Ako som už písala na Instagrame, Banana Bread alebo teda banánový chlebík je veľmi vďačný snack. Pre niekoho možno aj plnohodnotné raňajky. Zrejme to závisí od toho, na čo sme zvyknutí a či obľubujeme sladké, alebo slané raňajky.
Vďačný je najmä pre to, že nezáleží, či spapáš všetko, alebo máš nejakú intoleranciu. Chlebík sa prispôsobí. Dá sa spraviť vo verzii sugar-free (bez cukru), gluten-free (bez múky, resp. lepku) a aj vegan (a teda bez mliečnych výrobkov a vajíčka). Vždy bude chutiť vynikajúco, to vám sľubujem.
Recept na banánový chlebík vám teda pridávam takto skoro ráno v nedeľu, aby ste si ho stihli spraviť ako dezert po obede, no možno dokonca ešte na raňajky 😉
My sme ho mali včera, netradične, k futbalu. Lebo víťaztvo bolo ževraj naše? Zvíťazil banán nad čipsami a aj Liverpool. Všetko ako má byť!

Na tento môj overený potrebujeme:
3-4 prezreté banány
115g masla
200g polohrubej múky
15g kakaa
15g medu
1čl kypriaceho prášku do pečiva
1/4čl sódy
2x vajíčko
1čl vanilkového extraktu
soľ
Pripravíme si ho nasledovne:
V miske rozpučíme banány a pridáme rozpustené maslo, vajíčka a vanilku.
Po premiešaní pridáme múku, kakao, med, prášok, sódu a soľ.
Pre lepšiu chuť môžeme pridať kokos, orechy alebo čokoládu presne ako ja na fotke.
Pečieme vo vymazanej a múkou vysypanej forme na chlebík približne pól hodinu pri 180 stupňoch Celzia.
V prípade, že vás zaujíma aj iná, ako klasická verzia banánového chlebíka, tá bude dostupná už čoskoro 🙂
Toto je však zatiaľ najlepšia verzia na recept na banánový chlebík akú som pripravila 😉

A ak niekoho už úplne náhodou zaujímajú aj kalórie, tak toto je informácia pre vás. Z jedného chlebíka máme 10-12 porcií. Hodnota jednej porcie je teda nasledovná:
240 kcal
11g tuku
33g sacharidov
1,2g vlákniny
10g cukru (toto je ale cukor z banánov, takže žiadna katastrofa)
4g proteínu
Nejaké ďalšie recepty na dezerty: maková bublanina s malinami alebo kokosovo-kakaové raw guličky:


Link na moj Instagram