
olej
Ricottovú plnku pripravíme zmiešaním ricotty, prelisovaného cesnaku, mletej papriky, čerstvého rozmarínu a štipky soli.
Tekvicovú plnku pripravíme tak, že v miske vidličkou popučíme upečenú tekvicu, do ktorej primiešame mletú papriku, štupku soli a pár kvapiek oleja.
Čoskoro bude na blogu článok na perfektnú pečenú zeleninu, tak vám sem potom pridám link 🙂
Domáce ravioli
Potrebujeme
- Formičky na vykrajovanie
Ingrediencie
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 3 vajíčka
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL soli
Postup
- V miske zmiešame múku a soľ.
- Vyhĺbime si jamku, do ktorej rozbijeme vajíčka a vymiešame cesto.
- Pridáme lyžicu oleja a cesto premiešavame niekoľko minút.
Následne cesto prikryjeme a necháme odpočívať asi 30 minút. - Z cesta budeme odoberať menšie dávky, ktoré následne vyvaľkáme na veľmi tenko, alebo vložíme do stroja na cesto na cestoviny (nie je nevyhnutné).
- Keď je cesto dostatočne tenké, vykrajujeme kruhy (napríklad formičkami na medovníčky), ktoré budeme plniť 1 kl plnky. Následne okraje týchto koliesok prstom potrieme rozšľahaným vajíčkom a položíme naň druhý okrúhly kúsok cesta. Tieto dve vrstvy spojíme zatláčaním vidličky po okraji.
- Takto pripravené ravioli varíme vo vriacej osolenej vode ešte asi 4-5 minút po tom, čo vyplávajú na povrch.
Poznámky
PRO TIP
Je v poriadku, nepoužívať žiaden špaciálny nástroj na výrobu cestovín. Ja sama som takýto nemala, keď som tento recept tvorila, dôležité však je, aby bolo cesto rozvaľkané naozaj na tenko. Inak budú ravioli tučné, budú sa musieť dlho variť a pomer cestovina – plnka bude zlý a výsledok bude príliš suchý.