Letné šaláty
Pokračovanie série letných šalátov som celkom odkladala, ale keď som pozrela na kalendár a uvedomila si, že sme už v polovicu júla, druhé pokračovanie série Svieže letné šaláty proste muselo prísť! Inak by ste sa pravdepodobne sťažovali, že až taká séria to nie je, keby tu bol len jeden článok, že áno. Ak ste nevideli prvý diel, tak tu je odkaz na šaláty na leto.
Opäť som vytiahla receptárik a z neho 2 moje najmilšie šalátové recepty. História jedného z nich siaha do môjho útleho detstva, druhý som si obľúbila na pracovných cestách po Afrike.
Ide o uhorkový šalát so smotanou a šalát kuskus na sladko.
Prvým z nich, takým trošku nostalgickým, je recept na:
Uhorkový šalát s kôprom a smotanou.
Uznávam, nie je to úplne najzdravšia verzia šalátu, ale niekedy si proste musíme dopriať, aby nám celé to zdravé stravovanie neprerástlo cez hlavu. Keď ho pre mňa prvýkrát, pred asi 15timi rokmi za veľkej pomoci mojej babky, pripravil dedko, s veľkou nedôverou som naneho pozerala, či si je istým svojím výberom ingrediencií, pretože takáto kombinácia sa mi úplne nepozdávala. Povedal, že mám počkať. Tak som počkala, ochutnala keď bol hotový a na moje veľké prekvapenie si celkom pošmačila.
Príprava je minimálna a základno zložkou postupu je: premiešame. To je skoro všetko.
Na uhorkový šalát budeme porebovať:
200 ml kyslej pochúťkovej smotany
2 šalátové uhorky
30 g čerstvého kôpru
soľ, čierne korenie
Postup:
Uhorky nastrúhame na strúhadle, posolíme a pokoreníme. Uhorky po chvíli pustia šťavu, ktorú vylejeme. Kôpor nakrájame na drobno a spolu so smotanou pridáme k uhorkám. Premiešame.
Určite je svieži, keď je smotana studená, je letný, pretože čerstvý kôpor a chutné (nie len vodnaté) uhorky v zime môžeme hľadať len ťažko a je fajnučký!
Myslím, že tento šalát je najvhodnejší ako príloha, alebo ako predjedlo.
Marocký couscous [kuskus]
Druhý recept, opäť inšpirovaní mojím cestovaním, ale tentokrát Afrikou, je marocký kuskus.
Maročania jedia kuskus ako my ryžu alebo zemiaky. Ako prílohu. Ale tento recept, zakomponoval kuskus ako to robíme my v rizote. Nie som si úplne istá, či vám tento popis niečo dal, ale na doplnenie sú tu vždy fotky, aby ste si to vedeli lepšie predstaviť 🙂
Jednoducho, toto je také komplexnejšie jedlo, ktoré dokážete pripraviť aj na jednej panvičke/woku.
Chuť marockého kuskusu je celkom dosť špecifická. Ak máte radi netradičné, možno až exotické chute, som presvedčená že si pošmakujete. Je tam niečo nasladlé, ale trošku pikantné. Také iné a dobré.
Odporúčam tento kuskus recept – šalát, ako hlavné jedlo.
Na kuskus šalát potrebujeme:
1/2 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 červená paprika
1 zelená paprika (farby sú v zásade jedno)
2 väčšie paradajky
hrsť nepražených, nesolených arašidov
5 PL sušených hrozienok
10 PL surového kuskusu
400g cíceru (1 plechovka)
vývar
1 čl : kurkuma, paprika, škorica
Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno, krátko opražíme na rozohriatom oleji. Pridáme korenie, premiešame a zalejeme asi 0,5 litrom zeleninového vývaru. (Je dôležité aby panvica/wok na ktorom recept robíte bol nepriľnavý, aby korenie neprihorelo).
Necháme chvíľku prevrieť a prihodíme na kocky nakrájané papriky a paradajky.
Keď zelenina trošku zmäkne, prihodíme oriešky, cícer a hrozienka a povaríme asi 5 minút.
Po tomto čase prisypeme kuskus, ktorý potrebuje nasať vodu.
Panvicu/wok zakryjeme a počkáme asi 5 minút, kým kuskus vsiakne všetky tekutiny. Po odokrytí pokrievky by sme nemali vidieť žiadne šťavy. Pokiaľ ešte šťava je, kuskus prikryjeme a ešte počkáme.
V prípade, že už tam žiadna šťava nie je, kuskus je hotový a môžeme servírovať.
Pánovi domácemu som šalát naservírovala dokonca v nedeľu na obed s prossecom a bol spokojný, tak teda verím, že ak si to podľa tohto receptu spravíte aj vy doma, budete tiež.
Určite mi dajte vedieť, či ste skúsili 🙂
Dobrú chuť!