Avokádová nátierka s toastom, alebo len s chlebíkom, je SEN a ty to vieš!
Avokádo som v láske veľmi nemala.
Veď povedzme si na rovinu, chuť ma nijakú, je malé, v strede veľká kôstka a cena za kus je cez strop.
Keď som sa snažila rozpamätať sa, kedy sa môj názor na avokádo zmenil, hneď som vedela! Bolo to vo Francúzsku, pred 3 rokmi, keď za mnou do práce prišiel môj muž a kúpil si v tom stánočku kde pred vami robia sushi, nejaké maki. Ja, vtedy ešte neuznávač sushi, že to nie je nič pre mňa, som ho v tom nechala samého.
Neskôr sa ma opýtal, či si nedám, a ja teda že nie, že ja tie surové ryby nemôžem ani cítiť. Dal mi vtedy ochutnať maki s avokádom a bola to láska. K mužovi, k sushi aj k avokádu.
Lebo nemať niečo rád len preto, že sme to nikdy nemali, alebo to nevieme dobre a chutne pripraviť je úplne iné ako keď si to skúsil už sedemkrát a stále ti to nešmakuje.
Určite mi dajte vedieť, aký je váš vzťah k avokádu, alebo či máte celý príbeh ako ja 🙂
Základ je avokádo
Logické, nie? Viete ale ako vybrať avokádo, ktoré je už ready na papanie a nebudete na neho čakať, kým dozreje?
Druhov avokáda je veľa. Extrémne veľa. Na Slovensku sa najčastejšie stretávam s odrodou Hass. To je to krásne, zelené – ak ešte nedozreté a fialovo-čierne ak už dozreté avo, drsné na povrchu s typickými tvarom avokáda (žiadne guličky alebo hruštičky).
Tak, ako som už spomenula, vizuál je prvým znamením, že avokádo je už dozreté a teda je jeho farba fialovo-čierna (to platí pre tejto odrode).
Chytiť si ho v obchode môžete tiež a teda na omak by nemalo byť mäkké – to je už prezreté, ale ani úplne tvrdé, to ešte nebude dozreté.
Častým trikom ako zistiť či už je avokádo dozreté, je odtrhnúť tu malú stopku ktorú avokádo má. Ak je avokádo pod stopkou žlto-zelené, je to akurát. Ak je už čierne, tak je opäť prezeré.
Recept
Príprava nátierky už našťastie nie je taká veda ako vyberanie správneho avokáda v obchode.
Avokádo narežeme na polovicu, vyberieme kôstku a polievkovou lyžicou vydlabeme vnútro. To si nakrájame na menšie kocky, ktoré následne v miske popučíme vidličkou. Štipka soli a rozpučený strúčik cesnaku dodajú nátierke úplne inú chuť. Všetko premiešame a natrieme na toast.
Toastový, alebo akýkoľvek iný chlieb si môžete krátko opiecť na panvici, aby bol chrumkavejší. Nátierku na toaste ešte okoreníme čiernym korením a podávame.
Pre tých, ktorí ľúbia pikantné asi nemusím nijak extra písať, že čili sa do tejto nátierky viac ako hodí 🙂
Na obrázkoch je avokádová nátierka ešte doplnená o pošírované vajíčko a sezam. Takýto toast bol súčasťou nášho nedeľňajšieho brunchu o ktorom je článok : Prečo sa nedeľňajší brunch stal mojím obľúbeným?
Avokádová nátierka je super na raňajky, večeru alebo aj ako desiata či olovrant. Jednoducho počas celého dňa!
Recepty ako pripraviť avokádo nie sú vôbec náročné a predsa sú super!
Ak ste sa teda inšpirovali či už nátierkou, alebo celým brunchom, dajte mi vedieť 🙂
A dobrú chuť!
Avokádová nátierka
Ingrediencie
- 2 avokáda zrelé
- 1 strúčik cesnaku
- štipka soli
- čierne korenie mleté
- chilli mleté
Postup
- Avokádo narežeme na polovicu, vyberieme kôstku a polievkovou lyžicou vydlabeme vnútro. To si nakrájame na menšie kocky, ktoré následne v miske popučíme vidličkou.
- Štipka soli a rozpučený strúčik cesnaku dodajú nátierke úplne inú chuť.
- Všetko premiešame a natrieme na toast.